Вибраний спосіб буріння та інше.

При обертовому способі буріння основними режимними параметрами, які впливають на ви­кривлення свердловини, є осьове навантаження на долото і частота його обертання. Низ буриль­ної колони під дією цих параметрів згинається, і внаслідок цього вісь ОБТ відхиляється від осі све­рдловини.

На рис.5, за М.Г. Середою, показана схема впливу механічних факторів (осьового навантаження на долото) на викривлення стовбура свердловини в ізотропних породах.

Для викривленої свердловини із зенітним кутом α направляюча ділянка бурильної колони (нижня частина КНБК) торкається стінки свердловини у точці Т. У процесі буріння свердловини під впливом ваги на­правляючої ділянки GHдолото намагається прийняти вертикальне положення, а під впливом осьового навантаження на долото Gд — переміститися вздовж осі бурильної колони. Результуюча цих сил GH , може бути розкладена на дві складові — силу Gд, направлену вздовж осі бурильної колони, і силу F, перпендикулярну до неї.

Якщо сила F направлена до вертикалі (вниз),то долото буде намагатися зменшити зенітний кут свердловини, і цясиламоже бути названою випрямля­ючою силою (рис.5,а)

Якщо сила F=0, то наступає стабілізація зенітного кута свердловиниі відповідно свердловина буде буритися похило (рис.5,6).

Якщо сила направлена від вер­тикалі (вверх),то долото буде намагатися збільшити зенітний кут викривлення свердловини, і ця сила може бути названою відхиляючою силою (рис. 5,в).

При бурінні в ізотропних породах значення і напрямок сили Fвизначається залежно від навантаження на долото, діаметра свердловини і ОБТ, та зенітного кута свердловини.

При створенні осьового навантаження на долото збільшується прогин нижньої частини бурильної колони, точка Т наближається до долота і складова ваги направляючої ділянки GH, зменшується, що приво­дить до зменшення випрямляючої сили F. При подальшому підвищенні навантаження на долото може наступити стабілізація (F= 0), а потім — збільшення зенітного кута свердловини (F стає відхиляючою силою).

 

Рисунок 5− Схема впливу механічних факторів

на викривлення стовбура свердловини в ізотропних породах:

а— зменшення зенітного кута; б— стабілізація зенітного кута; в— збільшення зенітного кута

 

До технологічних причин належить також ре­жим промивання свердловини, який сприяє роз­миванню стінок свердловин, що може привести до збільшення зазорів між стінкою свердловини та КНБК, а це приводить до її викривлення.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 852;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.