Економічна роль господарських товариств та їх характеристика

Господарські товариства визначаються як підприємства, установи чи організації, створені об’єднанням капіталів та підприємницької діяльності групи осіб (фізичних, юридичних, державних органів) для спільного господарювання.

Ознаками господарських товариств (ГТ) є:

- об’єднання капіталів;

- статус юридичної особи;

- централізоване управління;

- обмежена відповідальність;

- можливість передачі корпоративних прав.

Історичними попередниками ГТ вважаються середньовічні товариства судновласників у формі кредиторних товариств. Виникання акціонерних товариств як основної форми ГТ у сучасному їх вигляді відноситься до кінця ХУІ –початку ХУІІ ст. Щодо України, то формування акціонерного капіталу відбувалось у рамках Російської імперії, де його розвиток розпочався у 1757 році заснуванням “Російської у Константинополі торгуючої компанії”.

Основними економічними рисами господарських товариств корпоративного типу є такі:

1) об’єднання капіталів та обмеження економічного ризику для окремих учасників;

2) поєднання різних економічних можливостей – капіталів і вмінь, знань, ідей;

3) розмежування капіталу та економічної діяльності;

4) жорстке відокремлення власності ГТ і власності його учасників;

5) обмеження можливостей вилучення капіталів (паїв) з товариства.

Економічна сутність ГТ визначається можливістю залучення необхідного капіталу при започаткуванні певної справи. Поєднання різних можливостей як характерна економічна риса ГТ полягає в тому, що в ньому можуть збиратися учасники з різними можливостями –хтось має капітал, а інші ідеї.

Характерною рисою ГТ є розмежування капіталів підприємства і його учасників, що дає змогу виділити такі характерні риси, як жорстке відокремлення власності товариства і його учасників і відповідно складність вилучення капіталу з товариства його учасником.

Згідно законодавства в Україні до господарських товариств належать: АТ, ТОВ, товариство з додатковою відповідальністю (ТДВ), повні товариства (ПТ) та командитні товариства.( навести коротку характеристику цих товариств).

 

 








Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 785;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.