Діагностика особистих якостей учителя

  Діагностичні параметри Рівні   Діагностичні параметри Рівні
О Д К О Д К
1. Діагностичний блок: спрямованість особи педагога 1.1. мотиви, потреби 1. Усвідомлення громадських Інтересів та своїх обов'язків по відношенню до них 2. Орієнтація в діяльності на мету та завдання школи 3. Намагання забезпечити розвиток особи кожного школяра 4. Бажання самоудосконалення, удосконалення своєї діяльності та умов праці 1.2. Почуття (емоції) 1. Спрямованість емоцій (почуттів) на об'єкт педагогічних перетворень 2. Інтенсивність емоцій 3. Стійкість емоцій 4. Глибина почуттів 5. Наявність вольового контролю за своєю поведінкою 6. Адекватність емоційного стану вчителя педагогічній реакції на діяльність учнів 7. Доброзичливість реакції вчителя на збудження 8. Упевненість у своїх педагогічних думках та діях 9. Задоволеність результатами педагогічної праці 1.3. Зацікавлення 1. Наявність інтересу, пов'язаного з предметом педагогічної діяльності 2. Широчінь (різноманітність) інтересів, у тому числі професійних 3. Глибина інтересу 4. Сталість (тривалість зберігання) інтересу, в тому числі професійного       5. Дієвість інтересу, в тому числі професійного 2. Діагностичний блок: можливості особи педагога 2.1. Відчуття 1. Орієнтація в діяльності на об'єкт педагогічного впливу 2. Швидкість реакцій на дії та вчинки учнів 3. Чіткість координації педагогічних дій 2.2. Сприйняття 1. Цілеспрямованість сприйняття 2. Адекватність сприйняття меті та завданням педагогічної діяльності 3. Спостережливість (виділення особливого в предметах та явищах) 4. Допитливість (зацікавленість предметом сприйняття) 2.3. Пам'ять 1. Цілеспрямованість уваги 2. Швидкість та раціональне запам'ятовування 3. Емоційність відношення до того, що запам'ятовується й відтворюється 4. Точність відтворення 2.4. Мислення 1. Самостійність мислення (вміння висувати нові завдання та самостійно знаходити потрібні рішення) 2. Широчінь розуму (всебічність та глибина знань) 3. Глибина розуму (вміння проникати у сутність найскладніших питань) 4. Гнучкість розуму ( вміння швидко змінювати свої дії під впливом обставин, звільнятися від закріплених у минулому досвіді, прийомів та способів розв'язання педагогічних завдань)      
5. Реактивність розуму (здібність швидко розібратися у складній ситуації, обміркувати й прийняти правильне рішення) 6. Критичність розуму (вміння об'єктивно оцінити свої та чужі думки, ретельно і всебічно перевірити всі положення й висновки, що висуваються) 2.5. Мова 1. Цілеспрямованість мови 2. Зв'язність та впевненість викладених думок 3. Розгорнутість та доступність викладу думок 4. Логічна чіткість та закінченість думок 5. Ясність та чіткість форми їх викладу 6. Виразність мови 7. Образність мови 2.6. Воля 1. Цілеспрямованість (підлеглість педагогічної діяльності її меті та завданням) 2. Самостійність (підлеглість поведінки власним поглядам та переконанням) 3. Рішучість (здібність своєчасно приймати обґрунтовані та сталі рішення й без зайвих затримок переходити до їх виконання) 4. Наполегливість (здібність контролювати свої дії) 5. Дисциплінованість (свідоме підкорення своєї поведінки загальноприйнятим правилам)       2.7. Здібності 1. Чутливість до учнів та їхнього стану 2. Цілеспрямованість у прогнозуванні власної діяльності та діяльності учнів 3. Орієнтованість у змісті педагогічної діяльності, формах і методах її організації 4. Вибірковість засобів педагогічного впливу з урахуванням мети діяльності, особливостей учнів, їхнього стану та рівня розвитку, власних можливостей 5. Зосередженість уваги та педагогічна доцільність її переключення 6. Здібність до педагогічного перевтілення, артистичності 7. Захопленість педагогічною діяльністю та її результатами 3. Діагностичний блок: стиль, психологічні особливості поведінки педагога 3.1. Характер. Риси характеру; 1. Ставлення до колективу: а) колективізм, активність у справах колективу б) чесність, справедливість в) товариськість, комунікабельність 2. Ставлення до праці (працелюбність)      







Дата добавления: 2014-12-01; просмотров: 1187;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.