Роль вимірювань у сучасній науці і техніці

Зміст дисципліни, її мета і задачі, зв'язок даної дисципліни з іншими дисциплінами

Дисципліна “Електричні та технічні вимірювання” передбачає вивчення основ метрології, способів та засобів вимірювання електричних, магнітних та неелектричних величин (струмів, напруг, параметрів електро- та радіокіл, параметрів напівпровідникових пристроїв; кутових та лінійних переміщень, рівня та об’єму рідини, змінних та статичних деформацій, вологості речовин, температури та ін.; магнітного потоку, магнітної індукції та напруженості магнітного поля, втрат на перемагнічування).

Дисципліна “Електричні вимірювання” вивчається протягом ІV семестру, програмою передбачені лекційні, лабораторно-практичні (30 год.), семінарські заняття, а також консультації. Частина матеріалу (50%) вивчається студентами самостійно. Рівень знань студента з даної дисципліни оцінюється відповідно до положення про модульно-рейтингової системи і після переведення у п’ятибальну шкалу проставляється диференційований залік за весь курс.

Програмою з дисципліни “Електричні вимірювання” передбачено вивчення наступних розділів:

І. Основи метрології.

ІІ. Засоби електричних вимірювань.

ІІІ. Вимірювання електричних і магнітних величин.

ІV. Вимірювання неелектричних величин.

V. Вимірювально-інформаційні системи.

Метою вивчення даної дисципліни є формування та розвиток у студентів наукових знань про електричні вимірювання та набуття практичних умінь по вибору та використанню електровимірювальних приладів.

Задача дисципліни “Електричні вимірювання” формування у студентів основних понять про метрологію та вимірювальну техніку, принцип дії і основні характеристики засобів вимірювання і методи вимірювання електричних, магнітних та неелектричних величин.

Вивчення даної дисципліни ґрунтується на знаннях набутих при вивченні фізики.

Дисципліна “Електричні вимірювання” тісно пов’язана з такими дисциплінами, як “Теоретичні основи електротехніки”, “Електричні машини” та ін.

Рекомендована література:

Малиновский В.Н. Электрические измерения.- М.:Энергоиздат, 1983.

Дюдюк Д.Л., Максимів В.М., Оріховський Р.Я. Електричні вимірювання. – Львів.: Афіша, 2003.

Роль вимірювань у сучасній науці і техніці

Будь-яка галузь сучасного виробництва є неможливою без застосування та розвитку вимірювальної техніки. Сучасні технологічні процеси здійснюються із застосуванням різного електричного обладнання. Нормальне функціонування підприємства є неможливим без застосування електровимірювальних приладів. Покази цих приладів у багатьох випадках є єдиною основою для прийняття правильних рішень або керуючих дій, які необхідні для підтримання безперервної роботи всього комплексу виробничого устаткування. Велике значення електровимірювальної техніки у різноманітних лабораторних та науково-дослідних роботах.

У більшості автоматичних пристроїв є вимірювальна ланка, роль якої виконує одна з тих електричних схем, які вже давно застосовуються в електровимірювальній техніці. Часто вимірювальною ланкою є просто електровимірювальний прилад з деякими конструктивними доповненнями.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1054;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.