Форма та зміст бухгалтерської звітності

Підготовка бухгалтерської звітності базується на двох її складових, які визначають якісну сутність бухгалтерської звітності - форму та зміст:

· по-перше, це якість розроблених форм бухгалтерської звітності;

· по -друге якість відображення бухгалтерської інформації, у розроблених формах бухгалтерських звітів.

Будь - яка форма бухгалтерського звіту повинна передбачати наявність обов'язкових реквізитів.

По - перше, це назва форми бухгалтерської звітності, яка забезпечує систематизацію бухгалтерської інформації, що надається системі управління за визначеними напрямками та розг лядати її в динаміці та статиці.

По-друге, це інформація, яка дає змогу ідентифікувати суб'єкта господарювання, щодо якого надана бухгалтерська інформація ( наприклад, його найменування або назва, код ЄДРПОУ), що сприяє уникненню невірного трактування та неточностей.

По-третє, в бухгалтерських звітах зазначається звітний період, за який сформовано надану бухгалтерську інформацію, або конкретна дата, на яку сформована надана бухгалтерська інформація. Обсяг інформаційної насиченості бухгалтерського звіту (кількість сторінок та рядків) вказується з метою додаткового контролю обсягів наданої інформації та повноти збереження бухгалтерського звіту.

Назва відображених у бухгалтерських звітах показників наводиться для уникнення невірного трактування наданої інформації і забезпечує додержання її дохідливості.

Крім того, у бухгалтерському звіті необхідно зазначати особу, яка його склала і відповідає за достовірність наданої бухгалтерської інформації. Включення цього реквізиту забезпечує можливість дієвого зворотного зв'язку між постачальниками та користувачами бухгалтерських звітів. Обов'язковою умовою є зазначення валюти звітності та, при наявності, інших одиниць виміру бухгалтерської інформації, що надається.

Додатково бухгалтерський звіт повинен містити дату його складання, що забезпечує додатковий контроль своєчасності надання звітів та хронологію інформаційних потоків у часі.

Формуючи підходи до такої складової як форма бухгалтерської звітності слід виходити при наданні бухгалтерської інформації із принципу зрозумілості.

При врахуванні змістової складової бухгалтерської звітності необхідно керуватися принципами узагальнення та надання бухгалтерської інформації, використання яких забезпечує підвищення її якісних характеристик.

Бухгалтерська звітність повинна надавати об'єктивну та достовірну бухгалтерську інформацію про господарську діяльність підприємства.

При підготовці бухгалтерської звітності треба виходити із економічної суті об'єктів обліку, діяльності підприємства, щодо яких надається бухгалтерська інформація.

Діяльність суб'єкта господарювання визначається його майново-ресурсним потенціалом, структура якого зумовлюється кругообігом засобів.

Законом України «Про бухгалтерській облік та фінансову звітність в Україні» визначено, що активи це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Капітал підприємств складають продуктивні активи, під якими розуміють економічно майно суб'єктів господарювання, що суттєво відрізняється як від неліквідного, так і від зіпсованого майна, а також майна, що не потенційно не приносить економічної вигоди (deed assets - «мертві активи», - активи що не дають доходу).

Окремої уваги заслуговує обчислення об'єктів обліку в процесі підготовки бухгалтерської звітності.

Слід враховувати наявність взаємозв'язку між обчисленням майна та обчисленням фінансового результату діяльності підприємства. Так підвищення вартості майна у результаті використання обраного методу його оцінки на дату складання звітності обумовлює зростання потенційних прибутків або додаткового капіталу господарчих суб'єктів. І, навпаки, зменшення вартості майна внаслідок його переоцінки на дату складання звітності призводить до зменшення прибутків компанії чи , в окремих випадках, її додаткового капіталу. При Цьому вказані обставини ні в якому разі не нівелюють обгрунтованість та інформаційну ефективність проведення переоцінок майна.

 








Дата добавления: 2016-04-22; просмотров: 543;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.