Дистрибутиви все в одному.

Windows Sharepoint Services (WSS) - безкоштовне доповнення до Microsoft Windows Server 2003 і 2008, що реалізує повнофункціональну веб-платформу з підтримкою наступних можливостей:

- Система керування контентом.

- Засоби для спільної роботи.

- Спільні календарі й списки контактів.

- Повідомлення (включаючи повідомлення по електронній пошті).

- Форуми для обговорень.

- Блоги й вики-розділи.

- Керування документами за рахунок створення центрального репозиторія для загальнодоступних документів.

- Взаємодія на основі веб-технологій, спільне редагування загальнодоступних документів, а також робочі простори для документів.

- Публікація контенту, включаючи публікацію змін і робочого процесу.

- Контроль доступа і контроль версий для документів у бібліотеці.

- Браузерне керування й адміністрування.

- Технічная підтримка і відслідковування помилок.

- Керування резервуванням приміщень і встаткування (Room and Equipment Reservations).

- Керування матеріальними цінностями (Physical Asset Tracking).

- Керування продажами (Sales Pipeline).

- Що настроюються веб-сторінки за допомогою спеціальних панелей настроювання, веб-інструменти (web parts), а також механізми навігації.

- Балансування мережного навантаження й підтримка веб-просторів (web farms).

- Підтримка брандмауерів і демілітаризованих зон (DMZ).

На додаток до функціональності порталу, установка WSS на сервер забезпечує доступ до повної об'єктної моделі й наборам API, що лежать в основі технології Microsoft Sharepoint. Сюди входить колекція Web part, які можна вбудовувати у веб-сторінки для забезпечення такої функціональності Sharepoint, як, наприклад, панелі настроювань, можливості обробки документів, списки, повідомлення, календарі, списки контактів, дискусійні форуми й сторінки, вікі-сторінки.

WSS доступний для безкоштовного завантаження із сайту Microsoft для Windows Server 2003 Service Pack 1 (або більш пізні версії) і додається до Microsoft .NET Framework. WSS існує у варіантах тільки для серверних платформ Microsoft і не може використовуватися на будь-які інших ОС. Пакети для завантаження WSS 3 містять у собі основу пакета й набір «Шаблонів додатків» (Application Templates) для додавання функціональності базової установки.

Технології WSS є ядром декількох комерційних портальних технологій Microsoft. Зокрема, WSS 3 лежить в основі Microsoft Office Sharepoint Server 2007 (MOSS), а WSS 2 був фреймворком для Sharepoint Portal Server 2003.

 

 


 

Тема 11. Адмін -панелі ISPconfig, ISPmanager, C-pannel

1.Підтримка ОС серверів. 2. Створення клієнта і виділення ресурсів 3. Налаштування пошти 4. Файловий сервер 5. Конфігурація веб-хостінгів. 6. Обмеження ресурсів памяті,диска процесора, кількості сайтів, трафіку. 7. Моніторинг.

 

1.Підтримка ОС серверів.

Панеллю керування хостингом називається програмний інструмент, що дозволяє через графічний інтерфейс управляти веб-сервером і розміщеними на ньому сайтами. C допомогою панелі керування можна виконувати такі операції, як керування поштовими сервісами, FTP-Акаунтами, базами даних, додавання й видалення доменів і піддоменів, завантаження файлів, перегляд статистики по трафіку, настроювання напередвстановлених скриптів і інші.

ISPconfig - безкоштовна панель керування хостингом з відкритим вихідним кодом для операційної системи Linux. Поширюється по ліцензії BSD. Ispconfig дозволяє адміністраторові сервера набудовувати нові веб-сайти, акаунти електронної пошти й записи DNS через веб-інтерфейс.

