Канал приймача

діаметр вхідної зіниці, мм 96

кут поля зору 3'

Візир

Збільшення 6 х

перископічність, мм330

діаметр вихідної зіниці, мм 5,2

видалення вихідної зіниці, мм 22

межі установки окуляра на різкість зображення, дптр ±5

Маса далекоміра

в бойовому положенні без укладальної шухляди і запасної акумуляторної

батареї, кг не більш 35

у похідному положенні, кг не більш 60

Принцип дії далекоміра

Принцип дії далекоміра заснований на вимірі часу проходження світлового сигналу до цілі та назад.

Потужний імпульс випромінювання малої тривалості, який генерується ОКГ формований оптичною системою, направляється до цілі. Відбитий від цілі імпульс, пройшовши оптичну систему, потрапляє на фотоприймач далекоміра. Момент випромінювання і моменти надходження відбитих сигналів реєструються БЗ і ФПУ, що виробляють електричні сигнали для запуску і припинення ВТІ. ВТІ вимірює інтервал між фронтами випромененого і відбитого імпульсів. Дальність до цілі пропорційна цьому інтервалу і визначається по формулі:

S=V∙t/2 де S - відстань до цілі, м;

V - швидкість світла в атмосфері, м/с;

t - обмірюваний тимчасовий інтервал, с.

Результат виміру в метрах висвічується на цифровому індикаторі, введеному в полі зору лівого окуляра.

Будова далекоміра 1. Приймопередавач; 2. Крутовимірювальна платформа; 3. Тринога; 4. Акумуляторна батарея; 5. Кабель; 6.Одиночний комплект ЗІП.  

 

 

Рис. 1 Квантовий далекомір у бойовому положенні

Прийомопередавач призначений для ведення візуальної розвідки, вибору цілі, виміру вертикальних кутів, формування світлового імпульсу, прийому і реєстрації запускаючих і відбитих від цілей світлових імпульсів, перетворення їх в імпульси напруги і формування імпульсів для запуску і припинення роботи ВТІ.
Кутовимірювальна платформа призначена для виміру горизонтальних кутів і закріплення прийомопередавача.
Тринога призначена для установки на ній КВП, прийомопередавача і грубого горизонтування далекоміра
Акумуляторна батарея забезпечує живлення далекоміра постійним струмом. Лужна нікель-кадмієва акумуляторна батарея 21НКБН-3,5 призначена для живлення блоків далекоміра постійним струмом через кабель. Батарея зберігає працездатність протягом 1 місяця після заряду, при цьому ЕРС батареї повинна бути не менше 26,5 В;
Кабель призначений для підключення акумуляторної батареї до прийомопередавача

 

Учбове питання №2: Призначення і будова вузлів та блоків

 

1.Патрон осушки 2.Вузел підсвідки сітки 3.Перемикач СВІТОФІЛТР 4.Перемикач ЦІЛЬ 5.Скоба 6.Панель керування 7.Кнопка ВИМІРЮВАННЯ 8.Кнопка ПУСК 9.Ручка ЯРКІСТЬ 10.Тумблер ПІДСВІТКА 11.Тумблер ЖИВЛЕННЯ 12.Роз’ем КОНТРОЛЬ ПАРАМЕТРІВ 13.Скоба 14.Премикач СТРОБІРУВАННЯ 15.Рівень 16.Відблискувач 17.Шкала механізму відліку вертикальних кутів  

 

Рис. 2Прийомопередавач

 

Основними блоками і вузлами прийомопередавача є:

1. Оптичний квантовий генератор (ОКГ);

2. Фотоприймальний пристрій (ФП);

3. Підсилювач фотоприймального пристрою (ПФПП);

4. Блок запуску (БЗ);

5. Вимірювач тимчасових інтервалів (ВТІ);

6. Перетворювач постійного струму (ППС);

7. Блок підпалу (БП);

8. Перетворювач постійної напруги (ППН):

9. Блок керування (БК);

10. Блок конденсаторів (БК);

11. Розрядник;

12. Головка;

13. Бінокуляр;

14. Механізм відліку вертикальних кутів (МВК).

