ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО МЕТОД ОПОРУ

Під час проведення інженерно-геологічних і гідрогеологічних пошуків найчастіше використовують методи, які ґрунтуються на дослідженні розповсюдження в землі постійного або квазіпостійного електричного струму (електричне зондування, електричне профілювання, метод зарядженого тіла та ін.) У цьому. випадку первинне електричне поле створюють сукупністю цяткових джерел, які можуть бути довільно розташовані на поверхні Землі або (значно рідше) у свердловинах чи гірських виробітках. Характеризувати його можна значеннями потенціалу( U) та величиною сили струму І. (рис.2.1).

а б в

 

Рис. 2.1. Нормальне поле одного (а) і двох (б) цяткового джерел струму в однорідному середовищі та одного електрода в анізотропному середовищі (в).

На практиці електричне поле в землі створюють, пропускаючи електричний струм через електроди заземлення А і В, які назвали електродами живлення. Характер поля, створеного за допомогою цих електродів, досліджують, вимірюючи різницю потенціалів між двома іншими пунктами, у яких розташовані заземлення, названі вимірювальними, або приймальними електродами M i N.

Сукупність електродів живлення та приймання називають установкою для проведення польових досліджень.

Доведено, що питомий опір однорідного середовища, що заповнює нижній півпростір, визначають за формулою:

 

(2.1)

або позначивши:

 

=К (2.2)

отримаємо вираз:

. (2.3)

Із формули (2.2) випливає, що значення к залежить тільки від взаємного розташування електродів, має розмірність довжини і його називають коефіцієнтом установки.

Рис 2.2 Загальна схема чотириелектродної установки AMNB
Оскільки в реальних умовах зображена на рис. 2.. установка розташована в середовищі, яке загалом не є однорідним, то значення ρ не є його питомим опором, і в цьому випадку, мабуть, доцільніше вести мову про певний ефективний параметр, розмірність якого відповідає питомому опору (Ом·м), однак, конкретно кажучи, не є ним. У практиці цей параметр прийнято називати позірним опором і позначати символом ρп п=КΔU/I). Встановлено, що значення його складно залежить від:

характеру геоелектричного розрізу;

розмірів установки;

взаємного розташування електродів на місцевості.

Для вимірювань позірного опору застосовують різноманітні установки, які відрізняються одна від одної кількістю електродів живлення та приймання, а також їхнім взаємним розташуванням. Така різноманітність установок зумовлена:

не однаковою ефективністю різних схем у різних геологічних умовах;

різними техніко-економічними показниками;

залежністю глибини дослідження від типу установки.

 

 

Рис.2.3.Схеми установок електропрофілювання: а- симетрична; б-трьохелектродна; в – двохелектродна; г – дипольні: АВМ1N1 –азимутальна, АВМ2 N2 – паралельна, АВМN –екваторіальна, , АВМ3N3 – осьова; д – двостороння дипольно-осьова; е – серединних градіентів.

 

Деякі схеми спостережень, які найчастіше вживають під час вирішення тих чи інших гідрогеологічних, інженерно-геологічних та екологічних завдань наведені на рис. 2.3. До них, безумовно, слід додати схеми установок , які використовують під час проведення робіт за методом вертикальних електричних зондувань (ВЕЗ), зарядженого тіла та деякі інші , зображення яких буде наведено нижче.

.І на завершення зазначимо, що незалежно від типу установки, зміна ролі електродів живлення і приймання не приводить до зміни позірного опору. Це положення названо принципом взаємності.

 








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 724;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.