Для установки ISP Manager досить із консолі скачати з офіційного сайту спеціальний скрипт і запустити його, а після запуску вказати необхідну версію (4 або 5) і редакцію (Lite або Pro). У версії 4 установка здійснюється через консоль, а у версії 5 — по-іншому: при виборі мінімального варіанта на консоль виводиться посилання яку потрібно відкрити в браузері й продовжити установку, вибравши необхідні компоненти. Відзначимо, що у відмінності від четвертої п'ята версія має модульну структуру: обов'язковим є тільки компонент Core. На його основі вже можна вибирати інші використовувані компоненти — наприклад, ISP Manager Pro або Lite ( є й інші компоненти, які в цій статті розглядатися не будуть). Втім, при виборі в консолі рекомендованого варіанта установки всі необхідні компоненти будуть установлені автоматично.

 

 

cPanel — платна панель керування веб-хостингом. Функціонує за допомогою окремої копії веб-сервера, що працює, як правило, на порту 2082 (або 2083/SSL).

До складу cPanel входить досить велика кількість вільного ПО, основним з якого є Apache, MySQL, PHP, exim.

Основні особливості: використання шаблонів, наявність локалізації на 25 мовах. Вбудована утиліта «Фантастико» містить порядку 50 готових до використання скриптів.

Підтримувані операційні системи. За станом на листопад 2008 року виробником заявлена підтримка наступних операційних систем:

  • Red Hat Enterprise Linux (рекомендована ОС)
  • CentOS (рекомендована ОС)

Freebsd (пропонується використовувати тільки кваліфікованим фахівцям) - не підтримується з 30.09.2012.

 

 

2. Створення клієнта і виділення ресурсів

 

0) Заходим в раздел Система и пункт файрволл, здесь откроем нужные порты и закроем все остальные. О том как узнать какие порты использует та или иная служба зайдем на википедию. Так же хочу заметить если вы не хотите что бы к Mysql подключались из вне, закройте порт 3306(upd/tcp), после настройки открытых портов жмем сохранить.

1) Создадим шаблон настроек для будущих сайтов.

Заходим в раздел Клиенты -> Изменить шаблон клиента -> вводим имя и переходим к вкладке лимиты.

Жмем сохранить.

 

2) Добавляем клиента, Клиенты -> Добавить клиента, заполняем бланк и выбираем наш шаблон который мы создали.

 

3) Добавляем сайт клиента. Сайты -> add newsite

 

другие опции такие как, бекап, статистика заполняем при необходимости.

Как все заполнили видим что сайт успешно добавлен

 

 

4) После чего настраиваем DNS зоны, нажимаем на кнопку "Add new DNS Zone with Wizard"

Шаблон - при чистой установке ISPconfig шаблон Default является единственным.

Сервер - выбираем в раскрывающемся списке имя нашего сервера.

Клиент - клиента который управляет данным доменным именем, он добавляется за ране.

IP-адрес - сюда прописываем адрес сервера с панелью ISPconfig.

NS 1 - основное имя сервера (обычно приписывают приставку ns1 перед доменным именем).

NS 2 - вторичное имя сервера (обычно приписывают приставку ns2 перед доменным именем).

E-mail - ваш почтовый ящик.

 

 

Далее переходим щелкнув по кнопке "зоны" и нажать на нашу новую зону "domain.ru." перейдя по вкладке "Records" для редактирования записей зоны которые создались автоматически. Мы должны добавляем записи ns1, ns2 и pop3:

1. +А -> ns1.domain.ru (Имя узла) -> 88.64.86.23 (IP-адрес) -> TTL 86400 (без изменения) -> активна -> сохранить

2. +А -> ns2.domain.ru (Имя узла) -> 88.64.86.23 (IP-адрес) -> TTL 86400 (без изменения) -> активна -> сохранить

3. +CNAME -> pop3 (Name) -> mail.domain.ru. (Target Hostname) -> TTL 86400 (без изменения) -> активна -> сохранить

5) Пробуем работает ли сайт клиента, должны увидеть такую страницу

6) Учетная запись клиента готова к использованию, можно самому создать FTP аккаунты для пользователя и базы данных, или же предоставить эту работу самому пользователю, но я бы порекомендовал бы сделать это самому т.к не все пользователи достаточно опытные что бы это сделать в одиночку.

 

Выходим с ispconfig и заходим под аккаунтом клиента которые мы создали ранее в шаге 2.

