Теорія абсолютних переваг Сміта

А. Сміт дотримувався поглядів, згідно з якими багатство нації залежить не від накопиченого золота, а від можливостей економіки продукувати кінцеві товари і послуги. Він вважав, що коли дві країни торгують одна з одною, то вони повинні мати виграш від торгівлі.

Суть теорії торгівлі А.Сміта, або теорії абсолютних переваг: країни експортують ті товари, які вони виробляють з меншими витратами (у виробництві яких вони мають абсолютну перевагу), та імпортують ті товари, які продукуються іншими країнами з меншими витратами (у виробництві яких абсолютна перевага належить їх торговим партнерам). Країна володіє абсолютною перевагою, якщо: виготовляє певний товар з меншими витратами, ніж інша країна або за одиницю витрат (1 год., 1 зміну, 1 рік) виготовляє більше товарів, ніж інша країна.

Умови моделі: один фактор (праця), товари однакові в обох країнах, вільна торгівля, транспортні затрати 0, повна зайнятість, ціна одного товару виражена в кількості праці, витраченої на виробництво іншого, витрати виробництва — постійні, а їх зниження збільшує попит на товар;

Розглянемо цю теорію на прикладі двох країн: Росії та України.

Країна Виробництво за 1 трудодень, т.
Картопля Цукровий буряк
Росія 1(перевага)
Україна 0.8 4,5 (перевага)

У разі повної спеціалізації Україна спеціалізуватиметься на виробництві буряків, Росія - картоплі. Тоді за 1 день в Україні збиратимуть 9 т буряків, 4,5 т залишатимуть на внутрішньому ринку, а 4,5 т обмінюватимуть у росіян на 1 т картоплі. Таким чином, чистий виграш України складатиме 1000 кг - 800 кг = 200 кг картоплі. Відповідно чистий виграш Росії складатиме 4,5 т - 4 т = 0,5 т цукрових буряків.

Недоліки теорії:

1) Більшість зроблених припущень не відповідають сучасній практиці.

2) Сміт вважав, що країна завжди виготовляє певний товар з меншими витратами, ніж за кордоном, тобто на основі його теорії неможливо пояснити, чим торгувати країні, якщо вона не володіє абсолютною перевагою у виробництві жодного товару.

Переваги теорії: базується на трудовій теорії вартості та підтверджує переваги поділу праці не тільки на національному, але й на міжнародному рівні.

 

 


 








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 998;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.