Криза культурницьких рухів. І. Франко. Зародження національно-політичного руху в Україні. Поява українських політичних партій.

Іван Франко, за підтримки Драгоманова Ю став співзасновником Русько-Української Радикальної партії.(РУРП). Радикальна партія висувала його на посла віденського парламенту й Галицького сейму, але це було без успіху. 1899 р.- криза в РУРП. Франко заснував Національно демократичну партію.

.З 80-х рр. 19 ст. почали виникати гуртки українського політичного спрямування. Гурток українських соціалістів - федералістів :

- Боротьба проти зросійщення українського народу

- Підтримка розвитку української культури

- Утвердження повної національної автономії України

Частина груп схилялися до радикалізму. Вони пропаганду вали любов до України, шанування її традицій і звичаїв, боролися за право свого народу на незалежне існування від Російської імперії.
Русько-українська радикальна партія (РУРП) - 1890 р.
Утвердження соціалізму, Демократизація суспільного життя. Автономія України у складі Австро-Угорщини. Здобуття Україною незалежності.
Українська соціал-демократична партія (УСДП) - 1899 р.
Побудова соціалізму шляхом реформ., Створення соборної Української держави з республіканським устроєм

Українська національно-демократична партія (УНДП) - 1899р.
Пробудження національної свідомості, Пропагування національної єдності українців. Створення соборної незалежної Української держави.

 








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 2727;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.