Виграш від міжнародної торгівлі та його розподіл

 

Виграш від торгівлі розподіляється нерівномірно між самими торгуючими країнами і в межах кожної з країн між споживачами та виробниками, експортерами та імпортерами, а також власниками факторів виробництва.

Фактори, що визначають розмір виграшу від міжнародної торгівлі:а) рівень, на якому встановляться ціни на товари, якими країни торгують;б) обсяги торгівлі.

Розглянемо як встановлюються світові ціни і визначаються обсяги взаємної торгівлі.

Нехай 2 країни А і В виробляють один і той же продукт – цукор. SA – крива внутрішньої пропозиції цукру в країні А,SB – в країні В, DA – крива внутрішнього попиту на цукор в країні А, DB – в країні В.

Без торгівлі: (D = S) рівновага на ринку цукру в країні А встановлюється при Р = 120 дол. за 1 т, а в країні В – при Р = 200 дол. за 1 т.

РВ> РАÞ країні А вигідно експортувати до В цукор, а країні В купувати більш дешевий імпортний цукор.

Отже, первісна різниця в цінах створює можливості для експорту та імпорту, але все залежить від того, на якому рівні встановиться світова ціна. Знаючи обсяги внутрішнього попиту і пропозиції в обох країнах, ми можемо визначити обсяг пропозиції цукру на експорт, попиту на імпортний цукор, а також рівень рівноважної світової ціни.

Важливо: результат міжнародної торгівлі – внутрішні ціни зміняться до рівня світової ціни (РА = Рw = РВ).









Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 1994;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.