Блок окулярний

Блок окулярний призначений для кріплення плати з окулярами і складових його складальних одиниць і деталей на корпусі вироби, він складається з:

а) блока призм із лінзами;

б) двох лінз в оправах;

в) двох дзеркал в оправах;

г) дзеркала в оправі;

д) плати з окулярами.

На містку закріплений блок призм із лінзами, лінзи в оправах, дзеркала в оправах, дзеркало і направляючі. Направляючі забезпечують подовжнє переміщення блока призм із лінзами при юстировці виробу. Місток кріпиться до плати з окулярами.

Блок призм із лінзами призначений для створення бінокулярності при розгляданні зображення на екрані ЕОП. На платі встановлюються лінзи в оправах і призми в оправах. Фокуси лінз в оправах сполучені в одній точці, а призми в оправах забезпечують рівнобіжність обох гілок бінокулярного мікроскопа. Лінзи в оправах спільно утворять лінзову систему із рівнобіжним ходом променів між ними.

Дзеркало служить для відхилення світлових променів на кут 90. Дзеркало ставиться в гніздо оправи на герметику УТ-34. Оправа притискається до трьох гвинтів за допомогою шайби, яка сферичною поверхнею опирається на стінки конусного отвору, виконаного в містку.

Дзеркало в оправі встановлюється на трьох упорах, два з яких нерухомі, а третій гвинт - рухливий, і притискається до них планкою і шпилькою. Гайка шпильки спирається на шайбу зі сферичною опорною поверхнею. Обертаючи гвинт, можна нахилити дзеркало в подовжньому напрямку, необхідному при юстировці виробу.

Розмір установленої бази окулярів вимірюється по шкалі. Для ущільнення отворів плати в місцях обертання букси встановлені сальники, закріплені кільцями.

Лінзи окуляра правого закріплюються в оправі окуляра різьбовим кільцем. Повітряні проміжки між лінзами забезпечуються кільцевими прокладними.

Оправа окуляра може переміщатися уздовж осі по внутрішньому діаметрі трубки окуляра за рахунок переміщення по різьбленню втулки.

Обертанням втулки переміщується оправа окуляра з лінзами і встановлюється необхідна діоптрійність окуляра. Розмір діоптрійного переміщення окуляра визначається по кільцю діоптрійному.

Усередині оправи кільцем закріплена сітка в оправі так, що вона може повертатися навколо осі. Для більш чіткого спостереження штрихів сітки при низьких освітленостях місцевості введене підсвічування сітки лампою через захисне скло.

Устрій окуляра лівого такий самий, як і устрій окуляра правого, тільки замість сітки у фокальної площині окуляра лівого встановлені діафрагма і немає кільця для обертання сітки.

Бусоль

Бусоль призначена для орієнтування виробу по меридіані магнітному, кріпиться з правої сторони на корпусі об'єктива виробу і являє собою стрілку магнітну, укладену в корпус.

Бусоль складається з корпуса бусолі, шпиля, індексів, стрілки, аретира і маховичка. Для зручності спостереження за установкою стрілки бусоль постачена дзеркалом, закріпленим на кришці. Індекс призначений тільки для установки в заводських умовах візирної осі бусолі щодо візирної лінії виробу і закривається гайкою. Бусоль кріпиться гвинтами до кронштейну.

Механізм рівня

Механізм рівня служить для виміру вертикальних кутів у межах ±3-00. У корпусі рівня змонтовані черв'ячне колесо і черв'як. До черв'ячного колеса гвинтами кріпиться оправа рівня, що разом із черв'ячним колесом може повертатися при обертанні черв'яка. На оправі рівня є кільце з розподілами для грубого відліку вертикальних кутів. Число розподілок - шість, ціна одного розподілу 1-00. Відлік провадиться по покажчику. У гніздо оправи рівня вставлена і закріплена гіпсом ампула рівня. Гніздо з рівнем по обидва боки закрито кришками.

Черв'як обертається у втулці в ексцентриковому підшипнику, закріпленому в корпусі рівня. Осьовий зазор черв'яки усувається пружиною, що притискає фланець чер’яка у втулці. На кінці черв'яка, що виступає з втулки, закріплений маховичок, на барабані якого нанесено сто розподілів з ціною 0-01.








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 615;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.