Основи ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ

Електробезпека була започаткована у другій половині ХІХ століття, коли суспільство розпочало швидке впровадження електричної енергії у різні сфери своєї життєдіяльності

Так, у 1800 році видатний італійський вчений Вольт винайшов гальванічний елемент, який пізніше був названий вольтовим стовпом. Це був перший електрохіміний генератор постійного струму з напругою близько 20 В. при цьому, електричний струм не розглядався як чинник небезпеки. Але з подальшим розвитком електрики, з‘явилися генератори з напругою до декількох тисяч вольт. І в 1862 році був зафіксований перший випадок ураження людини електричним струмом. При цьому вважалося, що смерть від електричного струму настає миттєво і безболізно. Тому, в 1882 році уряд США прийняв рішення про введення страти на електричному кріслі, вважаючи, що це найгуманіший вид страти.

Але, як було швидко встановлено, смерть на електричному кріслі була ні миттєвою, ні безболізною, а навпаки. Як свідчать лікарі, що були присутні при виконані такого виду страти, це була найбільш важка і страшна смерть. Тому розпочалося більш глибоке вивчення дія уражаючих факторів електричного струму на живий організм. При цьому виникли протиріччя відносно самого механізму ураження. За першими дослідженнями у 1887 р вважалося, що електричний струм впливає на нервові центри живого організму які керують диханням, і живий організм помирає від задушья. Але в подальшому виявилося, що електричний струм порушує узгоджену дію серцевих м‘язів (фібріляцію),в наслідок чого виникає параліч сердця. Тому була прийнята теорія ураженні живих організмів електричним струмом внаслідок фібріляції її серцевих м¢язів.

Але на різні живі організми по різному і діє електричний струм. Не вдаючись в подробиці, відмітемо, що деякі люди гинуть від маленької напруги та незначного електричного струму, а деякі люди можуть вижити при при уражені їх напругою в декілька кіловат при електричному струмі в сотні міліампер. Тоб то, наслідок дії електричного струму на людину залежить від фізичних властивостей її тіла. І це дало людям змогу уже давно використовувати електричний струм у лікувальних цілях, таких як: фізіотерапія, електродиагностика, електростимуляція, дефібріляція, тощо. Але безпечне поводження з електричним струмом може привести до нещасних випадків.

Виходячи з цього, людство на сьогодення розробило багато заходів і засобів електробезпеки, але протиріччя в поглядах на механізм ураження людини електричним струмом збереглися і до наших часів.

Тому процес дослідження електричного струму продовжується, і зараз наполегливо вивчається, що ж в першу чергу уражається електричним струмом: система дихання, серцевий м‘яз, чи серцево-судинна система людини вцілому.

 

ФІЗИЧНА СУТНІСТЬ ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 498;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.