Джерелом потужного вузько направленого імпульсу випромінювання в далекомірі є оптичний квантовий генератор (ОКГ), фізичною основою дії якого є посилення світла за допомогою змушеного випромінювання. Для цього в ОКГ застосовуються активний елемент і система оптичної накачки.

Кількість проходжень випромінювання через активну речовину залежить від добротності оптичного резонатора, що визначається взаємною рівнобіжністю його дзеркал.

Якщо добротність резонатора постійна, ОКГ випромінює імпульс тривалістю порядку 100 мкс. Для зменшення тривалості світлового імпульсу до 40-50 нс у далекомірі застосований ОКГ із модульованою добротністю резонатора. Модуляція добротності досягається в такий спосіб: під час накачування одне з дзеркал забирається, що дозволяє нагромадити велику кількість збуджених атомів; потім дзеркало швидко вводиться в систему, у результаті чого виникає лавиноподібний процес змушеного випромінювання. У розглянутому ОКГ для цих цілей служить обертова призма модулятора добротності. Генерація відбувається в момент, коли гіпотенузня грань призми строго рівнобіжна торцю активного елемента.

Оптична схема ОКГ складається з

1. Телескопа;

2. Вихідного дзеркала резонатора;

3. Активного елемента;

4. Імпульсної лампи накачки;

5. Відбивача;

6. Призми модулятора добротності.

 

 

Рис. 3 Оптична схема ОКГ

 

Активний елемент являє собою циліндричний стрижень із плоскопаралельними торцями діаметром 8 мм і довжиною 100 мм. Довжина опромінювальної частини 75 мм
Імпульсна лампа накачки типу ІСП-600 має довжину міжелектродного проміжку 80 мм.
Відбивач використовується для концентрації світлового випромінювання лампи на активному елементі. Активний елемент і лампа розташовані симетрично щодо відбивача.
Вихідне дзеркало резонатора являє собою напівпрозоре дзеркало з багатошаровим діелектричним покриттям. У якості заднього дзеркала резонатора використовується призма модулятора добротності, що представляє собою призму повного внутрішнього відбиття. Модуляція добротності резонатора здійснюється за допомогою оптико-механічного затвора. Призма закріплена в оправі на осі малогабаритного електродвигуна таким чином, що ребро при вершині прямого кута перпендикулярно осі обертання і лежить у площині, що проходить через осі активного елемента і лампи
Максимальна добротність резонатора ОКГ досягається в момент такого положення призми модулятора, коли ребро прямого кута призми строго паралельно площини торця активного елемента
Електродвигун постійної напруги М1 обертає призму модулятора добротності з частотою 8000 об/хв. ОКГ виконаний у вигляді моноблока і конструктивно об'єднаний із телескопом. Основною несучою частиною конструкції є корпус, до якого кріпиться випромінювач. Усередині випромінювача розміщений відбивач,активний елемент і імпульсна лампа накачування. Напруга живлення на імпульсну лампу надходить через контакти. Модуляцію добротності в ОКГ забезпечує вузол синхронізації, закріплений на торці корпуса
Корпус телескопа складається з двох частин, на одній із який встановлений інфрачервоний світлофільтр, що поглинає видиму частину спектра випромінювання імпульсної лампи, завдяки чому зменшується імовірність демаскування при роботі вночі.
Фотоприймальний пристрій призначений для прийому відбитих від цілі імпульсів випромінювання ОКГ, їхній обробки і посилення. На фотодетектор ППФПП падає зібраний об'єктивом світловий потік, утворений відбитим імпульсом лазерного випромінювання. Фотодетектор робить детектирування світлового імпульсу і видає відповідний електричний імпульс. У корпусі об'єктива розміщені лінзи об'єктива. Променистий потік, пройшовши систему лінз, потрапляє на дихроїчне дзеркало, що пропускає на фотодіод відбите від цілі випромінювання ОКГ, а іншу частину променистого потоку відбиває у систему візування

 

 

ФПП складається з:

 

Рис.4 Будова ФПП

 

На корпусі об'єктива встановлена сітка в оправі.На сітці нанесені вертикальні і горизонтальні кутомірні шкали.

