Силові агрегати автомобіля

 

 

Конспект лекцій

для студентів фахового скерування 7.090258 та 8.090258 “Автомобілі та автомобільне господарство”

 

 

Затверджено

на засіданні кафедри ЕРАТ

Протокол № 6/06-07 від 29 грудня 2006 р.

 

Львів – 2006

Сороківський О.І. Силові агрегати автомобіля: Конспект лекцій для студентів фахового скерування 7.090258 та 8.090258 “Автомобілі та автомобільне господарство”. – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2006. – 100 с.

 

У конспекті розглянуто зрівноваження автомобільних і тракторних двигунів з різною кількістю і розташуванням циліндрів. Наведено передумови до розрахунку двигунів та розрахункові режими, відомості щодо розрахунку деталей двигуна з врахуванням змінного навантаження. Розглянуто методику розрахунку на міцність деталей поршневої групи, хитневої групи, колінчастого валу, елементів корпуса двигуна та розподільного вала.

Конспект лекцій затверджено на засіданні кафедри ЕРАТ і рекомендовано до впровадження в навчальний процес.

 

 

Відповідальний за випускВайда І. Р., ст. викладач

 

РецензентиОліскевич М. С., канд. техн. наук, доцент

Зінько Р. В., канд. техн. наук, доцент

 

 

Зміст

ВСТУП
Розділ 1. Зрівноваження автомобільних і тракторних двигунів 1.1. Загальні положення 1.2. Зрівноваження сил інерції обертових мас 1.3. Зрівноваження сил інерції мас, що рухаються зворотно-поступально 1.4. Зрівноваження одноциліндрового двигуна 1.5. Зрівноваження двоциліндрових двигунів  
1.6. Зрівноваження трициліндрових двигунів 1.7. Зрівноваження чотирициліндрових двигунів 1.8. Зрівноваження шестициліндрових двигунів 1.9. Зрівноваження восьмициліндрових двигунів 1.10. Зрівноваження дванадцятициліндрових V-подібних двигунів 1.11. Теоретична і дійсна зрівноваженість двигуна
Розділ 2. Передумови до розрахунку та розрахункові режими 2.1. Загальні положення 2.2. Розрахункові режими 2.3. Розрахунок деталей двигуна з врахуванням змінного навантаження  
Розділ 3. Розрахунок поршневої групи 3.1. Поршень 3.2. Поршневі кільця 3.3. Поршневий палець
Розділ 4. Розрахунок хитневої групи 4.1. Поршнева головка 4.2. Колінна головка 4.3. Стрижень хитня 4.4. Хитневі болти
Розділ 5. Розрахунок колінчастого валу двигуна 5.1. Визначення питомого тиску на поверхні шийок 5.2. Розрахунок опорних шийок 5.3. Розрахунок хитневих шийок 5.4. Розрахунок щок
Розділ 6. Розрахунок елементів корпуса двигуна 6.1. Блок-картер 6.2. Гільза циліндра 6.3. Головка блока 6.4. Шпильки головки блока
Розділ 7. Розрахунок розподільного вала Перелік рекомендованої літератури Додаток І Додаток IІ

 

ВСТУП

Конспект лекцій написано за програмою, що затверджена для вищих навчальних закладів зі спеціальності „Автомобілі та автомобільне господарство”. У ньому викладено зрівноваження автомобільних і тракторних двигунів та розрахунок основних деталей двигуна.

Зрівноваження, а також методи усунення вібрацій окремих деталей і двигуна в цілому, набувають особливого значення зі збільшенням його швидкохідності. Сучасний надійний двигун внутрішнього згоряння з великим терміном служби можна створити тільки на основі його детального кінематичного і динамічного досліджень за умови відомих величини та характеру зміни зусиль, що навантажують двигун.

Конспект лекцій складається із семи розділів.

У першому розділі розглядається зрівноваження автомобільних і тракторних двигунів з різною кількістю і розташуванням циліндрів. А саме, подано відомості про зрівноваження V-подібних чотирициліндрових двигунів, V-подібних шестициліндрових двигунів з кутами розвалу 60° і 90°, а також шести-, восьми- і дванадцятициліндрових двигунів з протилежним розташуванням циліндрів.

У другому розділі наведено передумови до розрахунку двигунів та розрахункові режими. Даний розділ містить відомості щодо розрахунку деталей двигуна з врахуванням змінного навантаження, а також у додатку наводяться механічні та значення коефіцієнтів, що враховують форми, розміри та обробку деталей.

У третьому розділі розглянуто розрахунок на міцність поршня, поршневих кілець та поршневого пальця.

Розділ четвертий присвячено хитневій групі. А саме, розглянуто розрахунок на міцність поршневої головки, колінної головки, стрижня хитня та хитневих болтів.

У п’ятому розділі наведено розрахунок колінчастого валу двигуна. У ньому наведено: визначення питомого тиску на поверхні шийок, розрахунок опорних шийок, розрахунок хитневих шийок, розрахунок щок.

У шостому розділі розглянуто розрахунок елементів корпуса двигуна, таких як гільза циліндра, головка блока та шпильки головки блока.

Розділ сьомий присвячено розрахунку розподільного вала на прогин та зминання.

Методика викладення матеріалу адаптована до сучасних способів розрахунку деталей та елементів двигуна.

 








Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 1206;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.