УКРАЇНА В РОКИ ВІЙНИ: ДЕЯКІ ІСТОРІОГРАФІЧНІ ТА АНТРОПОЦЕНТРИЧНІ АСПЕКТИ

ПРОБЛЕМИ (ТЕЗИ)

Загальновідома сентенція про те, що історія - це історія людини. Кожної окремо, усіх, хто жив і нині сущих. Проте радянська історична наука - і українська-радянська в тому числі, як її складова - довгі роки скоріше декларувала цей найсуттєвіший компонент історії - її антропоцентричну складову - аніж ретельно її розробляла. 20-80-ті роки наша вітчизняна історіографія головну увагу зосереджувала, головним чином, на вивченні і висвітленні масових структур - партій (і перш за все, КПРС), класів, суспільно-громадських організацій (профспілок, комсомолу, піонерії тощо), різноманітних рухів і революцій (класових битв, повстань, соціалістичного змагання, рухів за комуністичний труд, стахановців, новаторів тощо). Але забувала при цьому, що усі вони складалися із конкретних людей, окремих осіб, а сама людина є головним суб'єктом історії, її творцем. Людина і тільки людина творить історію, це -аксіома, яка не потребує доведень. М.Бердяєв ще в 20-ті роки підмітив, що марксизм на перше місце ставить проблему суспільства, але не ставить проблему людини; для нього людина є функція суспільства, технічна функція економіки.

Історія мирних 20-30-х років засвідчила, що в СРСР влада, не обмежена ані моральними, ані правовими нормами, дуже низько цінувала життя навіть класово близьких їй прошарків радянського суспільства. Свідчень тому маємо нині безліч; ще більш зневажливо до життя людини вона ставилася в роки війни. Війна зняла геть усі моральні бар'єри.

Такий підхід до людини адекватно відбився і в науковій історичній літературі радянської доби. Ось чому вона практично не ставила в центрі історичних досліджень теми на кшталт "Місце і доля людини в революції (...колективізації, індустріалізації...)". Особливо виразно видно ігнорування антропологічної компоненти в науковій літературі, присвяченій історії війни 1941-1945 pp.

Замовчування довгі роки відомостей про радянських військовополонених, про величезні втрати Червоної Армії на першому відтинку війни, неповні відомості про кількість евакуйованого цивільного населення і замовчування даних про кількість і долю тих громадян України, що опинилися не за власним бажанням під владою окупантів та й багато іншого - усе це є свідченням і на користь тези, викладеної вище. Та найбільш виразним у цьому контексті є той факт, що уся радянська історична наука і величезний корпус дослідників історії Великої Вітчизняної війни аж до 90-х років так і не наважилися бодай поставити питання, - винятково важливе, навіть з позиції держави-переможця! - про ціну Перемога. Йдеться не про матеріальні збитки (вони більш-менш були вивчені), а, перш за все, про ціну Перемоги у вимірах людського життя. Навіть той факт, що майже кожні 10 років мінялась, - зростаючи при цьому на мільйони! -кількість загиблих у роки війни, не змусив історичну науку поставити і дати відповідь на питання про ціну Перемоги. На довгі роки у суцільну "білу пляму" перетворилася, наприклад, і проблема радянських військовополонених. Затавровані И.Сталіним як зрадники, мільйони їх були викреслені з історії і викинуті в небуття.

Лише з кінця 80-х років - в добу "гласности й перестройки" - радянська історична наука, у тому числі і її українська гілка, стали динамічно розробляти


тематику, пов'язану з долею військовополонених.

Демократизація суспільно-політичного життя, процеси оновлення, радикальні зміни в житті держави, відкриття заборонених раніше фондів у архівах дозволило історикам і публіцистам по-новому, сміливо і неупереджено підійти до висвітлення теми "народ у вирі війни" і поставити цю проблематику в центрі дослідницьких пошуків вчених.

Велику роль у цьому відіграли провідні радянські історики Волкогонов Д., Кривошеєв Г., Кваша А., Максудов С. та інші,1 які на повний голос стали ставити раніше заборонене питання про ціну нашої перемоги, про причини поразок Червоної Армії в 1941 p., про роль суб'єктивних і об'єктивних чинників у війні, про роль простого воїна-солдата -"трудівника війни" - у нашій перемозі тощо.

В українській історіографії вже в 1985 р. Кондуфор Ю., Клоков В. звернули особливу увагу на необхідності вивчення і висвітлення антропологічної складової історії війни. Розмірковуючи над змістом та предметом самої воєнної історії та історії республіки (тобто України) в період війни, вони наголосили на тому, що історія України в добу лихоліття 1941 -1945 pp. - це не просто історія воєнних дій і усього того, що їх супроводжувало, а передусім, це історія народу.2 Рішуче на користь такого підходу висловилися також провідні українські спеціалісти в галузі історії війни Замлинський В.О., Нем'ятий В.М., Коваль М.В., Кучер В.І., Чайковський А.С. та багато інших.

У 90-ті роки українська історіографія війни зробила помітний внесок в розробку такої проблематики. Та, напевне, найбільш помітним і реальним кроком у висвітленні теми "Народ у війні" є доробок авторського колективу багатотомної Книги Пам'яті України, в якій поіменно названо мільйони наших співвітчизників, що віддали своє життя за Батьківщину.

