Місце і значення лижної підготовки у фізичному вихованні школярі

 

Лижний спорт є невід’ємною складовою частиною системи фізичного виховання різних верст населення. Починаючи з дитячих дошкільних закладів, де зимові фізкультурні заняття на свіжому морозному повітрі є обов’язковими і щоденними, лижна підготовка включена до програми з фізичного виховання малюків. Перші уявлення про пересування на лижах діти отримують саме під час таких оздоровчих і фізкультурних занять.

Далі, до програми уроків фізичної культури у загальноосвітній школі включено складовий модуль – лижна підготовка, починаючи з 3 по 11 класи включно (за наявністю матеріально-технічних, кліматичних і кадрових умов).

Певне місце займає лижний спорт у фізичному вихованні молоді та студентства. В усіх вищих навчальних закладах (при наявності умов) фізкультурні заняття взимку мають проводитись у формі лижної підготовки.

До навчального плану факультетів фізичного виховання педагогічних вузів включено обов’язковою дисципліною – «Теорія та методика викладання лижного спорту». У вузах повинні відкриватися секції з лижного спорту, організовуватися зимові свята на лижах та спортивні змагання з різних видів лижного спорту. Молодь також із задоволенням проводить вільний канікулярний час на гірськолижних курортах нашої держави та інших країн.

Для людей старшого і похилого віку лижна підготовка може стати приємним засобом активного відпочинку, зняття стресу, переключення до іншого виду діяльності.

Лижна підготовка і лижний спорт мають велике і різноманітне значення для людського організму. А саме:

1. Оздоровче – довготривала м’язова робота на свіжому повітрі і при низьких температурах сприяє загартуванню організму, що значно підвищує опірність до різних захворювань.

2. Освітнє – на заняття з лижної підготовки діти отримують нові знання не лише з історії і техніки лижного спорту, а й суміжних дисциплін (фізіології, анатомії, гігієни тощо).

3. Розвивальне – лижна підготовка сприяє фізичному розвитку. При ходьбі на лижах навантаження йде на всі основні групи м’язів, серцево-судинну, дихальну і нервову системи. Заняття лижною підготовкою позитивно впливає на розвиток фізичних якостей, таких як витривалість, сила, швидкість, спритність.

4. Виховне – в процесі занять лижною підготовкою у школярів виховуються морально-вольові якості: сміливість, наполегливість, дисциплінованість, здатність долати труднощі, чесність, порядність, сила волі та ін.

5. Естетичне – виховання почуття прекрасного на прикладі найкращих спортсменів різних видів лижного спорту: красота їх рухів, красота, тіла, безкомпромісна боротьба на дистанції, почуття перемоги та ін.

6. Прикладне – здатність пересуватися на лижах допомагає мешканцям північних районів під час полювання, геологічних експедицій, на заготівлі лісу, а також є засобом пересування до місць навчання і роботи.

 









Дата добавления: 2014-12-13; просмотров: 1473;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.