Самостійна робота. 1. Організація та планування зв’язку і АУВ.

1. Організація та планування зв’язку і АУВ.

Організація зв’язку – галузь воєнного мистецтва, що охоплює питання підготовки й бойового застосування військ зв’язку, включаючи планування, поставлення завдань військам зв’язку й управління ними в процесі розгортання, функціонування й згортання систем зв’язку і АУВ.

Рішення питань організації зв’язку спрямоване на створення й забезпечення функціонування системи зв’язку і АУВ, що найбільш повно задовольняє потреби управління військами щодо передачі потоку повідомлень у конкретних умовах обстановки. Як випливає з визначення, увесь процес організації зв’язку можна умовно подати основними етапами:

- планування зв’язку на бій (операцію) й поставлення завдань військам;

- підготовка сил і засобів зв’язку до виконання завдань;

- управління системою й військами зв’язку в ході виконання завдань.

Послідовне вирішення питань організації зв’язку, логічно об’єднане в єдиний процес, і є суттю управління зв’язком. Коротко розглянемо зміст основних етапів організації зв’язку.

Планування – це діяльність органів управління зв’язком і АУВ щодо вирішення комплексу завдань спрямованих на визначення завдань зв’язку й способів побудови системи зв’язку і АУВ, а також формування планів і програм їх вирішення.

Планування зв’язку і АУВ включає ряд операцій. Перша з таких операцій на початку планування – вивчення вихідних даних і з’ясування в цілому завдання, поставленого старшим начальником. У результаті цього посадові особи із зв’язку і АУВ повинні чітко засвоїти: що потрібно зробити, в які строки, яких якісних і кількісних результатів необхідно домогтись. Потім вони оцінюють обстановку, тобто визначають або уточнюють: в яких умовах буде виконуватись завдання; які сили і засоби мають у своєму розпорядженні війська зв’язку, взаємодіючі сили й засоби, завдання й порядок виконання.

Після цього виробляються рішення організації зв’язку і АУВ згідно з поставленим завданням. Центральне місце в прийнятті рішення займає процес його обґрунтування, який повинен бути спрямований на забезпечення успішного виконання поставленого завдання в визначені строки з заданою якістю при можливо меншій затраті сил і засобів зв’язку і АУВ. Прийняте рішення оформляється документально і доводиться до підлеглих усно чи письмово у формі розпоряджень або наказів.

Завчасна підготовка систем й військ зв’язку здійснюється у мирний час і, як правило, включає заходи, пов’язані з будівництвом стаціонарних об’єктів зв’язку, підготовку районів розгортання військ стосовно зв’язку і АУВ, накопичення запасів засобів зв’язку, всебічною підготовкою органів управління зв’язком, тощо.

Безпосередня підготовка системи й військ зв’язку здійснюється в загрозливий період або в ході операцій, коли уточняється або виробляється нове рішення на організацію зв’язку й, отже, уточняються або ставляться нові завдання підлеглим військам. Безпосередня підготовка містить, перш за все, перевірку правильності розуміння підлеглими поставлених їм завдань і в визначенні реальності прийнятих рішень і планів, контроль ступеня готовності військ зв’язку й забезпеченості їх необхідними матеріальними засобами, надання їм необхідної допомоги й усунення на місцях виявлених недоліків, а також вирішення інших питань.

Крім того, безпосередня підготовка до виконання поставлених завдань містить розгортання (нарощування, посилення) системи зв’язку і АУВ польовими засобами. Одночасно даний етап можна вважати вже початком виконання завдань військами зв’язку. Відповідно тут же починається й безпосереднє управління їх діями. Управління системою і військами зв’язку в ході виконання завдань називають оперативним управлінням. У процесі його посадові особи із зв’язку виконують, в основному, дві взаємозв’язані функції: контроль й регулювання.

Функція контролю направлена на вирішення комплексу завдань із спостерігання й перевірки відповідності процесу функціонування системи зв’язку і АУВ, прийнятим управлінським рішенням (планам, розпорядженням, наказам). До найважливіших робіт контролю відносяться: виявлення факту відхилення стану системи зв’язку і АУВ від планових настанов; виявлення причин цих відхилень і визначення можливостей їх усунення.

Функція регулювання включає аналіз виявлених відхилень і вироблення коректуючих дій (командної інформації) для приведення об’єкта в стан відповідний до плану. Така коротка характеристика основних етапів процесу організації зв’язку.

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1615;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.