Підсилювач фотоприймального пристрою

ПФПП призначений для посилення й обробки імпульсів, що надходять із попереднього підсилювача фотоприймального пристрою, а також для формування зупиняючих імпульсів, що надходять на ВТІ(вимірювач временних інтервалів).

Блок запускупризначений для формування імпульсів запуску ВТІ й ПФПП і затримки імпульсу запуску ВТІ щодо імпульсу випромінювання ОКГ на час, необхідний для проходження зупиняючих імпульсів через ППФПП й ПФПП.

Блок запуску має наступні технічні дані:

1. Максимальна затримка імпульсу запуску ВТІ, нс 100-200

2. Напруга живлення, В 17,1-18,9

Фотодетектор забезпечує перетворення імпульсного випромінювання лазера в імпульс напруги і зібраний на фотодіоді V1.

У верхній стінці корпуса БЗ є отвір, через котрий випромінювання ОКГ потрапляє на фотодетектор.

Вимірювач тимчасових інтервалів призначений для виміру тимчасового інтервалу між фронтами запускаючого й одного з трьох зупиняючих імпульсів, перетворення його в числове значення дальності в метрах та індикації дальності до цілі, а також індикації кількості цілей у створі випромінювання.

ВТІ має наступні технічні дані:

- вимірюючий діапазон відстаней до цілей, м 30 -97500

- дозволяюча спроможність по дальності, м, не гірше 3

- мінімальне значення вимірювальної дальності може

бути встановлено, м 450 ± 75

1050 ± 75

2021 ± 75

3000 ± 75

- максимальна помилка виміру дальності складає не більш 6м

У ВТІ передбачений режим калібрування трьох значень дальності, що реєструються цифровим індикатором у метрах:

- по першому каліброваному значенню дальності (положення перемикача ЦІЛЬ-1): 14982-14990

- по другому каліброваному значенню дальності (положення перемикача ЦІЛЬ-2): 29962-29972

- по третьому каліброваному значенню дальності (положення перемикача ЦІЛЬ-3): 44945-44957

При цьому на індикаторі кількості цілей буде висвічуватися цифра „3"

Час готовності до роботи після подачі живлячої напруги, не більш 5с.

У ВТІ передбачені два режими роботи: режим виміру дальності між фронтами запускаючого й одного з трьох (на вибір оператора) зупиняючого імпульсів і режим калібрування. При надходженні на вхід ВТІ запускаючого і відбитих імпульсів на індикаторі лічильника кількості цілей висвічуються цифри "1", "2" або "3" у залежності від кількості цілей (не більш трьох), а на індикаторі лічильника дальність до цілі в межах від 30 до 97500 м, обраною установкою перемикача ЦІЛЬ у положення 1, 2 або 3. З метою підвищення завадостійкості виміру мінімальне значення дальності, яка вимірюється може бути 450, 1050, 2025 або 3000 м із похибкою ±75 м за допомогою перемикача СТРОБІРУВАННЯ.

Перетворювач постійного струмупризначений для зарядки блока конденсаторів накачки і накопичуючих конденсаторів БП, а також для видачі стабілізованої напруги живлення в БК.

ППС має наступні технічні дані:

- напруга для зарядки блока конденсаторів накачування, В 1200-1600

- напруга для зарядки накопичуючих конденсаторів БП, В 200±15

- напруга для живлення БК, В 18+1

- напруга живлення, В 22-29,7


ППС складається з:

Перетворювач напруги забезпечує перетворення напруги (22-29,7) В постійного струму у високовольтну напругу
Імпульсний стабілізатор струму забезпечує стабілізацію середнього значення струму
Високовольтний випрямляч призначений для випрямлення вихідної напруги перетворювача.
Пристрій керування призначено для керування перетворювачем напруги для досягнення заданого рівня вихідної напруги і підтримки напруги на цьому рівні, виробляє сигнали «ДОЗВІЛ» і «ГОТОВИЙ» у БК.
Пристрій затримки забезпечує затримку сигналу ВКЛ. ПІДПАЛУ на час, необхідний для зарядки накопичувальних конденсаторів БП після надходження сигналу ВКЛ. 1 із БК.
Стабілізатор напруги видає стабілізовану напругу 18+1 В для живлення генератора перетворювача, що задає, напруги, пристрою керування і пристрою затримки, а також БК
Блок підпалу призначений для формування високовольтного імпульсу, який іонізує розрядні проміжки імпульсної лампи накачування. Блок підпалу має наступні технічні дані: - амплітуда імпульсу підпалу, кВ 18-25 - тривалість імпульсу підпалу, мкс 0-10 - напруга живлення, В 200 БП складається з: - накопичуючих конденсаторів; - комутатора; - імпульсного трансформатора. Формування високовольтного імпульсу здійснюється шляхом розряду накопичувальних конденсаторів крізь обмотку імпульсного трансформатора за допомогою комутатора.

