Національні інтереси та зовнішня торгівля

Міжнародна торгівлясфера міжнародних товарно-грошових відносин, що являє собою сукупність зовнішньої торгівлі усіх країн світу. Міжнародна торгівля складається з двох зустрічних потоків товарів — експорту та імпорту і характеризується торговим сальдо и торговим обігом. Прибуток від торгівлі – економічний ефект, який отримує кожна з країн, що приймає участь у торгівлі, якщо кожна з них спеціалізується на торгівлі тим товаром, у виробництві якого вона має відносну перевагу. Умови торгівлі – відношення експортних та імпортних цін конкретного товару країни в цілому або групи країн. Експорт – продаж товару, його вивіз за кордон. Імпорт – купівля товару, його ввіз із-за кордону. Еластичність імпорту – зміна попиту на імпорт, внаслідок зміни умов торгівлі. Еластичність експорту – зміна пропозиції товарів на експорт, внаслідок зміни умов торгівлі. Торгове сальдо – різниця вартості обсягів експорту та імпорту. Торговий оборот – сума вартісних обсягів експорту та імпорту.

За прийнятими у світі стандартами статистики міжнародної торгівлі основним елементом для визнання торгівлі міжнародною є факт перетину товару митного кордону держави та фіксації цього факту у відповідній митній звітності.

У міжнародній торгівлі товар важливий не як продукт виробництва, а як об’єкт попиту і пропозиції. Сукупний попит і сукупна пропозиція – обсяги сукупного виробництва всіх товарів у національних і міжнародного масштабах залежно від певної узагальненої світової ціни на них. Сукупний попит – обсяг виробництва товарів, які споживачі готові колективно придбати при існуючих рівнях цін. Сукупна пропозиція– обсяги виробництва товарів, які виробники готові колективно запропонувати ринку при існуючому рівні цін.

Рівновага на світовому ринку розкриваються наступним чином: світовий ринок представляє собою сферу міжнародного балансу попиту і пропозиції на товари, що експортуються та імпортуються країною. розміри експорту визначаються розмірами надмірної пропозиції товару, розміри імпорту — розмірами надмірного попиту на товари;ціна, за якою здійснюється міжнародна торгівля, знаходиться між мінімальною та максимальною внутрішніми цінами рівноваги, що існують в країнах до початку торгівлі;

Зовнішня торгівля - перетин товарами митного кордону країни задля їх реалізації. Види міжнародної торгівлі: міжнародна торгівля в організованих місцях; зустрічна міжнародна торгівля; вільний обіг.

Форми торгівлі в організованих місцях: товарні біржі; аукціони; торгово-промислові ярмарки і виставки;

Форми зустрічної торгівлі: бартер – безвалютний, повноцінний обмін, який потребує оцінки для забезпечення еквівалентного обміну;зустрічні закупки експортерів на частину вартості поставлених товарів;викуп застарілої техніки при збуті нових моделей;комплектація обладнання, що імпортується, частинами і деталями виробництва країни-імпортера;компенсаційні угоди, за умовами яких проходить погашення кредиту (фінансового, товарного), представленого стороною, яка поставляє технологічне обладнання;переробка сировини, видобутої в одній країні, виробничими потужностями іншої країни з оплатою вартості переробки і транспортування додатковими поставками сировини (давальницькі угоди).

Форма вільного обігу - розпорядження товарами, пропущеними через митний кордон України без митного контролю. Зі всього обсягу міжнародних операцій, які проводяться за принципами зустрічної торгівлі, на бартерні угоди припадає близько 4%, на зустрічні закупівлі – 55%, на компенсаційні угоди – 9% , на кліринг – 8%.








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.