Операційні системи та сервісні засоби

Операційні системи (ОС), будучи одним з елементів загальносистемного ПЗ, являють собою системну програму або групу взаємопов’язаних програм, що виступають в якості посередника між апаратними засобами і користувачем ІС.

Операційна система звичайно поставляється виробником ЕОМ і виконує повністю або частково наступні функції: управління процесором; управління пам'яттю; управління периферійними приладами; управління файлами; планування завдань і управління обчислювальним процесом; обслуговування користувачів (наприклад, при введенні команди); допоміжні функції, що забезпечують організацію мереж; використання службових програм і мов високого рівня. Слід мати на увазі, що доцільність включення в ОС тієї або іншої функції визначається частотою її використання в багатьох прикладних програмах.

Якщо в універсальних ЕОМ ОС орієнтовані на оптимізацію використання ресурсів центрального процесора - найбільш коштовного системного ресурсу - і на підтримання режиму колективного доступу користувачів, ОС ІС націлені головним чином на обслуговування індивідуальних користувачів, тому високий коефіцієнт використання центрального процесора тут не є домінуючою метою.

Історія розвитку ОС для ПЕОМ почалася в 1974 році, коли фірма Microcomputer Application Associates - MAA (зараз Digital Research) розробила компактну операційну систему CP/M (Control Program for Microcomputer), що фактично є стандартом для більшості виробників ЕОМ в США і Японії, що випускають 8 - і 16-розрядні мікропроцесори. Фірма Digital Research поширила можливості СР/М, реалізувавши в ній мультипрограмний та мультизадачний режими. Hова ОС називається PS-DOS (MS-DOS).

Третій стандарт де-факто - операційна система UNIX, що дозволила ПЕОМ виконувати програми, розроблені для міні-ЕОМ; організовувати багатозадачний режим, режим обслуговування багатьох користувачів та ієрархію файлів, а також забезпечити погодження і інтеграцію інформації при використанні локальних мереж. До недоліків цієї ОС інколи відносять надмірно стисле позначення команд. Однієї з версій OC UNIX для 16-ти розрядних мікро-ЕОМ є OC XENIX, розроблена фірмою Microsoft.

Відомо не менше 60 операційних систем для ПЕОМ, однак реальним попитом користуються вісім: СР/М-80, MS-DOS, Apple-DOS, P-System, CP/M-86, UNIX, Oasis, Pick c безперечним лідерством CP/M-80 і MS-DOS (PC-DOS). Операційна система ПЕОМ включає наступні компоненти:

1. Виконавчу ОС для управління виконанням готових програм при роботі ПЕОМ в контурі управління;

2. Технологічну ОС, що створює середовище для реалізації засобів автоматизації програмування, яке, в свою чергу, утворить середовище для виконання розроблених програм;

3. Загальнофункціональну ОС, що забезпечує вчасне виконання готових програм.

Сервісні програмні засоби або утіліти розробляються для широкого спектру застосування. В залежності від призначення утіліти інколи класифікують наступним чином: утіліти базового складу ОС; загальносистемні; для розробки програм; табличних процесорів; баз даних; синтезованих пакетів; багатовіконні інтерфейси; кінцевого користувача; обслуговування приладів ПЕОМ. При практичній роботі найбільш часто використовуються наступні утіліти.

1. Утіліти базового складу:

PKZIP і PKUNZIP - для архівації файлів з жорстких дисків на дискети і їхнє відновлення з дискет;

FORMAT і SYS - для форматування дискет та підготовки їх до використання;

PRINT - для постановки текстових файлів в чергу на друк з наступним почерговим друком файлів на принтері;

MODE - для настройки принтера, зміни формату виводу на екран, настройка на роботу з послідовними приладами типу модемів, перенаправлення роботи принтера;

GRAPHICS - для видачі на принтер графічної копії екрану.

ФОРМАТ - являє собою сукупність сервісних засобів для здійснення інтерфейсу між окремими автономними програмними продуктами шляхом перетворення даних, які є вихідними для одного продукту, в формат вхідних даних для роботи іншого продукту.

2. Загальносистемні утіліти:

DISK REPAIR - для редагування інформації на диску;

PC-TOOLS - для роботи з файлами, дисковими і спеціальними функціями (копіювання, порівняння, переміщення, пошук, перейменування, вилучення, верифікація, редагування, друк, отримання директорії, форматування і інше).

NORTON UTILITIES - для редагування інформації на диску і відновлення стертих файлів (зміна вибору диску, директорії, файлу або сектора на диску; відображення інформації на диску в режимах перегляду і корегування даних; відображення технічної інформації про диск і карті розподілу диску; читання і корегування змісту вибраного елементу; відображення інформації про каталог; вибір вилученого файлу для відновлення та відображення інформації про нього; пошук даних вилученого файлу; збереження відновленого файлу).

NORTON COMMANDER - для взаємодії з операційною системою як шляхом введення команд, так і з допомогою зручного повноекранного інтерфейсу. Здійснює сервісну роботу з файлами і каталогом (перегляд, редагування, копіювання, перейменування, створення, знищення, пошук), а також запуск програм.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 1103;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.