Після збирання нових ОБТ через 2-3 довбання провести дозакріплення всіх різьб комплекту ОБТ машинними ключами.

Під час кріплення або розкріплення замкового різьбового з'єднання бурильних труб забороняється встановлювати машинний ключ або щелепи ПБК, АКБ-ЗМ на тіло труб для запобігання їх руйнуванню.

Розкріплення різьбових з’єднань бурильних труб і ОБТ проводити АКБ або машинними ключами з допомогою пневморозкріплювача. При докріпленні і розкріпленні різьбових з’єднань доліт, бурильних, ведучих заборонено застосовувати зворотний хід ротора.

Якщо при закріпленні замкової різьби торці з'єднувальних деталей сходяться нещільно, то такі елементи бурильної колони бракують.

Під час опускання труб у свердловину не можна допускати різкого гальмування бурильної колони і удару елеватора об ротор, а також різкої посадки на клини ПКР, розмір яких повинен відповідати діаметру бурильної труби.

Спуск бурильної колони, вага якої перевищує 300 кН, проводити тільки з використанням гідрогальма або електромеханічного гальма (ЕМТ – 4500).

ПКР перевіряють:

1 раз на місяць у разі глибини свердловин до 4000 м;

2 рази за місяць — у разі більшої глибини.

Бурильний інструмент, який відрізняється від попереднього, наприклад, з чотиришарошковим долотом після тришарошкового, 178-мм ОБТ після 146-мм ОБТ, тришарошковим долотом після алмазного тощо, потрібно опускати у свердловину на понижених швидкостях.

У разі виникнення посадок необхідно призупинити спуск колони, припідняти її на довжину 15—20 м, проробити небезпечний інтервал і тільки тоді продовжувати її опускання.

При бурінні свердловини потрібно:

постійно вести облік роботи бурильних труб і елементів компоновки бурильної колони в паспортах і спеціальному журналі;

інтервал затягування інструменту, появи осипань, жолобів, обвалювань необхідно зафіксу­вати в буровому журналі.

Під час СПО:

• для запобігання пошкодженням ніпелів замкових з'єднань (при вертикальному розташуванні труб-свічок на підсвічнику), металевий свічник рекомендується обшивати амортизуючим матеріалом (гума, дошки і ін.);

• для оберігання різьб від пошкодження і зносу розгвинчування слід проводити з швидкістю не вище 25 об/хв. Обертання слід припинити, як тільки різьба ніпеля вийде із зачеплення;

• систематично здійснювати контроль за зношенням елементів бурильної колони і стану їх поверхні в наступні терміни:

• проводити візуальний огляд (наявність вибоїн, ум’ятин, надрізів та інше)- при кожному підйомі і спуску бурильної колони;

• регулярно здійснювати візуальний огляд торцевого зазору „ніпель-муфта” (відстань між упорним виступом ніпеля і муфти в момент посадки в ненагвинченому стані, рисунок 3.6), який рекомендують наступним:

при глибині свердловини ≤ 3000м зазор ≥18мм;








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 901;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.