Діапазони рівня тісноти зв’язку між Y та Х

Значення коефіцієнта кореляції 0,1-0,3 0,3-0,5 0,5-0,7 0,7-0,9 0,9-0,99
Висновок про силу кореляційного зв’язку відсутній слабкий помірний середній високий досить високий близький до функціо-нального

 

Отриманий коефіцієнт детермінації R2 = 0,976 свідчить про те, що варіація рівня продуктивності праці на 97,6 % визначається варіацією рівня втрат робочого часу і лише 2,4 % змін Y припадає на невраховані чинники.

7. Визначимо коефіцієнт еластичності моделі

.

.

Виходячи з рівня коефіцієнта еластичності можна дійти висновку, що зі зменшенням втрат робочого часу на 1 % продуктивність праці може підвищитись на 0,3 %.

8. Проведемо розрахунки середньоквадратичної та відносної похибок моделі.

.

.

Рівень середньоквадратичної похибки означає, що фактичні значення Y відхиляються від розрахункового його значення ( ) на ±0,341386 тис.грн/чол.

Відносна похибка, %,

,

.

Для точних моделей рівень відносної похибки не перевищує 10 %.

9. Достовірність параметрів моделі оцінюється за допомогою
F-критерію (критерію Фішера).

При моделюванні визначається розрахункове (Fрозр) і табличне (Fтабл) його значення, а потім вони порівнюються.

,

Fрозр. = ­76,069 : 1,631 = 46,622.

Розрахункове значення перевищує табличне.

Fтабл визначається за таблицею (дод. 7) для рівня надійності a і ступенів свободи відповідно: f1 = (n – m – 1) та f2 = (n – 1), де n і m – кількість відповідно числа спостережень і незалежних змінних.

При a=0,95 та значеннях f1 = 15 – 1 – 1= 13 і f2 = 15 – 1 = 14 табличне значення F-критерію буде дорівнювати Fтабл = 2,5.

Порівняльний аналіз Fтабл та Fрозр : 46,622 > 2,5.

Модель приймаємо – припускаємо наявність лінійного зв'язку.

Отже, згідно з обчисленими характеристиками (коефіцієнт детермінації, кореляції, критерій Фішера) можна зробити висновок, що модель є достовірною (присутність лінійного зв'язку) та відображає тісний зв’язок між продуктивністю праці та рівнем втрат робочого часу.

10. Графічне зображення моделі ґрунтується на побудові всіх фактичних точок Yфакт з таблиці похідних даних та розрахункових значень Yрозр для отриманої моделі.

11. Аналіз моделі.

Значення коефіцієнта кореляції свідчить про тісний кореляційний зв’язок між Y та X. Відносна похибка становить 2,157% і не перевищує 10%. Критерій Фішера розрахунковий перевищує значення табличного критерію Фішера. Отже, можна зробити висновок, що модель є достовірною та відображає тісний лінійний зв’язок між продуктивністю праці та рівнем втрат робочого часу.

12. Висновки.

Проаналізувавши економетричну модель, можна дійти висновку, що модель є достовірною і може бути використана для кількісного практичного економічного висновку: при зменшенні втрат робочого часу на підприємстві на 1 тис. люд.-год. на рік можливе підвищення продуктивності праці на 0,89 тис.грн/чол., за умови незмінної дії інших чинників, не врахованих у моделі. Виходячи з рівня коефіцієнта еластичності можна сказати, що зменшення на 1 % втрат робочого часу сприятиме підвищенню продуктивності праці на 0,3 %.

Тема: «Побудова двофакторної лінійної економетричної моделі»








Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 1031;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.