Еквівалентна схема транзистора

Подання електронного приладу у вигляді еквівалентної схеми - метод, який повсюдно застосовується для розрахунків радіоелектронних кіл. При цьому реальний електронний прилад замінюється деякою ідеалізованою електричною схемою, що складається з традиційних електротехнічних елементів: джерел струму і напруги, ключів, резисторів, індуктивностей та ємностей. Умови еквівалентності (тобто рівноцінності) полягають у тому, що ця схема, подана як чотириполюсник, повинна мати що до змінних вхідних та вихідних струмів і напруг такі ж властивості і параметри, як і реальний електронний прилад.

При цьому еквівалентне схема необов’язково повинна відображати внутрішню будову електронного приладу та фізичні процеси, що в ньому відбуваються. ЇЇ завдання відтворити зовнішні (феноменологічні) електротехнічні властивості електронного приладу[2]. Подання реального електронного приладу у вигляді еквівалентної схеми дозволяє найкращим способом вписати його у принципіальну схему радіоелектронного пристрою і далі провадити розрахунок останнього звичайними методами теорії електричних кіл.

Так, наприклад, еквівалентна схема транзистора, яки описується системою рівнянь (4.7), має вигляд, зображений на рис. 4.2. Тут та - вхідний та вихідний опори транзистора. та - деякі умовні джерела ЕРС, які зображають вплив вхідного кола на вихідне та навпаки. Так, наприклад, імітує керуючу дію вхідного струму на вихідний. У свою чергу, описує вплив вихідного кола на величину стуму у вхідному, тобто той внутрішній зворотний зв’язок, який існує у транзисторі і обумовлений модуляцією ефективної товщини бази (ефектом Ерлі).

Не слід задаватися питанням про те, як можна практично побудувати такі джерела ЕРС. Ніхто ніколи не намагається виготовити таку діючу схему - це просто непотрібно. Еквівалентні схеми є лише засобом для спрощення розрахунків радіоелектронних пристроїв, і елементи, що які входять, у ці схеми, мають досить уявний, формальний характер.

 








Дата добавления: 2016-04-19; просмотров: 611;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.