СТАТИСТИЧНА ОБРОБКА ПЕРВИННИХ МАТЕРІАЛІВ ПСИХОДІАГНОСТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Ми живемо в світі випадковостей і порядку. Але жодна випадковість не є взятою з "нічого", вона або "вихвачена" з якогось порядку, про який ми нічого не знаємо (тому й ви-падковість),або,з'явившись ситуативно, створює свій порядок.

Теорія ймовірності, як розділ математичної статистики, встановлює, чого варта так звана "випадковість" і де знахо­диться місце "випадкової події" у порядку й сутності речей, до яких вона належить. Іншими с ловами, найбільш пошире­ним визначенням ймовірності є її вираз у вигляді відно­шення. Це відношення може змінюватися від Одо 1,причо­му, при р=0 вірогідність або ймовірність того, що подія наступить (буде мати місце), рівна нулю, і навпаки, при р=1 дана подія відбудеться обов'язково.

Якщо р=0,50,то подія може проявлятися у 50 випад­ках з 100 (або в одному разі з двох).

Якщо р=0,95,то подія здійснюється у 95 випадках з 100, яКЩ° р=0,25,то подія відбувається у 25 випадках із 100 (в одному разі з чотирьох).

Ймовірність можна уявити і як відношення числа умов, які сприяють здійсненню конкретної події, до всіх можли­вих умов та обставин, за яких вона взагалі може виникати:

Зробимо ілюстрацію з монетою. Якщо прийняти випа­дання орла за подію А, а випадання решки - за подію не-А, то ймовірність випадання орла при одному викиданні монети буде визначатися:

Отже, міра здійснення (виникнення) події називається

ймовірністю. Класична ймовірність події А визначається, таким чином, як відношення числа причетних подій то, що входять до сукупності А, до числа усіх можливих подій п у тій самій сукупності подій А:

У випадку з монетою, коли вона викидається один раз, можливими є дві події: випадання орла і випадання реш­ки. Обидва різновиди рівноймовірнісні, тобто Р0 (випадання орлом) = Рр(випадання решкою) = 1/2.

При викидуванні монети двічі можливі вже 8 варіантів події з її випаданням: два орла (підряд), орел і решка, реш­ка і орел,дві решки. Якщо не враховувати послідовність ви­падання, то результати орла і решки будуть описані так:

• два орла - тільки один спосіб;

• орел і решка - два способи;

• дві решки - тільки один спосіб.

Усього,як було видно.є чотири способи,або варіанти події.

Якщо монету викидувати тричі, то частота можливих варіантів збільшується, і всі можливі події будуть такими-

Діленням частоти випадання конкретного результату на число усіх можливих результатів ми отримуємо ймовір­ність очікуваної події. Скажімо, очікувати випадання трьох орлів з трьох викидів монети можна тільки 1 раз із 8 мож­ливих варіантів, що складає ймовірність у 12,5%, або це можна записати Р = 0,125.

Багато сукупностей, з якими доводиться мати справу в психо­логії, складаються з елементів двох типів. Наприклад, "так — ні", "згоден — не згоден","вірно — не вірно" або очікуваний резуль­тат "є — немає" і т. ін. Такі сукупності називаються двозначни­ми, дихотомічними або суто математичне - біноміальними. Можливі результати експериментів, що виконуються з біноміальними сукупностями явищ і подій, можуть досягати­ся шляхом перебору усіх варіантів, а ймовірності можуть по­передньо розраховуватись.

Аналогічні розрахунки здійснюються і стосовно оцінки фактів (подій), які вже зафіксовані у психодіагностичних чи інших вимірах. Особливо це важливо, коли треба визна­читися у тому, яку вагу у сукупності психічних проявів лю­дини, групи, соціуму займають конкретні виміри, або де тре­ба з'ясувати закономірну сутність і ймовірність прояву то­го чи іншого явища психіки.








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 515;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.