За рахунок природного збільшення концентрації дисперсної фази при поступленні в буровий розчин найбільш дрібних частинок вибуреної породи.

Таку операцію називають збагаченням бурового розчину.

З метою відділення рідкої фази від твердої (зменшення концентрації дисперсної фази) використовують центрифугування рідини та інші методи очищення бурових розчинів.

В широких границях структурно-механічні властивості, стійкість дисперсних систем, особливо глинистих розчинів регулюються підвищення степені дисперсності компонентів. При цьому в бурових розчинах разом з твердою фазою зменшується ще й показник фільтрації. З цією метою буровий розчин додатково обробляють в спеціальних пристроях – диспергаторах.

Так як повної диспергації в процесі приготування розчинів не проходить, то при допоміжній диспергації твердої фази проходять найбільш складні процеси, при яких з розчеплених матеріалів утворюються більш дрібні частинки.

Допоміжною диспергацією твердої фази можна при одному і тому ж її вмісті в 2-3 рази збільшити структурну в’язкість, в 6-9 разів – динамічне напруження зсуву, в 1,5 рази зменшити показник фільтрації, крім цього зменшується вміст сторонніх домішок, покращується стабільність розчину.

Процес диспергації дозволяє зменшити кількість твердої фази в буровому розчині при заданих властивостях. Чим нижче якість глини, тим більше значення має ефект диспергування.

Для збільшення густини бурового розчину в першу чергу стараються збільшити вміст твердої фази (збагачення), але це приводить до збільшення структурно-механічних властивостей розчинів і при певній концентрації вмісту твердої фази ці показники виростають до недопустимого значення.

Тому, збільшення вмісту високоякісної глини можна одержати густину біля 1200 кг/м3, а при використанні низькоякісних глин – до 14350 кг/м3.

Бурові розчини обважнюють спеціальними високодиспергованими інертними матеріалами великої густини – обважнювачами.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 809;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.