Характеристика та особливості нетрадиційних банківських послуг

Факторинг - короткострокова торгово-комісійна операція, що сполучається із кредитуванням оборотного капіталу клієнта, пов'язана з переуступкою клієнтом-постачальником неоплачених платіжних вимог за поставлені товари, виконані роботи, зроблені послуги. За цією схемою банк купує короткострокову дебіторську заборгованість, забезпечуючи гарантію збуту клієнтам зі стійким фінансовим становищем. Факторинг містить у собі інкасування дебіторської заборгованості клієнта, кредитування й гарантію від кредитних і валютних ризиків. У випадку невиконання зобов'язань покупцем, банк має право регресу на свого клієнта.

У факторингу беруть участь три сторони:

1) фактор (банк);

2) постачальник;

3) покупець.

Розрізняють два види факторингу:

1) конвенційний, який є комплексною системою обслуговування кліє­нта і зосереджує в собі бухгалтерські, юридичні, консультаційні та інші послуги. Фактично за клієнтом зберігаються лише виробничі функції;

2)конфіденційний, що обмежується тільки дисконтуванням ра­хунків-фактур. Переваги цього виду факторингу для клієнта поля­гають у тому, що він є більш незалежним від банку.

Факторингова послуга може надаватись банком як в поєднанні з фінансуванням, так і без фінансування.

Факторинг без фінан­сування: клієнт подає фактору документи, що підтверджують відван­таження товару, а фактор зобов'язується отримати на користь клієн­та грошові кошти. Тобто роль фактора зводиться до інкасування фінансових документів.

Факторинг з фінансуванням полягає в тому, що фактор купує рахунки-фактури клієнта і виплачує йому грошові кошти у розмірі 80—90% від суми боргу. Решта 10—20%, що ли­шилися, банк утримує як компенсацію ризику до погашення боргу. Після погашення боргу банк повертає утриману суму клієнтові.

Факторингова послуга оформляється шляхом укладання угоди між банком і клієнтом, в якій має бути зазначено вид факторингу: закри­тий чи відкритий. При відкритомуфакторингу дебіторам надси­лається повідомлення про укладання угоди і пропонується здійснити платежі безпосередньо фактору. При закритому факторингу дебітори направляють кошти клієнту, а той розраховується з фактором.

У договорі може передбачатися: право регресу — право повер­нення фактором клієнту несплачених покупцем розрахункових до­кументів з вимогою повернення коштів; негайна оплата фактором розрахункових документів, тільки-но вони будуть йому пред'явлені (фактично це означає кредитування фактором клієнта).

Доходи фактора від здійснення факторингової операції складаю­ться з двох частин:

1) комісійні за послуги по обслуговуванню боргу (в розмірі 1—2% загальної суми придбаних банком рахунків);

2) позичковий процент, нарахований на виданий клієнту аванс. Внаслідок швидкого обігу дебіторських рахунків і в зв'язку з не­значним періодом користуванням авансом дохід банку від позичко­вого процента менший, ніж від комісійних платежів.

Форфейтинг - короткострокова або середньострокова торгово - комісійна операція при експорті, що сполучається із кредитуванням оборотного капіталу Клієнта. У випадку форфейтинга банк купує дебіторську заборгованість клієнта-експортера, якщо ця дебіторська заборгованість забезпечена гарантіями або авалями першокласних банків. Банк має право регресу на свого клієнта.

Таким чином, послуга форфейтингу складається в придбанні банком (форфейтор) векселів (тратти) імпортера відразу після поставки товару, забезпечуючи експортерові негайний платіж вартості товару за винятком різниці між вартостями експортного й форфейтингового кредитів. Комісія форфейтора становить звичайно 1-1,5%.

Лізинг - це господарська операція, що передбачає передачу лізингодавцем права користуван­ня на визначений термін лізингоодержувачу майна за умови сплати лізингоодержувачем лізингових платежів.

У лізинговій угоді беруть участь три сторони:

1) постачальник, який є виробником об'єкта лізингу;

2) лізингодавець, який оплачує об'єкт лізингу і має його в лізинг:

3) лізингоодержувач, той, хто отримує і використовує об'єкт лізингу.

