Створення Української Галицької Армії

Українська Галицька армія створювалася на основі частин австро-угорської армії, що складаються повністю або переважно з українців. Такими на 1 листопада 1918 року було - 15-й піхотний полк (Тернопіль), 19-й піхотний полк (Львів), 9-й і 45-й піхотні полки (Перемишль), 77-й піхотний полк (Ярослав), 20- й і 95-й піхотні полки (Станіслав, тепер Івано-Франківськ), 24-й і 36-й піхотні полки (Коломия), 35-й піхотний полк (Золочів). Основою армії був легіон січових стрільців, який перебував на 1 листопада 1918 року в районі Чернівців (270 км від Львова).

Заклик до Української Галицької армії чоловіків 18-35 років здійснювався на підставі Закону про загальну військову повинність ЗУНР. Таким чином, територія ЗУНР було поділено на 3 військові області (Львів, Тернопіль, Станіслав), кожна з яких була поділена на 4 військові округи. Командири - Антон Кравс, Мирон Тарнавський, Осип Микитка.

Перші польові підрозділи Української Галицької армії створювалися стихійно у момент створення незалежного західноукраїнського держави - ЗУНР. Це було відповіддю на створення польських бойових організацій. Вже 1 листопада 1918 поляки підняли повстання у Львові, а 11-го зайняли стратегічно важливе місто Перемишль. До кінця грудня 1918 Галицька армія складалася з різнорідних бойових груп, які не можна було назвати регулярною армією. Всього їх налічувалося 15. Найбільш сильними були групи, що діяли під Львовом: «Наварія», «Старе Село» і «Схід». На півночі ЗУНР була створена група «Північ» полковника Осипа Микитка. На південний захід від Львова обласне командування у Стрию (полковник Гриць Коссак) мало у своєму розпорядженні групи «Команча», «Лютовиська», «Старий Самбір», «Глибока», «Крукеничі», «Рудки», «південь -1» і «південь-2 ». Всі вони практично діяли у відриві один від одного і нерідко не мали зв'язку з Верховним Командуванням. В результаті поповнення чисельний склад армії зростав. На 10 грудня 1918, коли генерал Омелянович-Павленко очолив армію, її чисельність становила близько 30000 чоловік при 40 гарматах, не рахуючи наддніпрянських частин. У той час фронт проходив від Тісно на південному заході до Хирова і, минаючи Перемишль, до Львова, лінія обгинала місто, далі йшла до Яворову і повз Любачева на Раву-Руську - Белз, примикаючи до сил УНР на Холмщині. У січні-лютому 1919 року Галицька армія була реорганізована в три корпуси і стала по-справжньому регулярною армією.








Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 2978;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.