Головка блока

Головка блока циліндрів є деталлю складної конфігурації. Конструкція головки і її основні розміри залежать від розмірів впускних і випускних клапанів, свічок, форсунок, циліндрів і форми камери згоряння. В автомобільних і тракторних двигунах з рідинним охолодженням головки циліндрів зазвичай виготовляють у вигляді загальної виливки для одного ряду циліндрів, а в двигунах з повітряним охолодженням встановлюють індивідуальні головки або головки, що об’єднують два сусідніх циліндри.

Головки циліндрів працюють в умовах дії на них великих знакозмінних навантажень і високих температур, які викликають значні навантаження. Унаслідок складності конструктивних форм і неможливості точного врахування всіх сил, що діють на головку, розрахунок її на міцність є доволі умовним. У практиці двигунобудування під час конструювання головок блока основні розміри їх приймають згідно дослідних даних, перевірених практикою.

Матеріалу для виготовлення головки блока повинна бути притаманна підвищена міцність стосовно механічних і теплових навантажень. Цим вимогам краще відповідають алюмінієві стопи (АО5) і сірі чавуни (СЧ15-32, СЧ28-48) із легуючими присадками. В двигунах з повітряним охолодженням головки циліндрів виготовляють із стопів АС9, АЛ5 і АК4.

Головка блока повинна бути достатньо жорсткою, що забезпечують шляхом відповідного вибору її основних розмірів.

Товщину dгол нижньої опорної стінки головки і товщину dр стінок водяної сорочки для двигунів з діаметром циліндра D = 8...150 мм можна визначити за наступними наближеними залежностями [7]: для двигунів Отто dгол= 0,09D; для дизелів dгол=(1,5+0,09D); для всіх двигунів dр=(2,2+0,03D).

У випадку використання алюмінієвих стопів товщину стінок відповідно збільшують на 2...3 мм.

 








Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 807;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.