Класифікація засобів зв’язку.

В системах зв’язку і АУВ використовуються засоби зв’язку, які класифікуються:

1. Засоби каналоутворення, які призначені для утворення типових каналів передачі й групових трактів первинної мережі військового зв’язку. Вони поділяються на:

- радіозасоби;

- радіорелейні засоби;

- тропосферні засоби;

- проводові (кабельні) засоби;

- космічні.

2. Комутаційні засоби;

3.Спеціальні засоби;

4. Засоби автоматизації управління;

5. Кінцеві засоби;

6. Засоби забезпечення.

Крім перерахованих засобів електрозв’язку для забезпечення військового зв’язку застосовуються:

7. Рухомі засоби зв’язку;

8. Сигнальні засоби зв’язку;

Класифікація основних засобів зв’язку показана на рис.2

Радіозасоби використовуються у всіх ланках управління ЗСУ. Вони являються найважливішими, а іноді і єдиними засобами, за допомогою яких можливо забезпечити управління частинами (підрозділами) в самих складних обставинах і під час руху командирів і штабів.

 

 

    Класифікація засобів зв’язку    
               
Каналоутво- рюючі Комутацій-ні Спеціальні Кінцеві Засоби забезпечення
Радіостанції, радіорелейні станції, тропосферні станції, станції космічного зв’язку, апаратні ущільнення та інші.   АТС, комутатори (каналів, по-відомлень), блоки комутації, маршрути-затори, КРП та інші.   АПД, апаратура ЗАЗ, АРПУ, апаратні оповіщення, апаратні управління зв’язком, апаратні контролю БЗ.   Телефонні апарати, телеграфні апарати, факсимільні апарати, термінали мереж передачі даних та інші.   Засоби еле-ктропостачан-ня, апаратні технічного об-слуговування, кабелеуклада-чі, кабельні машини, апаратні життєзабезпе-чення.
                 
Рис. 2. Класифікація засобів зв’язку

 

РР, Тр і проводові (кабельні) засоби зв’язку застосовуються для утворення багатоканальних ліній ВЗ.

Радіорелейні засоби спроможні забезпечити високоякісний багатоканальний зв’язок, який практично мало залежить від пори року і часу доби, стану погоди та атмосферних завад.

Проводові засоби забезпечують високу якість зв’язку, простоту організації зв’язку, більшу скритність роботи порівняно з радіо та радіорелейними засобами.

Тропосферні засоби зв’язку можуть використовуватися для забезпечення зв’язку з’єднань (МБр, ТБр) з вищестоящим штабом та взаємодіючими командирами (штабами).

Космічні засоби зв’язку застосовуються для зв’язку через ретранслятори між стаціонарними або рухомими вузлами (об’єктами) зв’язку в різних ланках управління ЗС.

До каналоутворюючих засобів відносяться: Р/ст, РРСт, Тр.Ст. СКЗ, АУ та інші.

2. Комутаційні засоби призначені для комутації кінцевих засобів, каналів, повідомлень, пакетів. До комутаційних засобів відносяться:

кроси, комутатори (каналів, повідомлень), АТС, блоки комутації, маршрутизатори, концентратори різного призначення.

 

3. Спеціальні засоби зв’язку призначені для виконання спеціальних функцій обробки, засекречування, підвищення достовірності, управління зв’язком, забезпечення безпеки, або оповіщення, ущільнення каналів, спрягання каналів передачі з ЕОМ та кінцевими засобами.

До спеціальних засобів відносяться АПД, апаратура ЗАЗ, АРПУ, апаратні оповіщення, апаратні управління зв’язком, апаратні контролю безпеки зв’язку, апаратура вторинного ущільнення, модеми, мережеві адаптери, мережеві карти.

4. Засоби автоматизації управління призначені для прискорення процесу збору, обробки, зберігання, видачі інформації, рішення інформаційних, розрахункових та інших задач в інтересах посадових осіб органів управління.

ЗАУ поділяються на апаратні та спеціальні засоби.

Апаратні засоби автоматизації включають пристрої:

- вводу інформації (клавіатури, сканери, датчики, магнітні носії)

- виводу інформації (принтери, плотери, магнітні носії)

- відображення інформації (дисплеї, табло, екрани)

- ЕОМ (стаціонарні, персональні, портативні)

Спеціальні засоби автоматизації підрозділяються на інформаційні, лінгвістичні, математичні, програмні.

ЗАУ встановлюються безпосередньо на робочих місцях (АРМ) і використовуються для роботи в локальних мережах штабів (ПУ) та між ПУ.

5. Кінцеві засоби встановлюються на робочих місцях посадових осіб і призначені для передачі та прийому повідомлень і перетворення їх до виду, зручного до сприймання. В якості кінцевих засобів можуть використовуватися ТЛФ і ТЛГ апарати, факсимільні апарати, термінали мереж передачі даних, персональні ЕОМ різних типів.

6. Засоби забезпечення призначені для електропостачання, технічного обслуговування, відновлення і ремонту засобів військового зв’язку, механізації роботи під час їх розгортання й експлуатації. До них відносяться засоби електропостачання, АТО, кабелеукладачі, кабельні машини, апаратні життєзабезпечення.

7. Рухомі засоби зв’язку призначені для забезпечення фельд’єгерсько-поштового зв’язку у всіх видах бойових дій і використовуються для доставки бойових документів, таємних і поштових відправлень.

8. Сигнальні засоби зв’язку використовуються для передачі заздалегідь встановлених команд, донесень, сигналів оповіщення, управління та взаємодії, взаємного упізнавання, позначення своїх військ. Вони поділяються на з о р о в і (сигнальні ракети, димові шашки, ліхтарі, прапорці) і з в у к о в і (сирени, свистки).

Вказані засоби зв’язку використовуються комплексно і повинні забезпечувати своєчасність, надійність, швидкість, скритність передачі інформації.

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 3740;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.