Лізинговий кредит - фінансування шляхом передачі в довгострокову оренду (лізинг) основних засобів із правом (або без права) викупу. За лізинговою згодою банк фінансує закупівлю товарів, зазначених орендарем. У випадку лізингу банк проводить звичайний кредитний аналіз здатності потенційного орендаря платити внески за оренду. Ці кредити доступні для прийнятних клієнтів як по кредитній лінії для середніх і малих підприємств, так і із власних ресурсів банку.

Лізинг оформляється відповідним договором. Строки й розміри платежів установлюються на договірній основі. Лізингоодержувач зобов'язаний надати майно у відповідному призначенню стані. Після підписання акту приймання лізингодавець звільняється від відповідальності перед лізингоодержувачем, тому що останній затвердив об'єкт лізингу. Лізингоодержувач повинен використати майно відповідно до його призначення й з договором, підтримувати в робочому стані, а також вчасно вносити лізингові платежі. По закінченні терміну дії лізингової угоди лізингоодержувач може повернути майно, продовжити дія угоди, укласти новий договір на інших умовах або придбати майно у власність.

Види лізингу:

1)Залежно від ступеня окупності майна:

Оперативний- лізинг з неповною окупністю, коли протягом дії одного дого­вору окупається тільки частина вартості орендованого майна;

Особливості оперативного лізингу:

· орендодавець не планує покрити всі свої витрати за рахунок надходжень від орендаря;

· строки зносу є більшими за строк лізингової угоди (тобто строк угоди не перевищує термін амортизації);

· ризик втрати (псування майна) лежить в основному на лізингодавцеві;

· сам об’єкт лізингу залишається у власності лізингодавця та обліковується на його балансі.

Оперативний лізинг допускає багаторазове надання об’єкта лізингу в оренду.

Фінансовий- лізинг з повною окупністю, коли протягом строку дії одного договору здійснюється повна виплата лізингодавцю вартості орен­дованого майна. Фінансовий лізинг передбачає виплату протягом твердо встановленого періоду сум, які достатні для повної амортизації капітальних вкладень і здатні забезпечити лізингодавцю прибуток.

Характерні особливості цього виду лізингу:

· вибір об’єкта лізингу здійснює лізингоодержувач;

· лізингоодержувач має право використовувати об’єкт лізингу протягом усього терміну дії угоди

· строк фінансового лізингу, як правило, не менший за строк повної амортизації об’єкта лізингу;

· витрати на утримання об’єкта лізингу несе лізингоодержувач;

· існує можливість викупу об’єкта лізингу після закінчення терміну угоди.

2) залежно від джерел придбання об 'єкта лізингу:

прямий— коли лізингодавець купує майно у виробника і передає його в оренду;

зворотний— власник продає майно лізингодавцю, а потім бере його в оренду;

3) залежно від об 'єкта лізингу:

лізинг рухомого майна;

лізинг нерухомого майна;

4) залежно від обслуговування:

лізинг з обслуговуванням (надання лізингових послуг поєднується з наданням певних послуг, пов'язаних з утриманням і технічним обслуговуванням об'єкта лізингу);

пакетний лізинг — система надання в оренду об'єкта лізингу (будинок, магазин продаються у кредит, а обладнання — за лізинго­вою угодою);

Найпростіша схема лізингової операції передбачає:

· подання заяви, в якій зазначаються об'єкт лізингу, йо­го характеристики, бажаний термін угоди тощо. Крім того, клієнт надає фінансові звіти, на основі яких банк визначає його платоспроможність;

· аналіз документів і прийняття рішення щодо підписання дого­вору про лізинг;

· передача об'єкта лізингу.

Як правило, лізингова послуга виникає таким чином: на прохання клієнта банк купує майно (обладнання, транспортні засоби, обчислю­вальну техніку та ін.) і приймає на себе практично всі зобов'язання вла­сника: відповідальність за зберігання майна, внесення страхових пла­тежів, сплату майнових податків. Клієнт, на прохання якого було придбано майно, укладає з банком лізингову угоду, в якій визначаю­ться, разом з іншими умовами, розмір та періодичність лізингових платежів. До складу лізингового платежу включаються амортизаційні відрахування, плата за ресурси, лізингова маржа, премія за ризик.

