Фізіологія глотки.

 

Розрізняють участь у наступних життєво важливих функціях.

1. акті прийому їжі - ссання й ковтання

2. голосо й речеобразование

3. акт подиху

4. захисних механізмах при прийомі їжі й подиху.

Прийом їжі до перших місяців життя дитини можливий лише за допомогою акту ссання, м'яке небо в момент ссання відтягається донизу й зближається з коренем мови, що дозволяє дихати носом. Після насасивання рідини в ротову порожнину переривається ссання й подих, відбувається акт ковтання.

Тим як харчовий потік у дорослих підійде до входу в стравохід, гортань піднімається, надгортанник притискається до кореня мови й опускається, закриваючи вхід у гортань при ковтанні м'яке небо притискається до задньої стінки глотки, що виключає влучення їжі в ніс.

Мовна функція глотки складається в резонуванні звуків.

При проголошенні голосних звуків м'яке небо відгороджує носоглотку від порожнини рота. Порожнина глотки може змінювати сой обсяг і форму, м'яке небо дуже рухливе, що приводить до посилення голосу, зміні його фарбування.

Захисна функція глотки виражається в тім, що при влученні стороннього предмета відбувається рефлекторне скорочення глотки просвіт звужується, що затримує більше глибоке проникнення дратівної речовини.

У ковтку повітря продовжує зігріватися й очищатися від пилу, що прилипає до слизу, що покриває стінки глотки й разом з нею віддаляється.

Лімфоідні утворення беруть участь у виробленні імунітету, н.м виробляє інтерферон.

Ковтка, будучи иссеяна смаковими нервовими закінченнями на м'якому небі й у кореня мови виконує смакову функцію.

 








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 884;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.