Функції елементів автоматики

Кожний автоматичний пристрій складається з групи взаємно зв’язаних елементів (функціональних блоків), які виконують певну функцію. У будь-якій автоматичній системі, як правило, є такі функціональні елементи: сприймальний (вимірювальний), керуючий, виконавчий і власне керований об’єкт. Слід зауважити, що три перших елементи в сукупності становлять автоматичний керуючий пристрій (або автоматичний регулятор).

Сприймальні елементи, або датчики, контролюють стан керованих об’єктів і перетворюють значення їх параметрів у сигнали, придатні для передачі іншим елементам автоматичної системи. До цих елементів належать датчики температури, вологості, освітленості, тиску, положень, зусиль тощо.

Керуючі елементи аналізують стан контрольованих параметрів на основі інформації, одержаної від датчиків, і визначають необхідність, а також характер і ступінь дії автоматичного пристрою на керований об’єкт. До керуючих елементів належать підсилювачі, реле, контактори, логічні елементи, стабілізатори, коригуючі елементи тощо.

Виконавчі елементи діють безпосередньо на керований об’єкт і здійснюють необхідні зміни його параметрів. Так, в автоматичних системах регулювання температури застосовуються нагрівальні й охолоджувальні елементи, у системах керування швидкістю руху і переміщенням – це електричні або інші двигуни тощо.

Крім основних елементів до автоматичного керуючого пристрою часто входять порівнювальні елементи, регулювальні органи тощо. Порівнювальний елемент (рис.3.1) зазнає двох дій, а саме: дії регульованого параметра об’єкта керування і заданої дії регулятора. Порівнювальний

 

 

 


елемент порівнює регульовану величину з заданим її значенням. Різницю між заданим і дійсним значенням регульованого параметра називають непогодженням (або похибкою). Величина непогодження діє на елементи керуючого пристрою, який у свою чергу діє на об’єкт керування, щоб усунути відхилення регульованого параметра від заданого значення. Отже, характерна ознака замкненої САР полягає в тому, що сигнал непогодження є рушійним сигналом для роботи системи, спрямованої на усунення цього непогодження.








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 1097;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.