Вигоди лізингодавця від лізингової операції:

• отримання доходів;

• забезпечення реалізації продукції і надання послуги, яка за інших умов була б невигідною або неможливою;

• підвищення економічної ефективності зданого в оренду обладнання;

• розширення клієнтури, зміцнення зв'язків з нею.

Розмір відсотка, що сплачується за лізингові послуги, нижчий за відсотки, що сплачуються за кредитом, тому клієнту більш вигідно користуватися лізингом, ніж брати кредит на придбання обладнання.

Для лізингоодержувача існують переваги від лізингу:

• 100% кредитування, що не вимагає негайного початку виплат;

• як правило, лізинг отримати легше, ніж кредит;

• поява доступу до сучасного обладнання, можливості оперативного оновлення виробництва, причому ризик старіння обладнаній лягає на лізингодавця.

У міжнародній банківській практиці значного поширення набув лізинг із залученням коштів. При здійсненні такої лізингової операції банк організовує отримання довгострокової позички в одного чи кількох кредиторів на суму до 80% вартості активів, що здаються в оренду. За організацію позички банк отримує від орендаря додаткову винагороду.

Трастові послуги– це вид діяльності комерційних банків по керуванню майном, що за домовленістю із клієнтом передається банку. Трастові послуги — це послуги засновані на довірчих правовідносинах, коли одна особа передає своє майно у розпорядження іншій особі для управління в своїх інтересах або в інтересах третьої особи.

У трастових операціях беруть участь як мінімум три сторони:

1) довірена особа (траст) — суб'єкт, що здійснює управління майном за дорученням на користь довірителя;

2) довіритель — юридична або фізична особа, яка передає право управління своїм майном довіреній особі;

3) бенефіціар — особа, на користь якої надаються довірчі послу­ги. Це може бути як сам довіритель, так і третя особа.

Залежно від характеру розпорядження майном трастові послуги поділяються на:

1) активні власність на майно, що знаходиться в до­вірчому управлінні, може відчужуватись шляхом продажу, надання в заставу без згоди довірителя;

2) пасивнімайно, передане в довірче управлін­ня, не може бути використане без згоди довірителя.

Залежно від категорії довірителя майна розрізняють трастові послуги:

• на користь фізичних осіб (розпорядження спадком; управління персональними трастами; опікунство на збереження майна; агентсь­кі функції);

• на користь юридичних осіб.

В даний час досить поширеним є управління майном на користь пенсійних фондів, страхових компаній.

Трастові послуги на користь фізичних осіб включають:

· розпорядження спадком, тобто розпорядження майном клієнта після його смерті (отримання рішення суду, забезпечення зберігання спадку, розподіл майна між спадкоємцями);

· управління майном. У випадку, коли довіритель не може самостійно займатись бізнесом і не хоче відразу передавати майно спадкоємцям твін доручає банку управляти майном;

· агентські послуги. Передбачають купівлю-продаж цінних паперів та їх зберігання , погашення облігацій, сплату податків, оплату рахунків, купівлю-продаж іноземної валюти, дорогоцінних металів.

· зберігання цінностей клієнтів у сховищах або сейфах.

Трастові послуги на користь фізичних осіб включають:

· агентські послуги;

· тимчасове управління справами компанії у випадку її реорганізації чи ліквідації

· управління нерухомістю, як всередині країни так і за кордоном

· інвестування клієнтом коштів у визначені клієнтом види активів.

Посередницькі послуги — це послуги, у наданні яких бере участь третя сторона, що виступає посередником між замовником та виконавцем.

Найпоширенішими посередницькими послугами є:

· посередництво в одержанні клієнтом позички;

· посередництво по операціях із цінними паперами, валютою, майном;

надання банківських гарантій, поручительств, авалів й акредитивів.

