Тема 6. Депозитні сертифікати

Зміст теми: Означення, призначення та класифікація депозитних сертифікатів. Депозитні сертифікати на пред’явника та особливості їх обернення на біржі. Визначення доходності депозитних сертифікатів.

Депозитні сертифікати – письмові свідоцтва кредитних установ про депонування грошових засобів, які засвідчують право власника на отримання такого депозиту.

Депозитні сертифікати широко використовуються для субституції зарубіжних цінних паперів, по відношенню до їх власника. При цьому самі цінні папери зберігаються кредитною установою, а власник отримує депозитний сертифікат, який посвідчує його титул власності на ці цінні папери.

Депозитні сертифікати бувають двох видів:

- до вимоги (дають право на вилучення певних сум при пред’явленні сертифікату);

- термінові (із зазначенням терміну вилучення вкладу та розміру відсотку). Термінові депозитні сертифікати є різновидом термінових банківських вкладів. На відміну від звичайних зберігальних рахунків клієнтові видається не книжка, а сертифікат (посвідчення), яке виконує функції боргової розписки банку. Грошові засоби з такого вкладу можна зняти і до обумовленого терміну, але при цьому сплачується штраф у вилученні певної суми відсотків.

Особливою популярністю користуються передавальні депозитні сертифікати на пред’явника, які вільно обертаються на вторинному ринку і тому є високо ліквідними інструментами. Термін дії таких сертифікатів, як правило, від 30 днів до 6 місяців, а мінімальна сума коливається від 100 тис. до 1 млн. дол. Коли виникає необхідність в готівці, власники сертифікатів можуть продати їх н вторинному ринку, або безпосередньо використати депозитні сертифікати в розрахунках по торгових угодах і банківських позиках. При випуску депозитних сертифікатів часто використовується замість нарахування відсотків знижка (дисконт).

Ціна депозитного сертифікату при вторинному продажі визначається із врахуванням ємності вторинного ринку, терміну погашення і поточної відсоткової ставки за інструментами такого ж класу.

Українськими банками широко використовується даний вид цінних паперів. Здійснюються емісії навіть валютних депозитних сертифікатів. Так, «Приват-банк» здійснював емісію депозитних сертифікатів номіналом 500 дол. США з термінами погашення 6 та 3 місяці відповідно до розрахунку 10 та 12 % річних, котрі реалізовані шляхом дисконту.

З точки зору потенційного власника депозитного сертифікату його доходність (r) може визначатися:

,

де і – базова ставка, яка прив’язується до більшої з двох величин: прогнозованим темпам інфляції або доходу по вільному від ризику вкладення капіталу; s – надбавка за ризик (враховує ринкову надійність емітента і ймовірність росту процентних ставок до терміну погашення сертифікату); l – премія за ліквідність (відображає ступінь близькості даного боргового інструменту до грошей і його здатність виконувати функції готівки).

 








Дата добавления: 2014-12-05; просмотров: 877;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.