Система шкал

Проекційна система шкал призначена для забезпечення прицільної стрільби з гармати на різні дальності.

Вона складається з:

1. Склеєної лінзи (об'єктива);

2. Індексу;

3. Сітки з нанесеними на ній шкалами кутів прицілювання, шкалою бічних виправлень і прицільного косинця;

4. Призми і вивірної платівки.

Висвітлення шкал здійснюється електричною лампою через молочне скло, що служить для рівномірного висвітлення шкал сітки й індексу. Шкали кутів прицілювання і бічних поправок і індекс розташовані у фокальній площині склеєної лінзи .

Через призму й об'єктив приладу шкали з індексом проектуються на фотокатод ЕОП. Таким чином, на зображення цілі, що спостерігається, накладається зображення шкал кутів прицілювання бічних виправлень і індексу.

Гарна якість зображення місцевості і цілей виходить поблизу центра поля зору, тому вершина прицільного косинця розміщена в центральній частині поля зору прицілу при установці дальності 600-800 м.

У лівій частині вид поля зору прицілу розташована шкала кутів прицілювання БР, у правій частині - шкала кутів прицілювання БК. Цифри розподілів шкал відповідають дистанції до мети в гектометрах.

На шкалі БР кути прицілювання дані через 400 м, а на шкалі БК - через 200 м.

Індексом для установки відповідних розподілів по шкалі кутів прицілювання служать два горизонтальних штрихи.

Поворотом віверительной пластинки навколо вертикальної осі здійснюється вивірка прицілу по напрямку.

Для одержання максимального контрасту зображення мети при розгляданні мети при різній нічній освітленості і прозорості повітря між об'єктивом і ЕОП, розташовані два світлофільтри і компенсаційна пластинка для роботи з прицілом без світлофільтрів.

Механізм шкал

Вузол механізму шкал служить для проектування шкал кутів прицілювання в поле зору введення кутів прицілювання і вивірки прицілу на знарядді.

Усі деталі механізму шкал зібрані в корпусі, що має посадкову площину для установки на корпусі об'єктива.

Знизу корпуса мається циліндричне розточення, у яку кріпиться гвинтами оправа з призмою. Призма кріпиться в оправі вкладишем і гвинтом. На фланці корпуса кріпиться гвинтами і штифтами дві пари вертикально розташованих прямокутних напрямних, по яких переміщаються дві каретки-каретка індексу і каретка сітки.

У каретках гвинтами кріпиться сітка в оправі й індекс в оправі.

Каретка сітки має Т-подібний паз, у який уставляється Т-подібна гайка. На осі укріплені зубчасте колесо і храповик.

При повороті осі через зубчасті колеса повертається вісь, це викликає переміщення гайки, а отже і каретки сітки. Положення каретки фіксується за допомогою храповика і фіксатора, що охороняє каретку від збивання при стрілянині.

До осі пружинами через гільзи підгортається каретка індексу. При повороті осі каретка індексу разом з укріпленим у ній індексом в оправі переміщається у вертикальному напрямку.

Переміщенням кареток досягається вивірка прицілу по висоті і введення кутів прицілювання.

Вивірка прицілу по напрямку здійснюється розворотом плоскопаралельної пластинки навколо вертикальної осі за допомогою гвинта.








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 691;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.