Медико-психологічні та соціальні наслідки торгівлі людьми

Вправу спрямовано на актуалізацію знань студентів щодо наслідків тор­гівлі людьми для дорослих та дітей, перевірку знань щодо специфіки торгівлі дітьми.

Варіант 1

Викладач пропонує студентам назвати відмінні наслідки торгівлі людьми для дорослих та дітей. Для цього він ділить дошку на дві частини, де ці відмінності нотує. Основну увагу зосереджує на тому, що діти - більш уразливі до торгівлі людьми і потребують більшої уваги й ґрунтовнішої роботи фахівців.

Варіант 2

Студентам пропонується письмова робота із завданням порівняти медико-психологічні та соціальні наслідки торгівлі людьми для дорослих та дітей. При цьому викладач може дати для ілюстрації дві реальні жит­тєві історії дорослої людини та дитини.

 

У період перебування в рабстві та після повернення в країну поста­чання майже всі потерпілі мають серйозні розлади здоров'я, проблеми психологічного та соціального характеру, спричинені жорстокою експлу­атацією, жахливими умовами перебування, браком медичної допомоги.

До медичних наслідків часто відносять: травми голови, інших орга­нів (у зв'язку з побиттям чи повним ігноруванням організаторами неле­гального виробництва правил безпеки праці), захворювання хребта, су­глобів (пов'язані з тяжким фізичним навантаженням). Така ситуація спостерігалася в кожного третього клієнта, який звертався по допомогу до медико-реабілітаційного центру MOM.

Для потерпілих від торгівлі людьми характерними також є захво­рювання нирок та сечового міхура (внаслідок постійного переохо­лодження та травмування нирок), шлунково-кишкового тракту (через погане харчування), шкіри (спричинені антисанітарними умовами про­живання та праці), серця та судин, інші прояви, зокрема алергічні (вна­слідок роботи з пестицидами та гербіцидами без засобів захисту). Прак­тично кожна постраждала особа, яка перебувала в сексуальному рабстві, мала захворювання, що передаються статевим шляхом, у деяких випад­ках – ВІЛ-інфекцію.

Крім того, постраждалим властиві значні психологічні проблеми, пов'язані як із експлуатацією, так і з поверненням додому, а саме: почут­тя провини, що не заробив(ла) гроші; втрата контролю над своїм жит­тям; відсутність життєвої перспективи; зниження самооцінки; нена­висть до всього чоловічого роду (у жінок); постійний страх (у зв'язку з 52 очікуванням переслідування чи розголошенням факту їхньої сексуаль­ної експлуатації). За даними MOM, кожна 15 особа, що постраждала від торгівлі людьми, мала тяжку депресію з думками про самогубство. Крім того, у потерпілих часто можна ідентифікувати ознаки посттравматич­ного стресового розладу, депресії, синдрому набутої безпорадності чи явища віктимізації.

Постраждалі від торгівлі людьми особи часто зловживають алкого­лем, залежні від наркотичних речовин, мають психічні розлади.

Щодо соціальних наслідків, то часто потерпілі після повернення до­дому не можуть самостійно розв'язувати власні соціальні проблеми, є дезадаптованими. Це призводить до погіршення і без того напруже­них стосунків із родиною. Люди не можуть налагодити свої взаємини з дітьми, батьками, чоловіками та дружинами, уникають спілкування з друзями, знайомими, не можуть влаштуватися на роботу.

 








Дата добавления: 2016-11-02; просмотров: 697;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.