Надання посередницьких послуг оформляється двома цивільно-правовими актами: договором доручення та договором комісії.

За договором доручення дна сторона (повірений) зобов’язується виконати від імені і за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії - підписання документів, укладення угод. За договором доручення повірений (банк) діє від імені та за рахунок довірителя, тобто повірений (банк) жодних прав і обов’язків за укладеними договорами не набуває.

За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за винагороду укласти одну або декілька угод від свого імені і за рахунок комітента. За угодами, які укладає (комісіонер) банк з третіми особами, він набуває прав і стає зобов’язаним, оскільки він укладає угоди хоч і за рахунок комітента, але від свого імені.

Серед посередницьких послуг, що надаються комерційними банками, найбільш поширеними є: посередництво в отриманні клієнтом позички, посередництво в операціях з цінними паперами, валютою, майном.

Гарантійні послуги полягають у зобов'язанні банку виплатити суму боргу свого клієнта, якщо останній не зможе (не захоче) виконати свої зобов'язання. До цієї групи операцій належать: гарантії повернення кредиту, гарантії відшкодування збитків, що випливають з невиконання клієнтом умов контракту.

При видачі банківської гарантії обов'язковою умовою є укладання договору із Клієнтом про надання банківської гарантії, у якому визначається порядок видачі банківської гарантії, умови оплати й взаємної відповідальності сторін.

Банківські гарантії, особливо відомих своєю платоспроможністю банків, фак­тично означають доступ клієнта до кредиту.

Консультаційні послуги. Комерційні банки можуть консуль­тувати клієнтів з питань: економічного (фінансового) аналізу і бу­хгалтерського обліку, звітності, оподаткування, аналізу фінансової господарської діяльності, аналізу платоспроможності господарських партнерів клієнта; організації емісії та вторинного обігу цінних паперів; вибору напрямів інвестування коштів тощо. Як правило, цей вид послуг перебуває в тісному контакті з іншими опе­раціями: кредитними, лізинговими тощо.

Як правило, цей вид послуг тісно пов'язаний з банківськими операціями. Такими послугами мо­жуть займатись як менеджери підрозділів банку, так і працівники спеціально створених підрозділів. Плата за консультацію враховується в складі плати за основний вид операцій, що супроводжується консультацією

Інформаційні послуги. Банки, використовуючи їх місце і роль в економіці, наявність су­часних засобів телекомунікацій та електронно-обчислювальної тех­ніки, завжди мають значну й різноманітну інформацію, що дозволяє їм займатися інформаційною діяльністю, а саме:

1) одержанням інформації:

2) використанням інформації;

3) поширенням інформації;

4) зберіганням інформації.

За режимом доступу інформація поділяється на:

• відкриту, доступ до якої забезпечується шляхом публікації вофіційних друкованих виданнях;

• з обмеженим доступом.

До найпоширеніших видів інформаційних послуг, що надають банки належить:

· інформування клієнтів з питань чинного законодавства;

· надання копій грошово-розрахункових документів;

· допомога у розшуку перерахованих сум;

· інформація про курси валют, котирування та дохідність цінних паперів;

· сприяння у підборі партнерів, засновників, інвесторів тощо.

Агентські послуги – це вид діяльності комерційних банків по керуванню майном, причому клієнт не губить повноважень власника, а лише вповноважує банк на проведення операцій від своєї особи.

Контрольні питання:

1. Що таке факторинг?

2. Чим відрізняється конвенційний факторинг від конфіденційного?

3. З чого складається плата за здійснення факторингової операції?

4. Розкрийте сутність форфейтингу.

5. Охарактеризуйте лізинг та його види?

6. В чому суть банківського посередництва?

7. Чим відрізняється оперативний лізинг від фінансового?

8. Розкрийте поняття трастових послуг банку.

9. Чим відрізняються агентські послуги від трастових?

10. Що таке банківська гарантія?

11. Які інформаційні та страхові послуги надають комерційні банки?

12. Розкрити сутність та найпоширеніші операції валютного ринку.

13. Охарактеризуйте операції на умовах СПОТ.

