Продовження реформ Марії-Терези Йосифом 2, їх роль у розвитку національно-культурного життя Галичини та Буковини. Суспільно політичний рух. «Руська трійця».

Габсбурзька монархія, що утворилася в XV-XVI ст. являла собою багатонаціональну державу. У результаті першого розділу Речі Посполитої в 1772 р. до численних володінь Габсбургів додалися ще польські й українські землі. У підсумку національний склад Австрійської держави став відрізнятися надзвичайною строкатістю. Невдачі Австрії у двох великих війнах зробили для правлячих кіл очевидною невідкладність реформ. Ці реформи, здійснені в правління Марії-Терезії і її сина Йосифа II, досить характерні для політики «освіченого абсолютизму».

Найбільш важливим із проведених заходів була військова реформа. Значно збільшувалася чисельність армії й вводилася однаковість у її комплектуванні.

Уряд приділив також дуже велику увагу фінансовій реформі. Прагнучи збільшити податкові надходження, Марія-Терезія видала закон про загальний прибутковий податок, від якого не були звільнені дворянство й церква.

Велике місце в заходах Марії-Терезії і Йосифа II займали судові реформи. Вони обмежили сеньйоральну сваволю відносно селян. Судові функції були оголошені винятковою прерогативою держави. Були розроблені нові кодекси.

Особливо за правління Йосифа II, в імперії був проведений ряд заходів, що значно обмежили привілеї католицької церкви: закриті численні монастирі, проведена часткова секуляризація церковних земель, єзуїти вигнані з австрійських володінь.

Реформи Марії-Терезії і Йосифа II ще більше загострили національних протиріч Габсбурзької монархії, погіршуючи правове положення.

«Руська трійця» - громадянсько-культурне угрупування демократичного спрямування, що сформувалось серед української студентської молоді Львівського університету в 1830-х роках. 1837р – видано альманах «Русалка Дністрова», де були розміщені народні пісні, думи, перекази, що розкривали героїчне минуле та культуру українського народу. Була заборонена цензурою.

Історичне значення: її традиції продовжив український національний рух під час революції 1848- 1849 рр.

 

 








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 2210;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.