Диференціальний тиск тощо.

Так як властивості циркуляційних агентів мають суттєвий вплив на течію рідини у привибійній частині стовбура свердловини, то особливу увагу необхідно звертати на:

диференціальний тиск на вибої (Pдиф, МПа);

перепад тиску на долоті ( Рд, МПа).

Вторинні параметри також мають великий вплив на показники роботи доліт і перебувають у функціональній залежності від первинних параметрів та конкретних умов у сверд­ловині. При бурінні з допомогою вибійних двигунів залежність деяких вторинних параметрів від первинних може визначатись робочою характеристикою двигуна. У залежності від системи контролю і керування вторинний параметр може застосовуватись як параметр керування (наприклад, регулювання осьового на­вантаження на долото за крутним моментом на долоті).

На практиці режим буріння поділяють на:

• оптимальний;

• спеціальний.

Під оптимальним режимом буріннярозуміють таке поєднання параметрів режиму буріння, при якому одержують найбільш високу рейсову швидкість проходки (vр) і необхідні якісні показники буріння, при даному технічному оснащенні бурової установки.

За критерій оптимальності режиму буріння найчастіше приймають показники роботи буро­вих доліт, а саме:

hд → max ;

vм → max ;

vр→ max; (8.1)

В → min,

де hд— проходка на долото, м;

vм— механічна швидкість буріння, м/год;

vр — рейсова швидкість проходки, м/год;

В — показник вартості метра проходки, грн..

Зміна поточної механічної швидкості пов'язана із зношуванням долота, чергуванням порід по твердості, зміною режимних параметрів в процесі відробки долота, свідчить про доцільність підйому долота.

Узагальненим кількісним показником механічного буріння, залежним від параметрів режиму буріння, є рейсова швидкість проходки.

Рейсова швидкість vр визначає темп поглиблення свердловини, вона показує, що темп проходки стовбура залежить не тільки від відробки долота, але і від об'єму і швидкості виконання СПО. Якщо довго працювати зношеним долотом або піднімати долото передчасно, то vр знижується. Долото, підняте досягши максимума рейсової швидкості, забезпечує найбільш швидку проходку стовбура.

Проходка на долото hд є також важливим показником, так як визначає витрату доліт на буріння свердловини і потребу в в цілому, число СПО, зношування підйомного устаткування, трудомісткість буріння, можливість деяких ускладнень. Проходка на долото в більшій мірі залежить від абразивності порід, стійкості доліт, правильності їх підбору, режимів буріння і критеріїв відробки доліт.

В практиці буріння зустрічаються випадки, коли необхідно підбирати параметри режиму буріння для вирішення спеціальних задач — забезпечити якісні показники. Кількісні показники буріння в цьому випадку другорядні. Такі режими буріння називаються спеціальними.

Під спеціальним режимом буріння розуміють таке співвідношення режимних параметрів, яке забезпечує найкраще виконання тієї чи іншої спеціальної задачі (буріння похило-скерованих свердловин, буріння з відбором керна, буріння в продуктивному пласті, буріння в зонах ускладнень, попередження викривлення свердловини, аварійні роботи, тощо).

Тобто, при спеціальному режимі буріннями досягаємо певної спеціальної мети, як правило, якіс­ного характеру, завідомо розуміючи що це може негативно вплинути на ефективність роботи долота.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1415;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.