Системи програмування

Системи програмування або мовні засоби програмування комп’ютера в наш час налічують більш ніж 20 мов. Всі мови інколи поділяють на чотири групи (класи): структурні асемблери (PLS - ASM); машинно-орієнтовані мови високого рівня (Smalee/80, Mistral); мікропроцесорні мови високого рівня (PL/M, PLZ/SYS); системно-орієнтовані мови високого рівня (Basic, Pascal, ADA).

Розглянемо стисло основні властивості та можливості деяких широко відомих мов для комп’ютерів ІС.

Бейсик - найбільш широко розповсюджена мова для комп’ютера ІС, проста в засвоєнні та використанні. В мові вбудовані сервісні засоби для роботи з екраном дисплею, клавіатурою, зовнішніми накопичувачами, принтером, комунікаційними каналами. Цікаво відзначити, що Turbo-транслятори (швидкі, удосконалені) більшою частиною написані на Бейсик. В наш час існують декілька реалізацій мови, однак найбільш відома версія Бейсика для ОС MS-DOS.

Найбільш широкими різновидами Бейсика є розширені версії під ім'ям Basica (фірми IBM) і GW-Basic (фірми Olivetty Personal Computer). Існують транслятори з мови, що на етапі розробки і налагодження програм використовують переваги інтерпретаційного режиму, а після налагодження компілюють програму, формуючи ефективні машинні коди.

Фортран - мова, що широко використовується при розробці програм для рішення інженерних (обчислювальних) задач. В реалізаціях для ПЕОМ відомі Fortran Compiler фірми Microsoft і Fortran - 77 для PC-DOS і CP/M фірми Digital Research.

Кобол - мова для рішення економічних задач. Відомий Cobol Compiler фірми Microsoft. Порівняння, що проводяться болгарськими фахівцями “Інтерпрограма”, показали, що програми, складені на Коболі, працюють в
1.5 - 2 разу швидше ніж ті, що реалізувалися на Бейсик.

Паскаль - складна мова, що використовується програмістами-професіоналами для розробки великих програмних систем. Поряд з цим мова традиційно вважається класичною мовою програмування і прийнята в багатьох вузах як базова для вивчення основ програмування. Широко відомі програмні продукти для роботи з мовою: Turbo Pascal фірми Borland International і Pascal Compiler фірми Microsoft.

Сі є однією з найбільш гнучких мов; призначеною для професійних програмістів, що розробляють системні програмні продукти для комп’ютерів ІС. Мова використовується в якості інструментарію для проектування ОС MS-DOS і UNIX. Поширені наступні програмні засоби для роботи з мовою: Turbo C фірми Borland International; Lattice C Compiler фірми Innovativ Software LTD; C Compiler фірми Microsoft.

Лісп - мова штучного інтелекту, широко розповсюджена в США. Його реалізація для ПЕОМ - Mu Lisp фірми Microsoft.

Пролог - мова штучного інтелекту, популярна в Європі. Відома його реалізація для ПЕОМ - Turbo Prolog фірми Microsoft.

Ада - мова, що знаходить широке застосування при створенні гнучких виробничих систем, а також при проектуванні систем реального часу. Відомий компілятор з мови Janis/ADA фірми Mesti, а також засоби для моделювання систем - GPSS.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 1227;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.