должны увидеть

 

Переходим во вкладку Сайты и создаем FTP и Mysql акки. Не забываем параллельно записывать логины и пароли в блокнот что бы потом отправить их клиенту

Добавляем FTP account

 

Добавляем Mysql account

Пробуем установить CMS проверим работу наших трудов.

Заходим по фтп для конекта используем ип сервера 192.168.1.247

 

Зашли и видим.

Нам нужна папка web, заходим в нее и удаляем favicon.ico index.html robots.txt остальное не трогаем. Теперь сюда заливаем нашу cms, для проверки я взял wordpress

Заливаем в папку web наши файлы

 

 

и заходим по адресу домена http://test.com/ который мы создали в панели, и видим что WP предлагает нам произвести установку

 

Начинаем установку и доходим до ввода параметров баз данных, вводим те что мы создали в панели клиента

 

 

Теперь видим что

Извините, файл wp-config.php недоступен для записи.

Можно создать wp-config.php вручную и вставить туда следующий код:

 

эта ошибка высветилась т.к это первая установка Wordpress. Проблема решается быстро создаем файл wp-config.php и в ну тырь него копируем тот код что предлагается нам при установке

 

после чего копируем этот файл в корень папки web и нажимаем Запустить установку.

 

 

Установка Wordpress завершена.

 

 

Заходим на сайт

 

Джерело https://testino.one/main/linux/43-nastraivaem-ispconfig-3-i-dobavlyaem-sayty.html

 

Налаштування пошти

 

 

Файловий сервер

 

 

5. Конфігурація веб-хостінгів.

 

6. Обмеження ресурсів памяті,диска процесора, кількості сайтів, трафіку.

 

7. Моніторинг.

 

 


 

Тема 12. Системи управління контентом.

1.Поняття CMS. 2. Способи роботи 3. Шаблони сайтів. 4. Статті сайту та іх ієрархія. 5. Додаткові модулі. 6. Особливості системи Joomla, 7. Система OSComerse, 8. Система Drupal. 9. Система Moodle 10. WikiPedia (MediaWiki)

 

Поняття CMS.

CMS (система управління контентом сайту) - це інструментарій призначений для зручного наповнення і подальшого управління вмістом (контентом) сайту. Як правило, усі CMS включають в себе можливість керування шоблоном сайту, тобто тим, як в кінцевому результаті виглядатиме ваш сайт. Для популярних CMS існує безліч готових шаблонів і крім того, є можливість створювати власні, індивідуальні шаблони сайтів.

Отож розглянемо детально особливості сучасних CMS.

Звісно, за основним критерієм можна поділити CMS на платні і безкоштовні, з відкритим вихідним кодом. Оскільки на сьогоднішній день є достатньо пропозицій безкоштовних CMS, платні аналоги ми розглядати не будем.

За спеціалізацією системи управління контентом можна розділити на універсальні (Joomla, Drupal, TYPO3) і спеціалізовані (phpBB, CPG, ClipBucket), для форумів, фото- та відео-галерей, блогів, wiki-довідників та ін.

Використання системи керування контентом дають наступні переваги:

- шаблони відображення автоматично застосовуються до нового або існуючого контенту;

- простота редагування контенту завдяки візуальним редакторам. Від користувача не вимагається знання мов програмування та розмітки HTML;

- гнучке розширення можливостей за рахунок встановлення додаткових модулів і плагінів;

- візуалізація вмісту, завдяки якому користувач може побачити створений контент, ще до відправки його на сайт (попередній перегляд);

- автоматичне оновлення та слідування веб стандартам;

- зручне керування уже існуючим вмістом (контентом);

- єдина категоризація всіх видів вмісту (таксономія);

- управління користувачами з різним рівнем доступу.

Як правило функціонування CMS реалізовано на основі бази даних MySQL, або іншої, а вихідний код ядра написаний на популярних мовах програмування (PHP, Perl, Java, ASP.NET, Python).

