Етапи формування стратегії підприємства

Формування стратегії підприємства є процесом, який проходить певні етапи.

На першому етапі розробки стратегії підприємства здійснюють аналіз середовища, прогнозують його майбутній розвиток, виявляють можливості і загрози, сильні і слабкі сторони, оцінюють конкурентоспроможність і прогнозують її зміни.

На другому етапі або паралельно (на новоствореному підприємстві – на першому) визначають місію, мету і цілі підприємства.

На третьому етапі здійснюють стратегічний аналіз, який полягає в порівнянні мети і цілей з результатами аналізу середовища, виявленні і усуненні розривів між ними і, головне, у виробленні альтернативних стратегій – варіантів стратегічного розвитку.

На четвертому етапі моделюються варіативні сценарії розвитку подій (оптимістичний, песимістичний та найбільш вірогідний) і досліджується вплив кожного на сформульовані альтернативні стратегії. Визначається конкурентоспроможність підприємства у разі реалізації тієї чи іншої стратегії за певним сценарієм.

На п’ятому етапі здійснюється вибір найбільш прийнятної стратегії з альтернативних.

На шостому – готується кінцевий варіант стратегічного плану підприємства.

На сьомому етапі на базі стратегічного плану розробляються тактичні середньострокові плани.

Нарешті, на восьмому етапі розробляються оперативні плани та проекти, і на цьому процес стратегічного планування завершується. Розпочинається процес реалізації стратегічного плану, тобто процес стратегічного управління. Він передбачає не лише організацію реалізації стратегії (9-й етап) але і її практичну оцінку, контроль за виконанням (10-й етап) і зворотний зв’язок, якщо виявляються помилки, недоробки у формуванні стратегічного плану на будь-якому із етапів. Інколи такий зворотний зв’язок передбачає часткові зміни місії і цілей, якщо вони виявилися до певної міри нереальними. Зворотний зв’язок можливий на будь-якому з етапів формування стратегії. Все це свідчить про те, що і формування, і реалізація стратегії становлять єдиний процес. Причому він є безперервним, оскільки середовище, а, значить, і умови діяльності підприємства постійно змінюються, стратегічний план регулярно коригується.

Вибір стратегії означає, що з усіх можливих шляхів розвитку і способів дії, що відкриваються перед підприємством, воно обирає конкретний напрямок.

До основних чинників, які впливають на вибір стратегії, слід віднести такі: цілі організації; розмір організації; привабливість ринку; стратегії конкурентів; стан ринку та позицію організації на ньому; конкурентні переваги організації; потенціал організації; особливості продукції; стадію життєвого циклу продукту; витрати на виробництво і збут продукції; пріоритети керівництва; фінансові ресурси організації тощо [Нємцов, Довгань].

Підприємство, що функціонує в певній галузі, має сформульовану чи стихійну конкурентну стратегію, яка може розроблятися на плановій основі чи виникнути стихійно в процесі діяльності різних функціональних підрозділів фірми. Розробляючи конкурентну стратегію, фірми намагаються знайти і впровадити спосіб вигідно і протягом тривалого часу конкурувати в своїй галузі. Універсальної конкурентної стратегії не існує; тільки стратегія, що узгоджена з умовами конкретної галузі промисловості, навичками і капіталом, якими володіє конкретна фірма, може принести успіх. Вибір конкурентної стратегії визначають структура галузі, в якій діє фірма, і позиція, яку фірма займає в межах галузі”.

 

 


 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 1508;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.