Текстові та графічні редактори

Текстові процесори (Word Processor) - це пакети програм, призначені для роботи з текстами, що мають структуру документа, тобто здійснюють ведення, редагування і підготовку до виводу на принтер книг, статей, звітів, листів, специфікацій і т.д.

Можливості цих програм різноманітні - від підготовки невеликих документів простої структури (редактори тексту) до набору, оформлення і повної підготовки до типографічного видання книг і журналів (видавницькі системи). За оцінкою фахівців, такі пакети програм складають біля 75% від загального ПЗ ІС. Текстовий процесор є основою як інтегрованих пакетів, так і експертних систем. Практичні не існує користувачів, не що застосовують будь-який текстовий процесор.

Існуючі в наш час пакети програм для підготовки тексту значно відрізняються один від одного характеристиками, можливостями по введенню і редагуванню тексту, його форматуванню і виводу на друк, а також за ступенем складності засвоєння користувачами. Текстові процесори відрізняються один від одного і за вимогами, що пред’являються до них користувачем в залежності від його кваліфікації і вигляду створюваних ними об'єктів (вхідні тексти програм, технічні документи, математичні тексти, книги, журнали і т.д.).

Інколи всі тексти, що підготовляються за допомогою текстового процесора, за ступенем складності поділяються на: вхідні тексти програм; ділове листування і діловодство; наукові статті, що містять формули і тексти невеликого обсягу; книги, що містять формули і тексти великого обсягу та складної структури; книги художньо-публіцистичні, філософського, юридичного і т.д. характеру. Вибір конкретного текстового процесора є відповідальним моментом і вимагає відповідної професійної підготовки. При цьому, поряд з об'єктивними характеристиками, важливу роль грає смак, звички, стереотип користувача, психологічне середовище і зацікавленість. Актуальним при виборі пакету є розвиненість інтерфейсу користувача, до якого в першу чергу відносять мову спілкування з текстовим процесором (команди, меню, функціональні клавіші), а також прилади вводу-виводу (клавіатура, “миша”, дисплей, принтер, сканер, мовне введення і інше.

В засобах обробки текстів виділяють три групи пакетів: текстові редактори, текстові процесори без управління шрифтами, текстові процесори з управлінням шрифтами. До першої з них можна віднести простий редактор, наявний в Norton Commander, і редактор ТЕКСТ М-86 (аналог NOTEPAD), а також Norton Editor; до другої - редактор СЛОГ/аналог Word Star; до третьої - Лексикон, Chi Writer.

Лексикон (ОЦ АН Росії, автор Є. Н. Веселов) - багатовіконний текстовий редактор для роботи як з текстами програм (командними файлами), так і з текстовими документами середньої складності на російській і англійській мовах. Редактор може виконувати наступні функції: багатовіконний інтерфейс - дозволяє створювати на екрані до дев'яти вікон, міняти їхнє положення, розміри, колір, переходити з одного вікна в інше. В вікнах можна розміщувати тексти з різноманітних файлів і створювати нові тексти.

Автоматичний перенос слів при форматуванні тексту виконується у відповідності з правилами орфографії. Механізм створення макроклавіш дозволяє включати в їхні визначення довільні символи або команди. Вбудований екранний калькулятор призначений для здійснення різноманітних розрахунків і обчислення елементарних функцій. Редактор дозволяє формувати абзаци; вирівнювати рядки за правим і лівим краями; центрувати заголовки; автоматично розбивати текст на сторінки. Можливо задавати номер першої сторінки документа і число в ньому, задавати шрифт при друці тексту. Застосовується система меню з підказкою.

Personal Editor II (PE II) фірми IBM - багатовіконний редактор для створення, редагування і підготовки до виводу на друк текстових файлів, наведених в коді ASCII. Виконує всі основні операції по обробці тексту, за винятком вирівнювання рядків по правому краю і автоматичної розбивки тексту на сторінки. Додаткові функції редактора наступні: маркування тексту типу “прямокутник” (частина рядка і частина стовпчика); “знак” (знаки слова і пропозиції); “рядки” (окремий рядок або група рядків); заповнення блоку, що маркувався будь-якими символами; розподіл екрана на два або чотири вікна. По запиту PE II видає довідкову інформацію: обсяг вільної ОП і пам'яті на поточному диску та каталозі, кордони рядка і інше. До переваг редактора відносяться: виконання команд MS-DOS без виходу з редактора, висока швидкість друку при виводі тексту на принтер. Команди роботи з редактором вводяться з допомогою функціональних клавіш і їхнього поєднання (Help). Редактор зручний для набору текстів програм і їх “зборку” з заздалегідь підготованих фрагментів, а також для укладання документів і статей середньої складності (без малюнків і громіздких формул).