Особливо плідний і суспільно корисний внесок у розробку цієї тематики - через показ долі українства у війні, його місця і ролі у вирі подій 1941-1945 pp. - зробили також І.Т.Муковський і О.СЛисенко. В унікальній монографії "Звитяга і жертовність: українці на фронтах Другої світової війни" (К., 1997) вони вперше у вітчизняній історіографії війни спробували - і на наш погляд досить вдало - систематизовано показати участь українців на усіх фронтах Другої світової війни, у тому числі і в лавах УПА та збройних формуваннях ОУН, у військових з'єднаннях союзників і, нарешті, подати узагальнюючі відомості про військові втрати України.

Розглядаючи війну, перш за все, як трагедію народу, автори монографії наголошують: "трагедія українського народу в роки Другої світової війни полягає не лише в тому, що він став жертвою агресії, але й у тому, що він виявився розколотим: брат ішов на брата в складі націоналістичного підпілля, з одного боку, в частинах СС і вермахту та допоміжної поліції, з другого, в лавах Червоної Армії, військах НКВС-НКДБ, радянських партизанських загонах, з третього. Ось чому можна констатувати, що визвольні змагання набули рис громадянського протистояння" (С. 565).

Такий внесок і цілісне бачення проблеми є свідченням неупередженого і об'єктивного підходу авторів до висвітлення теми "Український народ у війні", нового, суто антропоцентричного бачення трагедії усього народу України, без поділу його за партійно-класовими ознаками на своїх - радянських українців - і чужих, до числа яких зараховували раніше і військовополонених, і "бандерівців", і інших. Як наслідок таких підходів, автори, послуговуючись новими архівними джерелами та дослідницькими матеріалами Вериги В., Косика В., Перковського А., Пирожкова С.3 та інших про втрати народонаселення України, аргументовано підсумовують: "війна спричинила корінні демографічні зрушення в Україні... населення зменшилося з 41 млн. до 27,4 млн. чоловік.


Нацистський "новий порядок"... істотно підірвав генофонд України. Внесок України до Перемоги ліг на плечі народу тягарем неймовірно важких утрат, які зазнав він безпосередньо на фронтах війни: з понад 7 млн. чоловік мобілізованих (а не 4,5 млн., як це вважали раніше - B.C.) близько 3,5 млн. наших земляків полягли в боях, померли від ран або пропали безвісти в лавах Червоної Армії" (С. 566).

Та ставити крапку в дослідженні цієї суто гуманістичної проблематики ще рано. Адже ще й досі остаточно не з'ясовано, скільки ж наших земляків загинуло в боях на боці інших держав, у зимовій фінській кампанії, у фашистських концтаборах, померло в шпиталях або пропало безвісти цивільних громадян України, померло в гулагівських таборах чи на шляху до них. У цьому ж ряду і питання про втрати серед щойно мобілізованих і ще ненавчених військовій справі новобранців у перший - найбільш трагічний - період війни і в 1943-1944 pp. Адже відомо, що втрати серед них були величезні...

У цьому ж контексті і під тим же кутом зору актуальним для української історичної науки, а почасти і новим, є питання і про долю українців на теренах Польщі в добу війни і перші повоєнні роки - в часи примусових виселень, асиміляцій і просто знищення. Узагальнюючого дослідження на цій царині немає ще й досі. Чекають на дослідників і інші теми, органічно пов'язані з названою вище проблематикою.

Зроблене ж дослідниками в цій галузі дає підстави констатувати, що українська історична наука стала рішуче братися за висвітлення історії війни через показ долі і місця народу у війні, що дає надію на створення вичерпно повної і всеохоплюючої науково правдивої картини "Народ України в часи лихоліття 1941-1945 pp." Наголошуючи на людському вимірі такого найогиднішого і антигуманного явища нашої цивілізації, як війна, підкреслимо, що такий антропологічний підхід органічно вписується в прийняту західною історіографією концепцію загальнолюдських цінностей і відкриває широкі можливості для всебічного висвітлення названої вище проблематики.

* Це зауваження меншою мірою стосується мемуарної літератури і публіцистики доби війни.

І.Волкогонов Д.А. Правда о прошлом - уроки для будущего // Коммунист. -1989. - №9; Кривошеее Г.Ф. Цена освободительной миссии // Военно-исторический журнал. - 1991. - №3; Кваша А. Цена победы // Советская культура. - 1988. - 3 сент.; Максудов С. Потери населення СССР. - М, 1989 та ін.

2.Кондуфор Ю.Ю., Клоков В.І. Деякі питання методологи і завдання дослідження періоду Великої Вітчизняної війни Радянського Союзу // Вісник АНУРСР. -1985. -№5.-С. 17.

З.Верига В. Втрати ОУН в часі Другої світової війни. - Торонто, 1991; Косик В. Україна і Німеччина у Другій світовій війні. - Париж-Нью-Йорк - Львів, 1993; Перковський А.Л., Пирожков СІ. Демографічні втрати народонаселення Української РСР у 40-х pp. // Український історичний журнал. -1990. - №2 та ін.









Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 882;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.