 

 

БК складається з

- схеми керування (СК), забезпечує роботу вузлів і блоків далекоміра в заданій послідовності, а також подачу сигналу ВИКЛ. При надходженні сигналу ВИМІР здійснює вмикання і відключення ланцюгів живлення ППС, ППН, перетворювача ВТІ. Реле часу забезпечує підтримку готовності далекоміра до виміру протягом (65-90)с після надходження сигналу ПУСК і підтримку результату виміру протягом (7±2)с після надходження сигналу ВИМІР.

- схеми формування імпульсів синхронізації (СФІС),забезпечує синхронізацію випередження моменту підпалу імпульсної лампи з моментом досягнення максимальної добротності резонатора ОКГ, формування керуючого імпульсу для БП і імпульсу скидання для ВТІ.

- схеми контролю напруги (СКН) забезпечує контроль за рівнем напруги акумуляторної батареї. СКН пускають у хід натисненням на кнопку КОНТРОЛЬ. Якщо напруга акумуляторної батареї менше 22В, замикається ланцюг живлення світлодіода РОЗРАДЖЕНО, розташованого в полі зору лівого окуляра.

Через 5-9 с після надходження сигналу ВИМІР спрацьовує реле часу і виключає реле, контакти якого розмикаються, і вся схема знеструмлюється. Для повторного вмикання необхідно знову натиснути на кнопку ПУСК. Якщо натиснути на кнопку ПУСК не пізніше чим через 5 с після надходження сигналу ВИМІР, то реле часу встановиться у вихідне положення, реле часу переключається на витримку 65-90 сек; при цьому живлення надходить на ППС, ППН.

Розрядникпризначений для зняття заряду з конденсаторів накачки шляхом замикання їх на корпус прийомопередавача.

Розрядник являє собою пластмасовий корпус, у якому встановлені плата з розміщеними на ній опорами, що гасять.У корпус також убудований швидкодіючий вимикач (гвинт).

На бічній кришці прийомопередавача є спеціальний штовхальник, який підтримує контакти вимикача в розімкнутому стані. При знятті бічної кришки прийомопередавача контакти вимикача замикаються, і конденсатори накачування через опори, що гасять, розряджаються на корпус прийомопередавача.

Голівкапризначена для розміщення візирного дзеркала.

Візирнедзеркало закріплене на оправі. Оправа має осі, за допомогою яких вона встановлюється в опори обертання, розміщені на корпусі головки.

Візирне дзеркало приводиться в обертання черв'яком, щознаходиться в зачепленні з черв'ячним сектором, закріпленим на оправі дзеркала. Для усунення мертвого ходу при обертанні дзеркала оправа з'єднана з корпусом головки пружинами. Вікно в корпусі, закрите кришкою, призначено для монтажу й огляду черв'ячного зачеплення.

Для захисту внутрішньої порожнини прийомопередавача від пилюки, бруду і вологи перед, візирним дзеркалом установлено захисне скло в оправі. Для охорони захисного скла від механічних ушкоджень, а оптичної системи прийомопередавача від прямих сонячних променів до корпуса головки кріпиться бленда.

У верхній частині корпуса головки є гніздо дляустановкивізирної вішки, закрите заглушкою. Закріплюють вішку гвинтом.

Для подачі напруги на візирну вішку в гніздо вставлений електричний контакт.

Клапан осушки, установлений на корпусі, призначений для нагнітання у внутрішню порожнину прийомопередавача стиснутого повітря при його осушці.

