Медико-психологічні та соціальні наслідки торгівлі людьми для дітей

Незалежно від форми експлуатації (сексуальна, трудова, жебра­цтво), у всіх неповнолітніх, що постраждали від торгівлі людьми, спо­стерігалися серйозні медичні та психологічні проблеми, а в деяких ви­падках розлади психіки.

Потерпілі від торгівлі людьми діти мають проблеми з нирками, се­човим міхуром, шлунково-кишковим трактом. Частими є травми голо­ви (через побої), різні захворювання шкіри (пов'язані з антисанітарни­ми умовами проживання), розлади апетиту, енурез. Дівчата, яких екс­плуатували сексуально, часто мають захворювання, що передаються статевим шляхом.

Проте найбільше змінюється емоційна сфера та самооцінка дітей і підлітків. Як правило, постраждалі відчувають страх, тривогу, депре­сію, безпорадність, злість; мають почуття провини, образи, ізольова­ності, моральний конфлікт; відчувають огиду до свого тіла. В окремих випадках постраждалі схильні до проявів агресії до оточення.

У підлітків до перелічених симптомів додаються амбівалентні по­чуття до рідних, втрата життєвої перспективи, уникнення тілесних та емоційних контактів з близькими, страх розголошення того, що стало­ся, нав'язливі думки та картинки травматичних подій, що з ними відбу­валися, зниження шкільної успішності. В окремих випадках підлітки відмовляються повернутися до школи. Порушення концентрації уваги, неможливість зосередитися на будь-якій діяльності, суїцидальні думки та спроби самогубства також характерні для їхнього психічного стану.

Зважаючи на значну особистісну значущість та інтимність сексуаль­ного життя, його моральний аспект, брутальне вторгнення в сексуальне Життя неповнолітньої особи (внаслідок сексуальної експлуатації) призводить до суттєвих моральних та внутрішньоособистісних конфліктів. Після такого «досвіду» дитина чи підліток зазвичай сприймають себе «брудними», «недостойними поваги».

Не краща ситуація складається з дітьми, які зазнають експлуатації жебракуванням. Вони також зазнають жорстоких знущань. Нерідко ди­тину калічать, щоб вона викликала у перехожих почуття жалю. Дітей нещадно б'ють, особливо, якщо їм не вдається заробити ту суму грошей, яку вимагає від них «господар».

Продані діти здебільшого проживають в антисанітарних умовах
з особами, від яких вони засвоюють антисоціальні форми поведінки
(крадіжки, зловживання алкоголем). Варто зазначити, що в неповнолітніх, які перебували у країні екс­плуатації тривалий час, після повернення додому виникають труднощі у спілкуванні рідною мовою, вони втрачають навички письма та читан­ня, грошових розрахунків, не розуміють своїх прав, обов'язків та осо­бистих потреб, демонструють такі форми поведінки, які є конфліктни­ми з соціальними нормами українського суспільства.








Дата добавления: 2016-11-02; просмотров: 615;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.