Основні макроекономічні показники.

Головним показником при складанні національних рахунків є валовий внутрішній продукт (ВВП). Він визначається як сукупна ринкова вартість всього обсягу кінцевого виробництва товарів і послуг у країні за один рік.

Розрахунок ВВП по витратах.Розрахунок ВВП здійснюється за такими витратами: особисті споживчі видатки (Св), валові приватні внутрішні інвестиці (Іп), державні закупівлі товарів і послуг (Дз), чистий експорт (Еч).

ВВП = Свпзч

Розрахунок ВВП по доходах включає у себе: 1) заробітну плату найманих працівників (Зп); 2) відсоток (Вп); 3) ренту (Р); 4) прибуток (П). Це факторні доходи. Однак потрібно врахувати ще два види доходів: доходи держави у вигляді непрямих податків(Нп) та суму амортизації (А), яка не є власне доходом, але яку потрібно врахувати як частину виручки від від реалізації товару, що дорівнює зносу основного капіталу.

ВВП = Зп + Вп + Р + П + Нп + А

ВВП – це показники загального продажу підприємств.щоб нейтралізувати вплив зміни цін при визначенні ВВП, розрізняють номінальний та реальний ВВП.

Номінальний ВВП обчислюється у поточних цінах періоду, за яким він визначається.

Реальний ВВП обчислюється у незмінних або порівняльних цінах (у цінах базового періоду).

Залежність між номінальним та реальним ВВП виявляється через дефлятор, який визначається за формулою:

Чистий внутрішній продукт (ЧВП).ВВП як вимірювач валового обсягу виробництва має один важливий недолік: в ньому закладена тенденція до прикрашення картини поточного річного виробництва. Чому? Тому, що він не передбачає вирахування тієї частини річного виробництва, яка необхідна для відшкодування інвестиційних товарів, використаних у виробництві в даному році. Таким чином, чистий внутрішній продуктявляє собою валовий внутрішній продукт (ВВП), скоригований на суму амортизаційних відрахувань (А).

ЧВП = ВВП – А.

Національний дохід – це сукупний дохід, що зароблений постачальниками ресурсів. Він розраховуєтьбся як різниця між чистим внутрішнім продуктом (ЧВП) і непрямими податками на бізнес (НП). Національний дохід може бути також визначений за допомогою розрахунку ВВП за доходами шляхом додавання заробітної плати, ренти, відсотка, доходів некорпоративного сектору і прибутків корпорацій.

НД = ЧВП - НП









Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 813;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.