Серед найбільш популярних CMS можна відмітити наступні:

Joomla - найбільш популярна система управління контентом. Область застосування цієї CMS коливається від простих сайтів-візиток і до складних корпоративних проектів. Особливістю Jooml-и можна відмітити мінімальний набір інсталяційного пакету, а усі необхідні компоненти можна доставляти в процесі необхідності. Joomla володіє значною функціональністю, яку можна розширювати за рахунок додаткових розширень (компонентів, модулів, плаганів), в тому числі створених власноручно. Також слід відмітити зручне адміністрування системи, широкі можливості керування доступом, велику кількість html-шаблонів для Joomla, можливість інтеграції з іншими CMS (форумами, галереями).

WordPress - досить популярна система керування контентом, особливо в сфері створення блогів. Однак можливості цієї CMS дозволяють створювати і складніші інтернет-ресурси, портали новин і навіть інтернет-магазини. Плюсом WordPress є простота установки і налаштування, а також можливість швидко і зручно публікувати матеріали (в тому числі і віддалено) навіть авторам, які не володіють мовою html-розмітки. Інтегрована система "тем" і плагінів дозволяє досить просто змінювати дизайн і функціональні можливості сайту.

Drupal - досить складна CMS, однак і можливості її теж дуже широкі. Застосовується в проектах від простих сайтів-візиток і блогів, до складних порталів, інформаційних архівів, сайтів новин, форумів. Фактично можливості Drupal нічим не обмежуються в сучасних вимогах ринку web-індустрії. Однак слід памятати, що Drupal є системою для побудови саме професійних проектів і інколи при створенні простих сайтів варто використовувати простішу альтернативу.

TYPO3 - ще одна CMS з досить широкими можливостями. Особливістю TYPO3 є представлення структури сайту у вигляді дерева сторінок. Для побудови шаблонів використовується спеціальна конфігураційна мова розмітки - TypoScript. Одним із важливих плюсів, є можливість використання однієї інсталяції CMS для управління багатьма сайтами, з представленням контенту в єдиній структурі дерева сторінок. Спектр застосування цієї системи керування контентом також досить широкий - від простих сайтів, до складних проектів.

Textpattern - досить хороша CMS, яка однак маловідома серед широких кіл веб-розробників. Область застосування textpattern-а від блогів і простих сайтів, до досить складних ресурсів новин і корпоративних сайтів. Використання textpattern-ом своїх власних "тегів" для створення шаблонів, дозволяє зручно конфігурувати їх і ефективно використовувати фрагменти коду, що повторяються. В цю CMS вбудовано конвертор Textile, що дозволяє користувачам робити розмітку тексту без вивчення html. Базові шаблони сторінок створені у відповідності до стандартів W3C. Є можливість редагувати CSS-шаблони сторінок. На базі однієї інсталяції textpattern можна керувати багатьма сайтами. На вітчизняному ринку ПЗ існує програмний продукт, який дозволяє управляти сайтом, його структурою, навігацією і кожною веб-сторінкою. Це CMS Bitrix. Успіх цієї системи підтверджується тим, що з її допомогою створено вже понад 20 тисяч сайтів.

CMS Bitrix має ряд незаперечних переваг. Універсальність даної системи дозволяє задовольнити максимально велику кількість клієнтів. Надійність системи доводить те, при тестуванні сайт, написаний під Бітрікс витримує навантаження до 40 тисяч осіб за годину. Сайти на Бітрікс можна віднести до найбезпечніших на російському ринку.

Тільки ці переваги роблять перенесення сайту на Бітрікс дуже вірним рішенням. А що б утвердитися в це рішення, потрібно ще пам'ятати про інноваційність, доступності за ціною, а так само економії часу на створення сайтів з допомогою CMS Bitrix.

Додаткові можливості CMS Bitrix. Крім всього вище зазначеного потрібно відзначить, що Бітрікс прекрасно інтегрується з іншими продуктами 1С. Ця особливість дозволяє поліпшити бізнес-процеси, спростити взаємодія інформації на сайту та обліку товарів підприємства.

 

 

Способи роботи

 

3. Шаблони сайтів.

 

Шаблон сайту - сукупність оформлених і зверстаних в HTML і (або) PHP сторінок, графічних та службових файлів, які можуть використовуватися для створення типового сайту будь-якої спрямованості.