14. Поясніть принципи та умови форвардних операцій.

15. Яким чином поділяються банківські рахунки в іноземній валюті?

16. Що таке валютне котирування та його види?

17. Охарактеризуйте форми розрахунків у зовнішньоекономічній діяльності.

18. Що таке інкасо та порядок їх здійснення?

19. Розкрийте поняття валютних операцій та яким чином здійснюється торгівля валютою?

20. Розкрийте сутність валютних ризиків та їх види.

Тестові завдання:

1. Н валютному ринку найпоширеніші такі операції:

а) СПОТ, ТОМ, ТОД та форвард;

б) СПОМ, ТОН, ТОД та форвард;

в) СВОП, ТОН, ТОД та форвард

2. Форвардний курс:

а)овернайт;

б) аутрайт;

в)овердрафт.

3. Розподільні рахунки відкриваються:

а) для попереднього зарахування коштів в іноземній валюті, які отримані за адресою юридичного особи-резидента.

б) вповноваженим банком у встановленому порядку на договірній основі юридичним особам – резидентам - підприємцям й юридичним особам - нерезидентам - банківським установам для обліку кредитів, які надаються шляхом оплати розрахункових документів або шляхом перерахування кредитних коштів на поточний рахунок позичальника відповідно до кредитного договору незалежно від наявності поточного рахунку позичальника в даній банківській установі;

в) вповноваженим банком фізичним й юридичним особам (резидентам і нерезидентам) на підставі депозитного договору між власником рахунку й банком на певен у договорі строк.

4. Кредитні рахунки відкриваються:

а) для попереднього зарахування коштів в іноземній валюті, які отримані за адресою юридичного особи-резидента;

б) вповноваженим банком у встановленому порядку на договірній основі юридичним особам – резидентам - підприємцям й юридичним особам - нерезидентам - банківським установам для обліку кредитів, які надаються шляхом оплати розрахункових документів або шляхом перерахування кредитних коштів на поточний рахунок позичальника відповідно до кредитного договору незалежно від наявності поточного рахунку позичальника в даній банківській установі;

5. Курс покупки базової валюти:

а) BID;

б)OFFER.

6. Курс продажу базової валюти:

а) BID;

б)OFFER.

7. Існує два види інкасо::

а) чисте та боргове;

б) документарне та чисте;

в)чисте та відкрите.

8. Револьверний акредитив може бути:

а) кумулятивний;

б) некумулятивний;

в) компенсаційний;

г) некомпенсанційний;

д) вірні відповіді а і б;

е) вірні відповіді в і г.

9. Валюту розрізняють за ознаками::

а) вільно конвертована та неконвертована;

б) конвертованість та строковість.

10. РЕПОРТ – це:

а) продаж іноземної валюти на умовах СПОТ з одночасною її покупкою на умовах форвард.

б) покупка валюти по СПОТ, продаж по форвард.

в) це зобов’язання, а не право на продаж або покупку певної валюти на певну дату в майбутньому, за курсом, установленому при укладанні угоди.

г) правильні відповіді а і б.

11. Що таке андерайтинг?

а) це діяльність по розміщенню серед інвесторів цінних паперів емітованих третьою особою;

б) це діяльність щодо зберігання цінних паперів;

в) це діяльність по управлінню портфелем цінних паперів.

12. Факторинг-це:

а) купівля банком у клієнта дебіторських рахунків;

б) переказ коштів з рахунка покупця на рахунок постачальника;

в) позичка під дебіторськірахунки.

13. Чим відрізняється фінансовий лізинг від оперативного?

а) при фінансовому лізингу майно залишається у власності лізингодавця;

б) майно переходить у власність лізингоодержувача;

в) майно переходить до третьої особи.

14. Трастові послуги банку - це :

а) купівля-продаж валюти;

б) управління майном клієнта;

в)довгострокове кредитування

15. Чи може банк повернути клієнту несплачені в строк дебіторські рахунки, що були придбані по факторинговій угоді?

а) так;

б)ні

в) тільки в окремих випадках.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 637;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.056 сек.