Метод чистої теперішньої вартості

Цей метод заснований на порівнянні величини початкової інвестиції (IC) із загальною сумою дисконтованих чистих грошових надходжень, що генеруються нею протягом прогнозованого терміну. Оскільки приток грошових коштів розподілений у часі, він дисконтується за допомогою коефіцієнта r (норма прибутковості), встановлюваного аналітиком (інвестором) самостійно, виходячи зі щорічного відсотка повернення, який він хоче або може мати на капітал, що інвестується ним.

Припустимо, робиться прогноз, що інвестиція (IC) генеруватиме протягом n років річні доходи у розмірі P1, P2, ..., Рn. Загальна накопичена величина дисконтованих доходів (PV) і чистий приведений ефект (NPV) відповідно розраховуються за формулами:

; (16)

, (17)

де r – норма прибутковості (дисконтуючий коефіцієнт).

Очевидно, що якщо: NPV > 0, то проект слід прийняти;

NPV < 0, то проект слід відкинути;

NPV = 0, то проект ні прибутковий, ні збитковий.

Якщо проект передбачає не разову інвестицію, а послідовне інвестування фінансових ресурсів протягом m років, то формула для розрахунку NPV модифікується таким чином:

 

. (18)








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 470;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.