Як правило, шаблони сайтів складаються з графічних файлів дизайну поширених форматів (PNG, JPEG, GIF), поміщених в окрему папку; статичних html (php)-сторінок і файлів таблиці стилів (CSS), а в деяких випадках ще й Flash.

Метою появи шаблонів, цілком може вважатися бажання веб-майстрів спростити процес створення великої кількості типових сайтів. Так, одного разу створений шаблон сайту може бути використаний безліч разів. Для цього створюється шаблон з нейтральним дизайном, що не відносяться до певної тематики, в такому випадку дизайн шаблону залишається незмінним, а для різних сайтів замінюють тільки контент сторінок.

Плюси шаблонів:

  • невелика вартість створення сайту на основі шаблону;
  • велика швидкість розробки.

Мінуси шаблонів:

  • обмеження вибору. Доводиться вибирати з того що є;
  • не унікальний дизайн. Схожий дизайн може бути у багатьох сайтах;

Основні види шаблонів:

1. HTML-шаблон сайту зазвичай застосовується для розробки класичного статичного html-сайту, в якій відсутня система управління.

2. FLASH-шаблон дозволяє налаштовувати картинки і коригувати текст, після чого процес створення сайту завершений. Використання програми Adobe Flash може викликати труднощі у новачків, вона орієнтована, як правило, на спеціалістів.

3. Шаблони для WordPress оптимальні для тих, хто не є фахівцем в області веб-будівництва. Дані шаблони використовують для розробки керованого сайту.

4. Шаблони для Joomla, Drupal вимагають певних навичок для роботи з ними. Найкраще, звернутися за допомогою до професіонала, який буде обслуговувати дані системи.

5. Шаблони osCommerce, CRE loaded - це свого роду, інтернет магазини «під ключ». Їх недоліком є те, що вони не переведені на російську чи українську мови. Новачкам також розібратися в них буде непросто.

 

 

4. Статті сайту та іх ієрархія.

Матеріал, або як його ще називають стаття - це одиниця виміру цінної інформації на сайті. Саме матеріал буде містити фотографії, тексти та інші типи контенту.

Розділи та категорії покликані організувати і згрупувати за змістом ваші матеріали. Розділ містить у собі одну або декілька категорій, а категорії в свою чергу містять матеріали.

Наприклад, є у нас розділ "Новини", в нього потрапляють тексти "Спорт", "Політика", "Інтернет". У цьому випадку розділом можна вважати "Новини", а категоріями будуть "Спорт", "Політика", "Інтернет". А ось вже всередині певної категорії ми можемо знайти нашу новину-матеріал.

Причини групування статей:

1. Є велика кількість способів відображення категорій і розділів, причому кожне з цих представлень(шаблонів) можна індивідуально налаштовувати. А під час наповнення сайту текстом, вам потрібно тільки визначити текст у потрібний розділ і категорію.

2. Якщо на вашому сайті буде, наприклад, 2000 матеріалів, то адміністрування сайту буде дуже складним і трудомістким заняттям. А при використанні розділів і категорій - ви зможете легко сортувати їх по потрібних рубриками, витрачаючи мінімум часу.

3. З'являється можливість впорядковувати статті для певних категорій у будь-якому порядку - за часом, по імені, по кількості входів, в довільному.

4. Після включення ЧПУ (SEF), посилання на сайті стануть в потрібному вигляді, вказуючи на вкладеність статті.

 

Статті на сайті можуть бути декількох категорій:

I категорія - інформативні статті про послуги, товари або продукти виробництва в більш широкому і детальному викладі, ніж короткі тексти відповідних розділів на сайті. Цілями подібних статей може бути знайомство відвідувачів сайту зі специфічними аспектами пропонованих послуг і товарів, а також популярний і доступний виклад матеріалу для знайомства з предметом всіх користувачів і потенційних клієнтів;

II категорія - статті, присвячені розкриттю тем, які супутні основному напрямку сайта. Цілі розміщення інформаційних статей на сайті можуть демонструвати користувачам професіоналізм, респектабельність і обізнаність власників ресурсу і компанії про нові технології та досягнення у відповідних галузях. Надання більш повної і детальної інформації на сайті позитивно позначається на іміджі компанії і, відповідно, фокусує увагу на пропонованих продуктах і послугах;

III категорія - статті для оновлення сайту, які підтримують актуальність інформації на сайті, і показують відвідувачам і постійним клієнтам оновлення сайту. Для цілей підтримки ресурсу у пошукових системах вони мають найважливіше значення, як з точки зору наповнення, так і для збільшення обсягу текстового контенту сайту.

