Оптична схема

1-світлофільтр;

2-об´єктив;

3-корпус;

4-конденсатор;

5-лінзова обертаюча система;

6-плоскопаралельна пластина;

7-каретка;

8-гайка;

9-налобник;

10-гвинт;

11-каретка з вертикальними та горизонтальними нитками;

12-об´єктив;

13-пружина;

14-гвинт;

15-захисне скло;

16-маховик.

 

Рис. 3 Схема оптичного прицілу ОП-4М

 

Оптична схема прицілу складається з об'єктива, конденсора, що обертає системи, плоско паралельної пластинки з нанесеними на ній шкалами сітки і окуляра.

Перед об'єктивом встановлене захисне скло і світофільтр.

Захисне скло служить для охорони об'єктива від ушкоджень.

Світофільтр являє собою плоско паралельну пластинку, виготовлену з нейтрального скла, і призначений для зниження стомлюваності ока навідника при стрільбі в яскравий сонячний день по освітленим або світним цілям.

Об'єктив складається з двох лінз, зліплених між собою, і служить для проектування зображення цілі у фокальної площині. Зображення цілі у фокальної площині утворюється переверненим.

Конденсор встановлюється у фокальній площині об'єктива і служить для звуження пучка променів світла, що пройшли крізь об'єктив, із метою зменшення габаритів наступних за ним оптичних деталей і, отже, усього прицілу.

Система, що обертає, складається із шести лінз, чотири з який попарно склеєні між собою. Система, що обертає, служить для випрямлення зображення цілі, переверненого об'єктивом.

Таким чином, у фокальній площині що обертає системи, де приміщена сітка, утворюється пряме зображення, що розглядається за допомогою окуляра.

Окуляр складається із шести лінз, попарно склеєних між собою.

Сітка прицілу являє собою плоскопаралельну пластинку, на якій нанесені дистанційні шкали, шкала коректур по дальності, шкала бічної складової швидкості цілі, ткала бічних поправок, прицільний знак, далекомірна шкала і трикутники для визначення дальності пряного постріла по цілям висотою 2,7 і 1,5 м (в окремих модифікаціях прицілу таких трикутників немає).

1-кутомірні шкали кутів прицілювання;

2-дистанційні шкали кутів прицілювання;

3-швидкісна шкала бокових упереджень;

4-кутомірна шкала бокових упереджень;

5-прицільний знак;

6-дальномірна шкала;

7-кутники для визначення

дальності прямого постріла

до цілі висотою 2,7 та 1,5м.

Рис. 4 Плоскопаралельна пластина зі шкалами прицілу ОП-4М

 

При розгляді цілі в поле зору прицілу одночасно значні всі перераховані шкали.

 

1-плоскопаралельна пластина;

2-далекомірна шкала;

3-маховик механізму бокових упереджень;

4-прицільні шкали;

5-механізм вивірки за висотою;

6-горизонтальні та вертикальні нитки;

7-механізм вивірки за направленням;

8-шкали бокових упереджень;

9-маховик механізму кутів прицілювання.

 

Рис. 5 Вид поля зору та схеми механізмів прицілу типа ОП-4М

У верхній частині сітки прицілу значні дистанційні шкали, нанесені відповідно до балістики пушки, для якої призначений даний приціл, і позначені буквами, що відповідають позначенням снарядів даної пушки. Розподіли дистанційних шкал позначені цифрами, що відповідають відстаням у гектометрах (сотнях метрів).

Зліва від дистанційних шкал розташована шкала коректур по дальності. Межі шкали від 0 до 0-70, ціна поділу - 0 01.

У середній частині сітки, зліва, розташована далекомірна шкала, яка служить для визначення дальності до цілі висотою 2,7 м по кутовим розмірам висоти цілі. Межі шкали від 12 до 28 гектометрів. Штрихи шкали нанесені через 2 гектометра, оцифровка через 4 гектометра.

Нижче далекомірної шкали, у центрі, розташований приціл ный знак по чотири маленьких трикутники, попарно звернені вістрями одне до одного і позначені цифрами 2,7 і 1,5.

Прицільний знак служить для прицілювання.

Маленькі трикутники - для визначення дальності прямого пострілу до цілей висотою 2,7 м і 1,5м при стрільбі бронебійними снарядами.

Розрив між вершиною центрального трикутника і вертикальною лінією дорівнює 0-02.

У середній частині сітки, справа, розташована шкала бічної складової швидкості цілі, межі шкали від 0 до 40 км/год із ціною розподілу 5 км/год.

Під шкалою бічної складової швидкості цілі розташована шкала бічних поправок.

Межі шкал бічних поправок ±0-22, ціна поділу – 0-01.

Підготування прицілу до стрільби

1. Правила безпеки:

а) При установці та знятті прицілу дотримуватись обережності, щоб не вдарити приціл об металеві предмети;

б) Не прикладати великих зусиль при обертанні маховичків механізмів кутів прицілювання і попереджень, а також гайок механізмів вивірювачів.

в) Для охорони оптичних деталей (окуляра, захисного скла або світофільтра) від забруднення і механічних ушкоджень передбачені ковпачки, що входять у комплект

2. Установка прицілу на пушку:

Для установки прицілу необхідно:

а) Вставити приціл в отвір кронштейну пушки до упора,

б) Затягти притискні гвинти кронштейну.