Бінокулярє частиною візира і призначений для спостереження за місцевістю, наведення на ціль, а також для зчитування показань індикаторів дальності, лічильника цілей, індикації готовності далекоміра і стану акумуляторної батареї.

Бінокуляр являє собою кронштейн із установленими на ньому окулярами і нижнім об'єктивом обертаючої системи, оправою з двома дзеркалами і дзеркалом 4.

Окуляри не мають розсунення по базі очей і осі їх розташовані на відстані 65 мм друг від друга.

Правий окуляр - окуляр візира.

Він складається з корпуса, у якому переміщається оправа окуляра, і діоптрійного кільця. На діоптрійному кільцю нанесена шкала з ціною розподілу, рівною одній діоптрії. Встановлюють окуляр по рисці на його корпусі. Осьове переміщення оправи обмежено в межах ±5 діоптрій.

Світловий потік заводиться в правий окуляр через нижній об'єктив обертаючої системи, що складається з втулки й оправи з лінзами, за допомогою дзеркала.

Лівий окуляр складається з

- оправи;

- лінзи в оправі;

- захисного скла і не має діоптрійної наводки.

У полі його зору розташовані цифрові індикатори дальності і лічильника цілей, світлові індикатори, що сигналізують про готовність далекоміра до виміру дальності і про стан акумуляторної батареї. Ця інформація заводиться в лівий окуляр за допомогою дзеркал, встановлених в оправі.

Механізм відліку вертикальних кутів призначений для відліку й індикації обмірюваних вертикальних кутів.

У корпусі на двох опорах ковзання обертається валик, що фіксується від подовжніх переміщень вилками і шайбами. На валику є різьблення, по якому переміщається індекс.

На валику кріпиться відліковий барабанчик 4, на бічній поверхні якого нанесена шкала точного відліку, що складається зі ста розподілів із ціною кожного розподілу 00-01. Відлік із шкали барабанчика знімається щодо індексу, вигравіруваного на лицьовій стінці корпуса. На тій же стінці вигравірувана шкала грубих відліків, що складається з десятьох розподілів із ціною кожного розподілу 01-00.

 

 

Кутовимірювальна платформа

(КВП) призначена для кріплення і горизонтування прийомопередавача, повороту його навколо вертикальної осі, відліку горизонтальних кутів.

 

КВП складається з

Затискний пристрій установлений на корпусі лімбового пристрою і забезпечує кріплення прийомопередавача при повороті ручки
Лімбовий пристрій забезпечує можливість повороту прийомопередавача навколо вертикальної осі і відлік горизонтальних кутів. На корпусі лімбового пристрою встановлений також рівень, призначений для контролю установки КВП у горизонтальній площині. Горизонтування КВП робиться за допомогою гвинтових вузлів піднімального гвинта
Тринога призначена для установки прийомопередавача в робоче положення на необхідній висоті незалежно від рельєфу місцевості. Тринога складається з: -столу зі становим гвинтом; -трьох парних штанг і трьох висувних ніг; -шарнір із затискним пристроєм.

 

 

Учбове питання №3: Підготувка до роботи, порядок роботи.

Переведення далекоміра з похідного положення в бойове:

- розстебніть ремні, що кріплять триногу до укладального ящика, і зніміть її;

- розстебніть пакувальний ремінь, що стягає штанги триноги;

- послабте гвинти затискних устроїв, висуньте висувні ноги триноги на необхідну довжину і надійно закріпите їхнім затискним устроєм;

- направив одну з ніг убік спостереження, установите триногу над обраною точкою так, щоб стіл триноги розташовувався приблизно горизонтально;

- відчиніть ковпачок на висувній нозі триноги і витягніть із її схил;

- підвісьте схил на гачок станового гвинта;

- відцентруйте триногу над обраною точкоюпосхилі з точністю до 2 см;

- витягніть КІП з укладального ящика;

- встановите КІП на тринозі і надійно закріпите гвинтом

- зробіть грубе горизонтування КІП (із точністю до половини розподілу шкали кульового рівня) зміною довжини висувних ніг триноги й обертанням піднімальних гвинтів КІП;

- поверніть ручкузатискного устрою КІП проти годинної стрілки до упора;

- витягніть прийомопередавач із складового ящика;

