Вплив легуючих елементів на поліморфізм.

Легуючі елементи змінюють температуру поліморфних перетворень в залізі, тобто точки А3 і А4, тим самим вони впливають на будову діаграми залізо-елемент.

По впливу легуючих елементів на діаграму стану їх можна поділити на дві групи:

До першої групи відносяться легуючі елементи, які розширюють - область. Розширення - області буде виникати у тому випадку, якщо легуючий елемент підвищує точку А4 і знижує точку А3. При цьому можливе існування - фази у всьому інтервалі концентрацій ( відкрита - область) і обмеження області існування - фази внаслідок появи нових фаз і утворення гетерогенних областей (розширена - область).

Таким чином, легуючі елементи першої групи можна ще поділити на елементи, які утворюють з залізом сплави зі структурою необмеженного гомогенного твердого розчину, до них відноситься нікель, марганець, кобальт, палладій, платина, і на елементи, які утворюють сплави, в яких гомогенна область обмежується гетерогенною внаслідок утворення нових фаз. До таких елементів відносяться вуглець, азот, мідь, цинк.

До другої групи відносяться елементи, які звужують - область. Звуження - області буде виникати у тому випадку, якщо легуючий елемент знижує точку А4 і підвищує точку А3. При певній концентрації легуючого елементу може виникати повне замикання - області.

Наведена схема не охоплює всього розмаїття можливих варіантів впливу легуючих елементів на критичні точки заліза, і отже, на вигляд діаграми залізо-легуючий елемент. Так, хром, молібден, алюміній, ванадій, які відносяться до елементів, які замикають - область, напочатку знижують критичні точки А4 і А3 і тільки починаючи з певної концентрації починають підвищувати точку А3. Кобальт , сприяє отриманню відкритої - області, напочатку підвищує критичну точку А3.

Така різниця впливу легуючих елементів на поліморфізм заліза і на вигляд діаграми залізо-легуючий елемент обумовлено впливом різних факторів:

1) ізоморфністю легуючого елементу однієї із модифікацій заліза (або )

2) різницею атомних розмірів заліза і легуючого елементу

3) характером і енергією міжатомної взаємодії

4) електронною будовою атомів заліза і легуючого елементу

При легуванні заліза декількома елементами одночасно їх вплив на отримання і - фаз не сумується. Більш того, в ряді випадків їх вплив може бути навіть протилежний дії цього елементу в подвійному сплаві.








Дата добавления: 2016-04-22; просмотров: 752;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.