Глобальні проблеми людства.

 

Поняття «глобальні проблеми» походить від латинського globus (terrae) – земна куля. Отже, це проблеми, які охоплюють всю планету. За визначенням в сучасній літературі глобальні проблеми - це сукупність динамічних проблем і ситуацій, які виникають як об'єктивний фактор розвитку суспільства, мають загальнопланетарний масштаб і значення, пов’язані з життєвими інтересами народів усіх країн, становлять загрозу життю для всього людства і можуть бути вирішенні спільними діями всіх країн світу.

У світі існує декількакласифікацій глобальних проблем людства,але частіше застосовуютьза походженням і характером:

1. Соціальні проблеми: злочинність, насильство, поділ суспільства за рівнем та джерелом багатства, алкоголізм, наркоманія, нікотиноманія, безробіття, бідність,голод, біженці, хвороби, проблеми розвитку людини, психологічна надійність людини.

2. Політичніпроблеми: війни і миру та гонки озброєнь в глобальному масштабі, економічного і політичного протистояння країн, регіональні, релігійні, військово-політичні конфлікти та тероризм.

3. Економічні проблеми: стабільність розвитку світового співтовариства, ліквідація відсталості країн, які розвиваються.

4.Природно-екологічніпроблеми: знищення природних ресурсів, забруднення довкілля, збідніння генофонду Землі, проблеми в енергетичній, сировинній та продовольчій сферах життєдіяльності.

5. Науковіпроблеми: освоєння космічного простору та Світового океану, довгострокове прогнозування сталого розвитку людства.

Дуже часто одні глобальні проблеми слугують генератором інших. Їх поєднання приводить до комплексних проблем. Якщо проблеми мають серйозний вплив на життя суспільства, то вони переростають у небезпеки для людини окремо і людства в цілому.

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1123;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.