Кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку з нарахування амортизації основних засобів

Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
Нарахована амортизація на об`єкти виробничого призначення 23 «Виробництво» 13 «Знос необоротних активів»
Нарахована амортизація на необоротні активи загальновиробничого призначення 91 «Загальновиробничі витрати» 13 «Знос необоротних активів»
Нарахована амортизація на необоротні активи адміністративного призначення 92 «Адмінистративні витрати» 13 «Знос необоротних активів»

Облік ремонту та поліпшення необоротних активів

Прийом закінчених робіт з ремонту і поліпшення основних засобів (модернізація, добудування, реконструкція тощо) оформлюється актом прийому-передачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об'єктів (форма 03-2). 3.2. Акт прийому-передачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об'єктів (форма N 03-2) оформлюється в одному примірнику, підписується працівником, відповідальним за збереження об'єкта основних засобів і представником підрозділу, відповідальним за виконання ремонту, реконструкцію і модернізації, здається в бухгалтерію підприємства.

Акт підписується головним бухгалтером і затверджується керівником (керівником) підприємства або особами, на те уповноваженими.

У технічний паспорт відповідного об'єкта основних засобів працівником, відповідальним за збереження об'єкта основних засобів, вносяться необхідні зміни до характеристики об'єкта, зв'язані з капітальним ремонтом, реконструкцією і модернізацією.

Якщо ремонт, реконструкцію або модернізацію виконує стороннє підприємство, акт складають у двох примірниках. Другий примірник передають підприємству, що виконало ремонт, реконструкцію, модернізацію.

Рішення про характер і ознаки здійснюваних підприємством робіт, а, саме:

1) чи спрямовані проведені роботи на підвищення Техніко-економічних можливостей (модернізація, модифікація, добудування, реконструкція) об'єкта, що приведе в майбутньою до збільшення економічних вигод;

2) чи здійснюються проведені роботи для підтримувані) об'єкта в придатному для використання стані й одержані первинно визначеної суми майбутніх економічних вигод в його використання приймається керівником підприємства з урахування результатів аналізу існуючої ситуації й істотності таких витрат.

Зокрема, заміна окремих важливих компонентів (частин основних засобів (двигунів тощо) може бути відображена як заміна об'єкта основних засобів, якщо термін корисної використання такої частини відрізняється від терміну корисног використання основних засобів, до яких належить це компонент. У цьому випадку заміна такого компонент відображається капітальними інвестиціями в придбання нової об'єкта основних засобів і списанням заміненого об'єкта.

Витрати на поліпшення основних засобів для відновлені майбутніх економічних вигод, очікуваних від їхньої використання, визнаються капітальними інвестиціями за умові що балансова вартість активу не перевищує суми йог очікуваного відшкодування.

Витрати на капітальний ремонт об'єктів основнії засобів визнаються витратами звітного періоду. Такі витрат можуть бути визнані капітальними інвестиціями, якщо витрат на значний огляд і капітальний ремонт можуть бути ідентифіковані з окремою амортизованою частиною (компонентом) основних засобів. Вартість робіт, що приводить до збільшення очікуваних майбутніх вигод від об'єкта основних засобів, включається в капітальні інвестиції з майбутнім збільшенням первинної вартості основних засобів. Підставо для визнання капітальними інвестиціями витрат, зв'язаних з поліпшенням основних засобів, є ріст, внаслідок понесення витрат, очікуваного терміну корисного використання об'єкта, кількості і/або якості продукції (робіт, послуг), що провадить (надається) цим об'єктом.

Прикладами такого поліпшення є:

а) модифікація, модернізація об'єкта основних засобів із метою подовження терміну його корисної експлуатації або збільшення його виробничої потужності;

б) заміна окремих частин устаткування для підвищення якості продукції (робіт, послуг);

в) впровадження більш ефективного технологічного процесу, шо дозволить зменшити первинно оцінені виробничі витрати;

г) добудування (надбудова) будинку, що збільшить кількість місць (площу) будинку, обсяги і/або якість виконуваних робіт (послуг) або умови їхнього виконання.

Витрати, що здійснюються для підтримки об'єкта в робочому стані й одержання первинно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання (технічний огляд, технічне обслуговування, ремонт тощо), включаються до складу витрат звітного періоду.

Рішення про характер і ознаки здійснюваних підприємством робіт, тобто, чи спрямовані вони на підвищення техніко-економічних можливостей (модернізація, модифікація, добудова, реконструкція) об'єкта, що приведе у майбутньому до збільшення економічних вигод, чи здійснюються вони для підтримання об'єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, приймається керівником підприємства з урахуванням результатів аналізу існуючої ситуації та суттєвості таких витрат. Зокрема, заміна окремих важливих компонентів (частин) основних засобів (двигунів тощо) може бути відображена як заміна об'єкта основних засобів, якщо термін корисного використання такої частини відрізняється від терміну корисного використання основних засобів, до яких належить цей компонент. У цьому випадку заміна такого компонента відображається капітальними інвестиціями у придбання нового об'єкту основних засобів і списанням заміненого об'єкту. Витрати на поліпшення основних засобів для відновлення майбутніх економічних вигод, очікуваних від їх використання, визнаються капітальними інвестиціями за умови, що балансова вартість активу не перевищує суми його очікуваного відшкодування.

Сумою очікуваного відшкодування вважається найбільша з двох оцінок: чиста вартість реалізації або теперішня вартість майбутніх чистих грошових надходжень від використання основних засобів, включаючи його ліквідаційну вартість.

Витрати на капітальний ремонт об'єктів основних засобів визнаються витратами звітного періоду. Такі витрати можуть бути визнані капітальними інвестиціями, якщо витрати на значний огляд і капітальний ремонт можуть бути ідентифіковані з окремою замортизованою частиною (компонентом) основних засобів. Витрати на ремонт можуть бути визнані капітальними інвестиціями, якщо ціна придбання активу вже відображає зобов'язання (необхідність) підприємства здійснити в майбутньому витрати для приведення активу до стану, в якому він придатний для використання. Наприклад, у разі придбання будівлі, яка потребує ремонту, витрати на ремонт приймаються на збільшення первісної вартості цієї будівлі до суми, яка може бути відшкодована від використання будівлі в майбутньому.

Кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку операцій з ремонту та поліпшення основних засобів наведена у таблиці 7.4.

Вартість робіт, що приводять до збільшення очікуваних майбутніх вигод від об'єкта основних засобів, включається до капітальних інвестицій з майбутнім збільшенням первісної вартості основних засобів.

Таблиця 7.4








Дата добавления: 2016-04-22; просмотров: 800;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.