Попередження ускладнень.

На рис.8.4 показана залежність впливу об’ємної витрати промивальної рідини (подачі бурових насосів) на механічну швидкість буріння, зумовленого очищенням вибою свердловини від шламу. При постійних осьовому навантаженні і кутовій швидкості обертання долота підвищення об’ємної витрати Qпромивальної рідини покращує очищення вибою і підвищує механічну швидкість буріння.

Але, як видно з рис. 8.4, поки не забезпечується своєчасне і повне видалення шламу, із збільшенням витрати промивальної рідини механічна швидкість підвищується майже лінійно внаслідок кращого охолодження долота, кращого очищення вибою і долота, зниження концентрації шламу в розчині, зменшення густини розчину в кільцевому просторі і зменшенні тиску на вибій.

 

 

Рисунок 8.4 − Вплив об'ємної витрати промивальної рідини

на механічну швидкість буріння

Після досягнення практично достатньої витрати , механічна швидкість все ще може зростати, але уже дуже повільно (ділянка Qд — Q max). Це пояснюється тим, що при подальшому зростанні Q почнуть також зростати і втрати тиску на подолання гідравлічних опорів у кільцевому просторі, загальний тиск на вибій почне рости, погіршуються умови руйнування породи і механічна швид­кість буде знижуватись. Практично ця область досягається рідко.

При бурінні свердловин гідравлічними вибійними двигунами витрата рідини визначає їх робочу характеристику (див. дальше), і саме це позна­чається на зміні механічної швидкості, особливо при витратах Q>Qд. При використанні гідромоніторних доліт у поєднанні з гідравлічни­ми вибійними двигунами суттєве збільшення витрати при встанов­леній гідравлічній потужності насосів веде до зниження перепаду тиску в насадках долота і вибійному двигуні. Це в свою чергу приводить до зменшення потужнос­ті двигунів, а також швидкості витікання рідини з насадок. Тому ви­трата промивальної рідини повинна бути обмежена значенням Qд.

Дослідження Б. Г. Васильєва і В. М. Данилевича (1972 р.) при бурінні опорно-технологічних свердловин роторним способом на Осташковицькій площі показали, що при збільшенні подачі бурових насосів від 23, 3·10-3 до 34·10-3 м3/с механічна швидкість буріння при інших постійних режимних параметрах підвищувалась і збільшилась в 2 рази. Аналогічні результати були одержані В.М. Шандіним (1973 р.) при бурінні опорно-технологічних свердловин на Ставропіллі.

Ефективність очищення вибою залежить не тільки від витрати промивальної рідини, але ще і від:

• властивостей (передусім реологічних)самої рідини у вибійних умовах;

• швидкості витікання рідини з промивних отворів бурового долота;

• орієнтації потоків рідини із долота відносно поверхні вибою та інших факторів (від конструкції долота, схеми очищення вибою).

 








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 947;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.