Multi-Edit фірма American Cybernetics (російський варіант Фотон) багатофункціональний багатовіконний (до 100 вікон) редактор із наступними спеціальними можливостями: виконання команд MS-DOS без виходу з редактора; робота з калькулятором; налагодження на редагування текстів програм з урахуванням особливостей конкретної мови (наприклад, Сі, Паскаль, Бейсик); трансляція тексту програм без виходу з редактора. До переваг редактора відносяться: можливість використання символів псевдографіки, що спрощує подання даних у вигляді таблиць; наявність вбудованої мови Macro для створення власного набору макровизначень, що забезпечує перевизначення функціональних клавіш, створення вікон на екрані дисплею і занесення в них інформації, зміна кольорів вікон, переміщення вікон на екрані та інше. Мова Macro дозволяє також створювати свої “сценарії” дій, що виконуються. У вікна редактора можна виводити: текстові файли, меню, каталог, підказки. Розмір файлу, що редагується обмежений тільки обсягом вільної пам'яті. Довжина рядка, що редагується не повинна перевищувати 254 символи. Редактор підтримує “мишу”. Наряду із спецможливостями, Multi Edit виконує всі функції звичайного редактора. Управління системою здійснюється з допомогою меню або команд редактора. Володіючи гнучким програмним середовищем, редактор може настроюватися із врахуванням специфіки конкретного користувача. В 1989 р. випущена чергова версія редактора - 4.0, що володіє низкою додаткових засобів: створений набір макросів для прискорення створення вхідних текстів програм на мовах Сі, Паскаль, Бейсик, Модуль-2, Пролог і інше; змінений інтерфейс редактора з DOS: з'явилася можливість роботи редактора з розширеною пам'яттю. Редактор займає 200 кбайт ОП, 850 кбайт на ЖМД.

Chi Writer - текстовий редактор (виробник Horstmann Software Design Corporation) для обробки текстів з використанням російської, англійської, грецької і інших європейських мов, математичних і хімічних формул, діаграм, таблиць і спецсимволів. Дозволяє редагувати тексти середніх розмірів і складності - статті, листи, документацію на вироби і т.д. Зображення на екрані при роботі з редактором відповідає тому, що буде надруковане на принтері. Можливості редактора наступні: підтримує 20 шрифтів (біля 2000 символів); є всі стандартні функції обробки текстів (автоматичне форматування абзаців, розбивка на сторінки, різноманітні заголовки сторінок, перенос фрагментів з одного місця в інше, пошуки і заміна підстрічки і т.д.); зображення таблиць і діаграм. Редактор перевіряє також правопис англійських текстів; володіє сервісними засобами (меню, підказка, допомога); підтримує велику кількість типів моніторів і принтерів (9 - і 24-точечних лазерних матричних принтерів і ін.); створює нові шрифти, здійснює налагодження на будь-який тип принтера. З допомогою редактора легко пишуться формули, таблиці та діаграми.

Word Perfect 5.0 - текстовий процесор для фактично будь-якого додатку текстової обробки. Система характеризується простотою в засвоєнні; наявністю потужної мови макрокоманд, що підтримує умовні оператори, вкладені макровизначення, розпізнає синтаксичні помилки під час виконання макрокоманд; володіє засобами обробки таблиць стилів, що містять текст. Система володіє можливостями по злиттю файлів: сортування і вибір адрес, пропуск невірно відформатованих записів і автоматичне переформатування об'єднаного тексту. Програма дозволяє використати більшість форматів графічних файлів, а утіліта екранного збору даних охоплює формати, яких не вистачає. Завантаженим графічним зображенням можна задавати розмір, обертати, кадрувати і перепозиціювати. До недоліків Word Perfect відносяться: неможливість зчитувати файли dBase або ASCII, Lotus 1-2-3; неможливість виконання редагування в режимі попереднього перегляду. В силу своїх широких можливостей і простоти в вивченні може успішно застосовуватися в настільному видавництві.

