Бюджетний устрій та бюджетна система України

Згідно з Бюджетним кодексом України бюджетний устрій – це визначена правовими нормами організація і принципи побудови бюджетної системи, її структура, взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної системи. Бюджетний устрій України визначається з урахуванням державного устрою і адміністративно-територіального поділу. Оскільки Україна є унітарною державою, бюджетна система країни є дворівневою.

Зміст бюджетного устрою в державі:

1) організація бюджетної системи;

2) принципи її побудови;

3) повноваження законодавчих і виконавчих органів державної влади, органів місцевого самоврядування і їх виконавчих органів.

Бюджетна система – це врегульована нормами права сукупність усіх видів бюджетів.

Згідно зі ст. 5 Бюджетного кодексу України бюджетна система України складається із державного бюджету і місцевих бюджетів.

Місцевими бюджетами визнаються бюджет АР Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах і бюджети місцевого самоврядування. Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюджети територіальних общин сіл, селищ, міст та їх об’єднань.

Стаття 6 Бюджетного кодексу України виділяє зведений бюджет, який є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного та соціального розвитку держави.

Зведений бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим, зведених бюджетів областей і міст Києва та Севастополя. Зведений бюджет Автономної Республіки Крим включає показники бюджету Автономної Республіки Крим, зведених бюджетів її районів і бюджетів міст республіканського значення. Зведений бюджет області включає показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області. Зведений бюджет району включає показники районного бюджету, бюджетів міст районного значення, селищних і сільських бюджетів цього району. Зведений бюджет міста з районним поділом включає показники міського бюджету і бюджетів районів.

Принципи бюджетного устрою (бюджетної системи) в Україні (ст. 7 Бюджетного кодексу України):

1) принцип єдності бюджетної системи України;

2) принцип збалансованості;

3) принцип самостійності;

4) принцип повноти;

5) принцип обґрунтованості.

Реалістичність бюджету базується на достовірності таких основних прогнозних показників соціально-економічного розвитку:

1) валовий внутрішній продукт номінальний;

2) індекс споживчих цін;

3) прибуток підприємств;

4) надходження в бюджет від приватизації;

5) темпи приросту монетарної бази до початку року;

6) темпи приросту грошової бази до початку року;

7) експорт та імпорт товарів і послуг;

8) інші показники, які затверджуються Кабінетом Міністрів України до складання бюджету;

9) принцип ефективності;

10) принцип субсидіарності;

11) принцип цільового використання бюджетних коштів;

12) принцип справедливості і неупередженості;

13) принцип публічності і прозорості (Міністерство фінансів України забезпечує доступність для публікації: 1) проекту закону про Державний бюджет; 2) закону про Державний бюджет з додатками; 3) інформації про виконання Державного бюджету України; 4) інформації про показники виконання зведеного бюджету України; 5) іншої інформації про виконання Державного бюджету України. Проект закону про Державний бюджет публікується протягом семи днів після його подання Верховній Раді України. Бюджети публікуються протягом десяти днів з дня їх прийняття).

6) принцип відповідальності учасників бюджетного процесу.








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 884;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.