- встановіть прийомопередавач у посадкове гніздо КІП і, повернувши ручку затискного устрою КІП по годинній стрілки, закріпите прийомопередавач;

- витягніть акумуляторну батарею з контейнера укладального ящика і кабель живлення з кишені укладального ящика;

- встановите акумуляторну батарею справа від триноги з урахуванням можливості повороту прийомопередавача, сполученого кабелем з акумуляторною батареєю, у межах ±30-00 (180 ) або підвісьте акумуляторну батарею на триногу;

- зніміть заглушки з рознімання акумуляторної батареї і рознімання ЖИВЛЕННЯ прийомопередавача;

- підключить кабель живлення до цих рознімань. Отгоризонтуйте прийомопередавач по циліндричному рівні, для чого

- відведіть ручку відводки черв'яка униз до упора і розгорніть прийомопередавач таким чином, щоб вісь циліндричного рівня була рівнобіжна прямий, що проходить через осі двох піднімальних гвинтів КІП;

- виведіть пухирець циліндричного рівня на середину, обертаючи піднімальні гвинти КІП одночасно в протилежні сторони;

- поверніть прийомопередавач на 90 і обертанням третього піднімального гвинта знову виведіть пухирецьрівня на середину;

- перевірте слушність горизонтування, плавно повертаючи прийомопередавач на ±30-00 (180 ), і повторіть горизонтування, якщо пухирець рівня іде більше чим на половину розподілу;

- поверніть ручку відводки черв'яка у вихідне положення.

УВАГА! ВІДВОДКУ ЧЕРВ'ЯКА НЕ КИДАТИ!

Перевірка працездатності далекоміра

Складається з:

1. Контроль напруги акумуляторної батареї.

2. Контроль функціонування ІВІ.

3. Перевірка функціонування далекоміра.

Для перевірки напруги акумуляторної батареї ввімкнути тумблер ЖИВЛЕННЯ і, натискаючи кнопку КОНТР. НАПР., якщо в полі зору загорається червона сигнальна точка, напруга акумуляторної батареї нижче допустимої величини і батарею необхідно замінити свіже зарядженою зі складу одиночного комплекту ЗІП.

Примітка. При контролі напруги акумуляторної батареї не рекомендується робити кнопку КОНТР. НАПР натиснутою більше 1—2 секунд.

Перевірка функціонування ІВІ проводиться за допомогою внутрішнього калібровочного генератору. Контроль правильності роботи ІВІ виконується по трьом калібровочним інтервалам.

При першому калібровочному інтервалу перемикач ЦІЛЬ в положення „I", по другому калібровочному інтервалу—в положення „2", при перевірці по третьому калібровочному інтервалу—в положення „З".

Натисніть кнопку ПУСК і ведіть спостереження крізь лівий окуляр. Після загоряння в полі зору червоної сигнальної точки натисніть кнопку КАЛІБРОВКА і спостерігайте показання індикатора ІВІ. При натисканні кнопки КАЛІБРОВКА показання індикатора дальності повинні приймати значення згідно формуляру. В останньому розряді можуть висвітлюватись тільки 4 цифри: 0, 2, 5, 7.

Індикатор лічильника цілей повинен завжди показувати цифру 3.

Після закінчення перевірки перемикача, ЦІЛЬ в положення „I”.

Перевірка функціонування далекомірапроводиться контрольним виміром дальності до цілі, відстань до якої знаходиться в межах зони дії далекоміра і з заздалегідь відомою похибкою не більше 2 м.

Перевірку виконують в наступному порядку:

- наведіть прийомопередавач на ціль;

- натисніть кнопку ПУСК і після загоряння індикації готовності натисніть кнопку ВИМІР і зніміть відлік виміряної дальності;

- порівняйте виміряну дальність з фактичною відстанню. Якщо похибка виміру не перевищує величини 3 метр, далекомір справний. При відсутності заздалегідь відомих даних про точні відстані до цілі, перевірку функціонування далекоміра проводіть трикратним виміром дальності до одної і тієї цілі. Якщо результати виміру відрізняються одна від одної не більше ніж на величину 3 метра, далекомір функціонує правильно.

 








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 781;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.048 сек.