Розглянуті текстові процесори призначені для роботи з ОС MS-DOS версії не нижче 3.30. Вибрати однозначно текстовий процесор для своїх цілей користувачу буває вкрай складно. Це приходить лише з придбанням практичного досвіду роботи з пакетами. Однак можна порекомендувати наступні варіанти. Для створення вхідних текстів програм користувач-початківець може застосовувати редактор Edit, професійний програміст - редактор Multi-Edit (Фотон). Для підготовки різноманітних текстів, що не містять формул, є зручним Лексикон, що є сумісним з відомою видавницькою системою Ventura Publisher. Для складних текстів з великою кількістю формул можна використати Сhi Writer. Співробітники видавництв в більшості випадків застосовують Microsoft Word 5-7.0, хоча можливо застосування Word Star Professional 5.5, Word Perfect 5.0, Page Maker.

Виведення на екран дисплею графічних зображень - одна з найважливіших характеристик сучасних ПЕОМ. Системи машинної графіки інколи класифікують наступним чином: ділова, ілюстрована, інженерна та наукова.

Системи ділової графіки призначені для графічного подання даних, що зберігаються в електронних таблицях, БД і текстових файлах на дисплеї, принтері або слайдах у вигляді гістограм (стовпчикових діаграм) з вертикальною або горизонтальною орієнтацією стовпчиків, колових діаграм, лінійних графіків, тимчасових діаграм (графіки Ганта) для зображення процесу в часі (ось абсцис) і взаємозв'язки декількох динамічних процесів (ось ординат), структурних схем складних об'єктів у вигляді гілок дерева (ієрархічна структура); колових гістограм. Ділова графіка призначена для забезпечення швидкого висновку даних в наочній графічній формі і інтенсифікації процесу осмислення даних людиною з метою встановлення певних закономірностей (наприклад, системи ДГАФ, Applause).

Система ілюстративної графіки використовується для створення машинних зображень, в ролі ілюстрацій виступають: ескізи, географічні карти, умовні схеми і ін. Основною задачею таких систем є ефективне формування і перетворення географічних об'єктів на основі базових операцій “різати”, “склеювати”, ”стирати”, звертатися в бібліотеку зображень, запам'ятовувати, шукати, відтворювати і т.д. (наприклад, системи PC PAINT BRUSH, ВГРАФ, ВІКОНТ, Execuvision і ін.).

Системи інженерної графіки в основному застосовуються для автоматизації креслярських і конструкторських робіт. Найбільш розповсюдження отримали різноманітні системи автоматизації проектування (САПР), в яких застосовується інженерна графіка. Об'єктами проектування при цьому є складні прилади і споруди - будинки, хімічні і енергетичні установки, кузови автомобілів, фюзеляжі літаків, корпуси суден, їхні внутрішні частини, оптичні системи, електронні прилади, мікросхеми і ін. (наприклад, універсальна система AutoCAD, мова геометричного моделювання ГЕОМАЛ, універсальний графічний редактор - РЕДГРАФ, система моделювання об'ємних об'єктів - Modelmaker і ін.).

Системи наукової графіки можуть використовуватися в вивченні географічних і природних явищ, при формуванні наукової документації з використанням спеціального запису математичних, хімічних, фізичних формул, а також в будь-який галузі наукових досліджень, що вимагають графічного (образного) осмислення.

Галузь застосування систем машинної графіки постійно поширюється. Це моделювання поведінки різноманітних складних об'єктів, мультиплікація для вивчення ядерних і хімічних реакцій, фізіологічних систем, течії потоків рідини і газу і ін.; створення тренажерів для диспетчерів аеропортів і залізниць, операторів АЕС, водіїв різноманітного транспорту; управління технологічними процесами і гнучкими виробничими системами (ГВС); публікація газет, журналів і книг, аж до автоматичного управління друкарськими установками; створення творів мистецтва, реклами і багато іншого.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 2731;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.