О Профіль 1 О Профіль 2 О Профіль3

Рисунок 25 − Профілі горизонтальних свердловин

 

Коли радіуси кривизни інтервалів забурювання і виведення стовбура свердловини на проектний напрямок за рахунок особливостей технології буріння цих інтервалів істотно відріз­няються один від одного, використовують профілі 2.

При бурінні з малим радіусом кривизни протяжність горизонтальної ділянки менша, ніж при бурінні з середнім радіусом кривизни.

Спорудження горизонтальних свердловин з коротким, а тим більше з ультракоротким радіусом неможливе без комплексу спеціального бурильного інструменту, а також вимірюва­льної техніки.

Однак при бурінні горизонтальних свердловин з малим і ультрамалим радіусом кривизни забезпечується найбільша у порівнянні з іншими типами профілю точність розкриття продук­тивного пласта горизонтальним стовбуром, що робить його значно перспективнішим для роз­робки малопотужних багатопластових покладів нафти або газу.

В тих випадках, коли покрівля продуктивного пласта представлена нестійкими гірськими породами, використовують комбінований профіль горизонтальної свердловини, в якого верх­ні інтервали проектують з великим радіусом кривизни, а нижні — з середнім або малим.

Вибір профілю горизонтальної свердловиниздійснюють залежно від її призначення, умов продуктивного пласта та схеми завершення свердловини.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 816;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.002 сек.