3. Перевірка нульової лінії прицілювання.

Нульову лінію прицілювання необхідно перевіряти щоразу після установки пушки на вогневу позицію. Крім того, перевірку нульової лінії прицілювання необхідно робити в таких випадках:

- при установці прицілу на пушку, якщо він був знятий;

- перед виїздом на бойову або навчальну стрільбу, якщо відомо, що часу для перевірки нульової лінії прицілювання на вогневій позиції не буде;

- при виявленні під час стрільби систематичних відхилень снарядів від цілі.

Нульова лінія прицілювання перевіряється по віддаленій точці або по щиту.

Для перевірки нульової лінії прицілювання по віддаленій точці необхідно:

- вибрати точку наведення, віддалену не менше ніж на 1000 м від пушки. Точка наведення повинна мати різкі обриси. Такою точкою може бути вершина заводської труби, кут будівлі, стовп і т.д.;

- натягнути нитки по рисках, нанесених на дуловому гальмі або на дуловому зрізі ствола пушки;

- обертанням маховичків сполучити нульові розподіли дистанційних шкал із горизонтальною ниткою, а нульовий штрих шкали бічних поправок із вертикальною ниткою.

- вийняти ударний механізм затвора і, візуючи через отвір в клині для виходу жала ударника (або через трубку вивірки «ТВ») і центр перехрестя на дуловому гальмі або на дуловому зрізі, навести ствол пушки на обрану точку наводки, діючи при цьому піднімальним і поворотним механізмами пушки.

Якщо приціл вивірений, те вершина прицільного знака повинна бути сполучена з обраною точкою наводки.

Якщо вершина прицільного знака зміщена щодо обраної точки наводки, то необхідно зробити таке:

- відкрутити на 2 оберти гвинт і відчинити кришку механізму вивірювачів;

- сполучити вершину прицільного знака з обраною точкою наводки обертанням маховичків;

- сполучити вертикальну нитку з нульовим розподілом шкали бічних поправок, а горизонтальну нитку з нульовими розподілами дистанційних шкал, обертаючи гайку механізмів вимірювачів ключем; (при відсутності ключа викруткою, що входить у комплект);

- закрити кришки механізмів вивірки і закрутити до упора гвинти.

При установці на трубі прицілу світофільтра або захисного скла нульова лінія прицілювання може відхилятися. Це відхилення незначно (не більш однієї хвилини або 0-00,3), тому виправляти вивірку прицілу в таких випадках не випливає.

При установці максимальних кутів по дистанційних шкалах припускається незначний зсув установок по шкалі бічної складової швидкості цілі і по шкалі бічних поправок (до 0-01,5).

При введенні бічної складової швидкості цілі або бічних поправок у межах повного діапазону шкали припускається зсув установки по розі прицілювання (до 0-00,5).

Стрільба по нерухомим цілям

Для наведення пушки при стрільбі прямою наводкою по нерухомій цілі необхідно:

- сполучити з горизонтальної ниттю розподіл на дистанційній шкалі, що відповідає скомандуваному снаряду і прицілу, спостерігаючи в окуляр прицілу і обертаючи маховичок механізму прицілювання.

- перевірити, щоб шкали бічної складової швидкості цілі був сполучений із вертикальної ниттю;

- діючи поворотним і піднімальним механізмами пушки, сполучити вершину прицільного знака з точкою прицілювання і зробити постріл.

Запровадження коректур по дальності провадиться або по дистанційних шкалах зміною прицілу, або по шкалі коректур по дальності.

Запровадження бічних поправок проводиться по шкалі бічних поправок. Наприклад, подана команда: менше 2, правіше 0-04. По цій команді навідник встановлює приціл менше на 200 м.; зміщає сітку вліво па 0-04 і, діючи поворотним механізмом пушки, сполучає вершину прицільного знака з точкою прицілювання.

Стрільба по рухомим цілям

Бічна складової швидкості цілі - швидкість переміщення цілі в бічному напрямку. Тому при визначенні бічної складової швидкості цілі командир гармати дивиться, як швидко щодо місцевих предметів переміщається ціль, і враховує таке:

- при будь-якій швидкості прямування цілі прямо на ОП бічна складова швидкості прямування буде дорівнює 0;

- при прямуванні цілі на ОП під рогом 30 бічна складова швидкості цілі буде у два рази менше швидкості цілі,

- при фронтальному прямуванні бічна складової швидкості цілі буде дорівнює швидкості руху цілі.

Навідник гармати, спостерігаючи в окуляр прицілу, ловить ціль у поле зору прицілу і, обертаючи маховичок, встановлює скомандований приціл по дистанційній шкалі, що відповідає снаряду, яким ведеться стрільба.

Після цього обертанням маховичка установлює скомандоване значення швидкості прямування цілі по тій частині шкали бічної складової швидкості, над якою розташована стрілка, що збігається з напрямком прямування цілі.

Потім навідник обирає на цілі точку прицілювання (в цетрі видимого контура цілі), діючи поворотним і піднімальним механізмами пушки, виносить прицільний знак декілька позаду по ходу прямування цілі та в момент, коли прицільний знак сполучиться з точкою прицілювання, робить постріл.








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.