 

 

5. Додаткові модулі.

Слід почати з того, що таке CMS - Content Management Software, що можна перекласти як система управління контентом. Тобто іншими словами це певний набір дистрибутивів та ПЗ, завдяки якому дуже зручно управляти web-сайтом. CMS працює безпосередньо з всією інформацією яка знаходиться у БД і видає її як відповідь на різноманітні запити користувача. Для таких операцій існують різноманітні модулі для різних CMS.

Модуль CMS - це функціонально закінчений фрагмент системи, що додає, як правило, одну конкретну функцію. Це може бути PHP фрагмент коду, скрипт, стиль, шаблон, або усе разом. До прикладу вся Molinos CMS складається з окремих модулів, деякі з них обов'язкові, але більша частина активується адміністратором. Модулі бувають системні і користувацькі.

Системні – це ті які відразу входять у ядро будь-якої CMS. Їх неможливо видалити, можливо тільки відключити.

Користувацькі – це якраз і є додаткові модулі, які встановлюються для розширення функціональності сайту. Вони також можуть бути розроблені з нуля. Також користувацькі модулі при співпадінні імен з системними мають вищий пріоритет.

 

6. Особливості системи Joomla,

Joomla - дуже функціональний двіжок завдяки трирівневій системі розширення (компонент-модуль-плагін), яких в наявності є велика кількість (на даний момент кілька тисяч). Також варто відзначити наявність сильного текстового і графічного редактора в базовій збірці. Двіжок в основному призначений для створення інформаційних інтернет-порталів, але за рахунок розширень може бути багатоплановим.

 

Система OSComerse,

OSCommerce - двіжок для інтернет магазинів. Система на вільній ліцензії GNU GPL. За час свого існування було розроблено близько 7000 додатків до неї, а також створено більше 100000 проектів. Основними двона недоліками являються: - відсутність системи керування дизайном, тобто відсутність шаблонів. Довший час PHP і HTML були разом, через це щоби змінити дизайн необхідно було правити файли із скріптами. - велика кількість додатків і розширень представляють собою не дистрибутив, а файли із поправленим кодом, тобто для того щоби установити якийсь додаток необхідно було правити програмний код, а для цього були необхідні навики програмування. Незважаючи на ці всі недоліки, система популярна у всьому світі. Для неї існують тисячі готових дизайнів, а володіючи програмуванням можливо створити фактично любий інтернет магазин.

 

Система Drupal.

Drupal - не менш функціональний двіжок, одним з основних плюсів якого є простота і зручність верстки за допомогою адмін-панелі. В плані оформлення за допомогою додаткових шаблонів займає лідируюче місце. Базовий пакет включає в себе всі необхідні інструменти для створення ком'юніті ресурсу. Установка розширень має менше помилок, так як сам процес установки наполовину виконується вручну. Двіжок в основному призначений для створення ЖЖ і блог-ресурсу, але за рахунок розширень може бути багатоплановим.

 

 

Система Moodle

Система Moodle - це вільна система управління навчанням, орієнтована насамперед на організацію взаємодії між викладачем та учнями, хоча підходить і для організації традиційних дистанційних курсів. Використовуючи Moodle викладач може створювати курси, наповнюючи їх вмістом у вигляді текстів, допоміжних файлів, презентацій, опитувальників і т.п. Для використання Moodle досить мати будь web-браузер, що робить використання цієї навчальної середовища зручною як для викладача, так і для учнів. За результатами виконання учнями завдань, викладач може висталять оцінки та давати коментарі. Таким чином Moodle є і центром створення навчального матеріалу і забезпечення інтерактивної взаємодії між учасниками навчального процесу.

 

 








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 1081;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.065 сек.