АЛГОРИТМ ДІЙ ГАЛУЗЕВОГО СТАНДАРТУ ОСВІТИ. Оснащення: Ручка, історія хвороби дитини або історія розвитку дитини. ЕТАПИ ОБГРУНТУВАННЯ 1.Ввічливо привітатися

“ ПРОВОДИТИ ПОРІВНЯЛЬНУ ТА ТОПОГРАФІЧНУ ПЕРКУСІЮ

ГРУДНОЇ КЛІТКИ” 1.ПФ.Д.03.ПР.Р.07.11

Оснащення: Ручка, історія хвороби дитини або історія розвитку дитини.

ЕТАПИ ОБГРУНТУВАННЯ
1.Ввічливо привітатися, назвати себе, отримати дозвіл на обстеження дитини. Встановлення контакту з пацієнтом та його батьками.
2. Вимити і висушити руки, зняти прикраси. Забезпечення інфекційної безпеки
3. В тихому, теплому, світлому приміщенні роздягнути дитину і провести перкусію грудної клітки. Створення комфортних умов для дитини.
4. Положення медпрацівника: перкутуючи спереду, він знаходиться з правої сторони хворого, ззаду – з лівої сторони пацієнта. Положення хворого залежить від віку і важкості стану: дитину перших 2 – 3 місяців життя перкутують в положенні лежачи на спині або поклавши її грудьми на долоню ; дитину грудного віку мама повинна тримати в вертикальному положенні, притиснувши до себе, тримаючи симетрично обидві сторони її тулуба; дитина з 2 років життя повинна стояти або сидіти з однаково розташованими симетричними ділянками грудної клітки; перкусія дитини важкого стану проводиться в тому положенні, в якому вона знаходиться, спостерігаючи за симетричністю правої і лівої половини грудної клітки. При перкусії бокових поверхонь грудної клітки дитина може взятись руками за протилежний плечовий суглоб або закинути долоні за потилицю. При перкусії ззаду дитина опускає голову, дещо нахиляє її вперед, а руки зводить попереду або тримається за плечі – це сприяє відведенню лопаток від хребта і розширенню зони, що перкутується. Загальні правила перкусії грудної клітки.  
5. Існує 2 типи перкусії – опосередкована і безпосередня. При опосередкованій перкусії напівзігнутим ІІІ пальцем правої руки б’є по другій фаланзі прикладеного до грудної клітки ІІІ пальця лівої руки. При безпосередній перкусії пальцем – молоточком постукує по грудній клітці або нігтьова фаланга вказівного пальця правої руки ковзає з сусіднього середнього пальця і відразу б’є по грудній клітці. Визначається методика перкусії.  
6. Спереду у дітей 10 років і старше починається з опосередкованої перкусії верхівки легені – палець – плесиметр розташовується над ключицями паралельно кістці (справа і зліва). Далі методом безпосередньої перкусії з’ясовуються перкуторні дані по ключицях : справа і зліва (роль плесиметра виконує кістка).Саме з цього місця починається перкусія у дітей віком до 10 років. Після цього проводиться перкусія підключичної області по міжребер’ях з обох боків по середньо ключичним лініям до ІІІ – ІV ребра, далі перкусія з лівого боку не проводиться. Далі , тільки праворуч, проводиться перкусія зверху вниз по міжребер’ях. Дитина закидає руки на потилицю або на протилежний плечовий суглоб і в такому положенні проводиться перкусія пахвинної ділянки по середньо пахвинній лінії з обох сторін, плесиметр розташовується паралельно ребрам. Перкусія ззаду проводиться в надлопатковій ділянці (плесиметр розташовується горизонтально), в паравертебральній ділянці зверху донизу (палець плесиметр розташовується перпендикулярно ребрам), в підлопаточній ділянці – по лопат очним лініям, палець – плесиметр розташовується по міжребер’ях. Порівняльна перкусія - виконується порівняння звуків, що виникають при перкусії симетрично розташованих ділянок грудної клітки. В нормі звук повинен бути однаковим.    
7. В нормі над здоровими легенями вислуховується ясний легеневий звук. При перкусії над серцем, печінкою, тобто над щільними органами, виникає тупий звук. Перкусія над щільною м’язовою тканиною або не дуже щільними органами дає вкорочений (притуплений) звук. Може вислуховуватись тимпанічний( коробковий) звук, схожий на звук, що виникає при ударі по порожній коробці. Нормативні перкуторні дані.
8. Палець – плесиметр розташовується паралельно шуканій межі і пересувається від ясного легеневого звуку до тупого: при першому вислуховуванні тупого звуку перкусія припиняється. Межа відзначається з того боку плесиметра, що направлений до ясного звуку - це і буде межа легень (палець – плесиметр при цьому вже знаходиться на поруч розташованому органі – печінці, серці). Правила і порядок топографічної перкусії, метою якої є визначення меж легень.
9. Верхня межа легень попереду : плесиметр розташовується над ключицею паралельно їй так, що середня фаланга пальця відповідає середині ключиці. Потім плесиметр при перкуторних ударах пересувається знизу вверх від ясного легеневого до притупленого звуку. Межа визначається по нижньому краю плесиметра. В нормі вона знаходиться на 2 – 4 см вище ключиці. Верхня межа легень ззаду: палець – плесиметр розташовується над віссю лопатки паралельно їй і поступово пр перкусії пересувається в напрямку остистого відростку VII шийного хребця ( від ясного легеневого звуку до притуплення). Межа верхівки легень відзначається по нижньому краю пальця. В нормі вона знаходиться на рівні зазначеного остистого відростка VII шийного хребця. Лише у дітей старшого шкільного віку при перкусії верхівки визначається верхня межа легень спереду і ззаду.  
10.Нижні межи легень визначаються по 3 лініях: середньо ключичній (тільки праворуч), середній пахвовій і лопат очній (з обох боків). Палець – плесиметр пересувається зверху вниз по міжребер’ях, починаючи приблизно на 3 – 4 ребра вище передбаченої межі. Перкусія проводиться від ясного легеневого до тупого звуку. Межа визначається над верхнім краєм плесиметра.
лінія сторона Вік дитини
До 10 років Після 10 років
Середньо ключична Права VI ребро VI ребро
Ліва - -
Середньо пахвова Права VII – VIII ребро VIII ребро
Ліва IX ребро VIII ребро
Лопаточна Права IX – X ребро X ребро
Ліва X ребро X ребро

 

Нижні межі легень залежать від віку дитини.  
11. Подякувати дитині, допомогти одягнутись. Створення комфортних умов для дитини.
12. Вимити і висушити руки. Забезпечення інфекційної безпеки.
13. Записати отримані дані до історії розвитку дитини або до історії хвороби дитини. Забезпечення передачі інформації.

 








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 655;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.