Ієрархічна взаємозалежність управлінських рішень

 

Управлінське рішення в організації має ієрархічну структуру (рис.8), де склалося три рівні управління:

1) стратегічний, на якому приймаються стратегічні рішення, що визначають життєдіяльність організацій на багато років;

2) функціональний (іноді званий оперативним), на якому виробляються стратегії розвитку, маркетингу, виробництва, фінансів і т. д., об’єднані стратегією управління організацією. На цьому рівні приймаються рішення, відповідні основам, ідеології стратегічного організаційного рішення;

3) тактичний, на якому щодня реалізуються рішення, прийняті на стратегічному рівні. На даному рівні приймаються рішення, безпосередньо пов’язані з управлінням виробничою діяльністю.

Рішення, що приймаються на всіх рівнях, пов’язані місією, головною метою і стратегією організації. Ці поняття – основа задуму стратегічного рішення. Визначення місії, мети і вироблення стратегії дії, що забезпечує виконання місії і досягнення організацією своїх цілей, – найважливіші завдання вищестоящих керівників, що становлять основу стратегічного управління.

Під місією розуміють констатацію філософії і призначення, сенс (широкий) існування організації, а також твердження, що розкриває сенс існування організації, в якому проявляється відмінність її від подібних. Мета (ціль)– це конкретний кінцевий стан або бажаний результат, до досягнення якого прагне група працюючих разом людей. В даний час не існує сформованого поняття „стратегія”. Під стратегією розуміють і план, і стратегічне планування, і модель, і сукупність рішень, що визначають системну діяльність людей в організації.

Місія задає загальні орієнтири, напрями функціонування організації і служить задоволенню потреб оточуючих. Мета висловлює потреби людей, що входять в організацію. Для досягнення мети необхідно вирішити певні завдання (запропонована робота, серія робіт або частина роботи, яка повинна бути виконана заздалегідь встановленим способом у заздалегідь обумовлені терміни). Завдання формулюються в управлінському рішенні відповідно до задуму керівництва. Постановка мети відповідає на питання, який результат має бути досягнутий. Завдання відповідають на питання, що повинно бути зроблено для досягнення мети.

Виробничі організації – це багатоцільові системи. Сукупність цілей різних рівнів являє собою систему взаємопов’язаних цілей у вигляді "дерева цілей". Кожне управлінське рішення має визначати задум і систему діяльності людей по досягненню цих цілей. Отже, прийнявши до виконання мету ("дерево цілей”), керівники всіх рівнів розробляють відповідні рішення, які в загальному представляють „дерево” взаємопов’язаних, взаємозалежних рішень.

Рис.8. Взаємозв’язок управлінських рішень окремого підприємства (компанії)

За розробку рішень на ієрархічних рівнях управління відповідальні (див. рис.8):

А – керівники підприємств (компаній);

Б – начальники служб і відділів підприємства (компанії);

В – керівники підприємств тактичного рівня.









Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 1626;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.